garneczek 25.03.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Witam,Prosze o informacje czy budowa wiaty do 35m2 wsparta na bloczkach betonowych wymaga zgłoszenia.z góry DziekujePozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Może tu znajdziesz odpowiedzi:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344317-Budynek-gospodarczy-na-zg%C5%82oszenie-interpretacja-brawa-budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garneczek 25.03.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Nic nie znalazłem... tamten opis dotyczy domku gospodarczego do 35m2 a nie wiaty do35m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Nic nie znalazłem... tamten opis dotyczy domku gospodarczego do 35m2 a nie wiaty do35m2. hmm... Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:... 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki ... Edytowane 25 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 dziękuje ?... a Ty za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 ?... a Ty za co? A za info bo zamierzam zrobić zadaszony taras (werandę) przylegający do domu i wygląda na to że przynajmniej nie muszę załatwiać pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 A - ok, "nie za ma co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garneczek 25.03.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Hej ale to dotyczy pozwolenia na budowę...a mi chodzi czy ja muszę to zrobic na zgłoszenie czy moge stawiać bez zgłoszenia...pozwolenie, a zgłoszenie to dwie rożna zeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 25.03.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 w ubiegłym roku robiłem zadaszenie tarasu, dowiadywałem się w starostwie, czy muszę zgłaszać, okazało się, że nie, ale uświadomiono mnie, że nie robię zadaszenia tarasu, tylko właśnie wiatę, a gdzie stoi wiata, to moja sprawa, może stać na tarasie, także trzeba wiedzieć jak co nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 w ubiegłym roku robiłem zadaszenie tarasu, dowiadywałem się w starostwie, czy muszę zgłaszać, okazało się, że nie, ale uświadomiono mnie, że nie robię zadaszenia tarasu, tylko właśnie wiatę, a gdzie stoi wiata, to moja sprawa, może stać na tarasie, także trzeba wiedzieć jak co nazwać hello , czyli nie trzeba zgłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 25.03.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 hello , czyli nie trzeba zgłaszać? hello, tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) (zmiany w prawie budowlanym, weszły od zeszłego roku)" Ułatwienia dla realizacji niektórych inwestycji budowlanych :...2. budowy wiat o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m powierzchni działki. Obecnie budowa takich wiat wymaga pozwolenia na budowę, natomiast po nowelizacji będzie wymagać zgłoszenia ... ".http://mib.gov.pl/2-514324a4ec938-1797510-p_1.htm ... I pamiętaj też, żeby zajrzeć do miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego (jeśli jest dla Twojej działki) - mogą być jakieś szczególne wymagania, warunki itp w tym zakresie. Edytowane 25 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 ... budowy wiat o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki. Obecnie budowa takich wiat wymaga pozwolenia na budowę, natomiast po nowelizacji będzie wymagać zgłoszenia ... ".http://mib.gov.pl/2-514324a4ec938-1797510-p_1.htm I pamiętaj, żeby zajrzeć do miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego (jeśli jest dla Twojej działki) - mogą być jakieś szczególne wymagania, warunki itp w tym zakresie. To weź się zdecyduj bo to bicie piany i pierdzielenie bez sensu. Z ostatnich wpisów wynika że nie wymaga NICZEGO a Ty wyjeżdżasz z pozwoleniem na budowę.:???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) To weź się zdecyduj bo to bicie piany i pierdzielenie bez sensu. Z ostatnich wpisów wynika że nie wymaga NICZEGO a Ty wyjeżdżasz z pozwoleniem na budowę.:???: To weź poczytaj spokojnie całą linkowaną treść (nie będę wklejał, bo szkoda miejsca) - ze strony ministerstwa cytuję zapis z przed wejścia w życie zmian, który opisuje aktualne od 2017 przepisy. Obecnie wiata do 35 m2 wymaga zgłoszenia. Tak jak kolega wyżej opisał, istotne jest też nazewnictwo (np budynek gospodarczy do 35 m2 już najczęściej nie wymaga niczego (w zależności od konstrukcji) i jego interpretacja w urzędzie, dlatego też odsyłam do MPZP. Edytowane 25 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 To weź poczytaj spokojnie całą linkowaną treść (nie będę wklejał, bo szkoda miejsca) - ze strony ministerstwa cytuję zapis z przed wejścia w życie zmian, który opisuje aktualne od 2017 przepisy. Obecnie wiata do 35 m2 wymaga zgłoszenia. Tak jak kolega wyżej opisał, istotne jest też nazewnictwo (np budynek gospodarczy do 35 m2 już najczęściej nie wymaga niczego (w zależności od konstrukcji) i jego interpretacja w urzędzie. Piszesz że trzeba. Tinek napisał że nie trzeba a nie jak TY napisałeś że trzeba , ja czytam raczej ze zrozumieniem i tylko proszę o krótką odpowiedź TAK, NIE, NIE WIEM. Czy to aż tak wiele? w ubiegłym roku robiłem zadaszenie tarasu, dowiadywałem się w starostwie, czy muszę zgłaszać, okazało się, że nie, ale uświadomiono mnie, że nie robię zadaszenia tarasu, tylko właśnie wiatę, a gdzie stoi wiata, to moja sprawa, może stać na tarasie, także trzeba wiedzieć jak co nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Zacytowałem Ci zmianę przepisów, która weszła od 01.2017 - ja wiem tyle, co tam napisano. Nie byłem u Ciebie w Starostwie/U. Miasta. Decyzja co/jak robić należy do Ciebie i innych wykonawców. Zawsze też można upewnić się we własnym Urzędzie, będzie 100% pewności. Edytowane 25 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.03.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Ale jest nadzieja, kolejna nowela w tym roku:https://www.mieszkaniedm.pl/zmiany-prawie-budowlanym-2018-roku/ "...Procedury odnośnie budowania domów mają zostać ograniczone do niezbędnego minimum. Ma to ułatwić cały proces i wpłynąć na szybkość załatwienia szczególnie najdrobniejszych prac, na przykład postawienie małej wiaty nie będzie już wiązało się z koniecznością uzyskania pozwolenia na budowę czy jej zgłoszenia... "Trzeba śledzić ,kiedy wejdą w życie poszczególne zmiany, choć w zasadzie, jeśli tak, jak piszą nowela czeka tylko na podpis Ministra, to pewnie pomału już można działać (chyba, że sąsiedztwo "nieprzychylne"). Edytowane 25 Marca 2018 przez przemo1 link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 11.10.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Odkopuję. A jak w kwestii podatku od czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts