Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla banku /ING/Millenium/PKOBP

Eralove

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje pomocy przy napisaniu kosztorysu dla banku

Czy ktos ma przykladowy?

Dom 155 mkw plus garaz w bryle budynku 29mkw

kupujemy dom w stanie surowym zamk , ten koszt to 80 tys dzialka 200 tys stan sur zamk

na dokonczenie wnosimy o 170 tys

czy ktos moze pomoc? sa tu kierownicy budowy?:)

wstepnie mam napisany ale nie mam pojecia czy jest ok, czy sa jakies procentowe roziwazania co do pozycji?

czy moge sie posilkowac kalkulatorami budowlanymi ?

z gory dziekuje

Ania

Druk kosztorysu dostaniesz w banku. Natomiast zachowaj ostrożność przy jego wypełnianiu. Bank rozliczy Cię później z wykonania każdego elementu zapisanego w tym dokumencie. Dlatego jeśli wiesz, że niektóre prace nie będziesz wykonywał lub chcesz je zrobić później (np. ogrodzenie lub schody), to wykasuj je z proponowanego przez bank formularza, tym samym wyłącz z zakresu finansowania.

Najlepiej jeśli omówisz pozycje kosztorysu (zakres robót) z kierownikiem budowy.

• 9 months później...
Wypełniałem kosztorys m.in. do ING,w którym mam kredyt. Jest on niezbędną częścią dokumentacji, ale przy jego wypełnianiu musisz wziąć pod uwagę głównie balans % między kolejnymi etapami prac i transze wypłat. To znaczy, że na pewno musi być zrealizowane przed wypłatą kolejnej transzy to, co zostało zapisane w kosztorysie. A za ile to wykonasz i jak nikogo nie interesuje. No chyba, że wypłacasz całość to ten problem odpada.