gieras1988 25.03.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Witam, Ponownie zwracam się z pomocą przy ocenie domu drewnianego tym razem z bala płaza modrzewiowego około 10cm. Minusem jest poożenie bo jakieś 70m od drogi krajowej pełnej tirów, na pocieszenie w tym roku zaczyna się budowa obwodnicy miasta także większość pojedzie naokoło. Wrzucam link z albumem zdjęć: https://photos.app.goo.gl/MyCSmDsRtVqJ88Mb2 Działka 24ar, media w drodze woda, gaz, kanalizacja prąd. Prąd podłączony do skrzynki w domu i doprowadzony do tablicy w której docelowo znajdowały się bezpieczniki, doprowadzona również woda. Kanalizacja o dziwo i gaz jeszcze nie. Dom wybudowany w 1994roku i od tego czasu stoi niewykończony. Dom stoi pusty także ktoś się zainteresował i nie ma już instalacji elektrycznej rozprowadzonej po domu i rurek z wodą które częściowo były poprowadzone. także z mediów mamy rurkę doprowadzającą w piwnicy i skrzynkę na ścianie bez bezpiecznika. Z pierwszego wrażenia dom jest suchy, bardzo suchy wszędzie są izolacje poziome także jeśli o stan drzewa raczej się nie boję. Ewentualnie na szybko zauważyłem że ścianka działowa trochę się wypaczyła. Okna dwudziestoletnie ale jak na tamte czasy wyglądają bardzo dobrze, szyby podwójne nowożytne a ramy drewniane, nie widziałem aby były wypaczone tylko ich osadzenie wymaga poprawy bo wyją dziury na przestrzał. Mszenie wygląda bardzo dobrze, nawet 3 belki w piwnicy zostały po tym bo się złodziejom nie przydały widocznie Dach również nie budzi większych zastrzeżeń łącznie z kominem. Nie widziałem planów ani nic z papierów, babka też nic nie wiedziała jest współwłaścicielką z bratem. Domyślam się, że papiery mogą wyeliminować dokończenie budowy domu i oddanie do użytku ale kto wie, ma sprawdzić te rzeczy i się odezwać także jak coś nowego wyjdzie to tutaj dodam. Metraż parteru oceniam na około 100m2. Pytania na podstawie zdjęć: Czy dom kwalifikuje się do dokańczania? Jaki może być przewidywalny koszt doprowadzenia do stanu mieszkalności samego parteru ? To co mi się nasuwa to: 1-ocieplenie od wewnątrz zewnętrznych ścian (od zew. bal,wełna,folia opóźniacza pary, obicie jakimiś deskami) 2-podłoga, legary pomiędzy je wełna lub styropian (jest około 10-13cm miejsca na wszystko, mało)? folia opóźniacza pary i na to deska 3-sufit, pomiędzy legary wełna tutaj 15-20cm? od spodu folia opóźniacza pary i jakaś deska lub KG? 4-elektryka, no wykonanie elektryki w pomieszczeniach jeszcze nie wiem jak kable po ścianach bo chciałbym wewnętrzne ściany zostawić "balowe", można skorzystać z okazji i puścić coś podłogą i ścianami zewnętrznymi przed zabudowaniem 5-doprowadzenie wody do kuchni i łazienki pewnie też podłogą z tej rurki w podłodze piwnicy 6-kanalizacja, potrzebne przyłącze z drogi i puszczenie rur piwnicą z łazienki i kuchni 7-drzwi wewnętrzne jakieś 8-OGRZEWANIE Kominek -skoro już jest komin to zastanawiam się nad kominkiem z DGP po parterze bo przecież sufity bedę robił to mam możliwość rozprowadzenia? Gazowe - najpierw przyłącze, piec do piwnicy i też podłogami rozprowadzić rurki do grzejników po pokojach LUB ogrzewanie podłogowe ale chcę deski to się trochę kłóci ze sobą. Ogólnie wydaje mi się, że w takim domu grzejniki sprawdzą się lepiej bo dom nie ma niewiadomo jakiej bezwładności cieplnej a wszyscy wychodzą od 6 do 16 to nie musi grzać. Przy ociepleniu wszystkiego mam nadzieję, że opłaty za gaz nie będą kolosalne a w duże mrozy i kiedy by mi się chciało wspomagałbym się kominkiem. 9-kuchnia to wiadomo meble AGD itd 10-łazienka też to co wszyscy mają No to z grubsza te rzeczy które są potrzebne aby mieszkać chociaż pewnie o wielu zapomniałem. W dalszych etapach ocieplałbym fundamenty z zewnątrz jakimś styropianem i na to coś co by pasowało. Już nie wspominam o ogarnięciu koło domu. Chodzi o minimalny koszt tak żeby wejść i mieszkać te podłogi,ściany sufit chciałbym zrobić sam. Ogólnie jak najwięcej samemu. Będę niezmiernie wdzięczny za pomocne rady i może jakieś koszta, tylko proszę nie pisać, ze do wykończenia pójdzie 200-300tys bo myślę, że da się taniej. Działka obok tej samej wielkości jest wystawiona za 140tys, ile mogę zaproponować za ten dom? pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2018 przez gieras1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts