Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ponownie zwracam się z pomocą przy ocenie domu drewnianego tym razem z bala płaza modrzewiowego około 10cm.

Minusem jest poożenie bo jakieś 70m od drogi krajowej pełnej tirów, na pocieszenie w tym roku zaczyna się budowa obwodnicy miasta także większość pojedzie naokoło.

Wrzucam link z albumem zdjęć:

https://photos.app.goo.gl/MyCSmDsRtVqJ88Mb2

WRHnjze7odeQK2HXKT8fHRlXdMbDUP9pxyIsRvxJ0Hiq2sauC88yoSkP0tVegyrRWw4VEiX3pKGgWyk6c1BFzU-t18S-YMvw5zQ0WbNfP5l0QtEKr9dQPzhr0eUWPUAWKWeQM1zehKBFwouugMLBWsLbt_G1hDClqWereIQlDrz-ZcyXeonV--0q7r3lH1nWSP4FYGqpss_IL9fu3F_ospr8dsmpjoxzL48FU9R9eBHe2dI7MdSabUkxdTYIfbrMpDJo12uaMQCIGj-m0PDUhtS1uddiyIfk87ELH9viEofv42ttSe_Eb-GL6_M7favafuSRHPOM9N26oXC9KmFxbI-BVVHtsh3xXZf1I1_ulmCm9NI2KjPT01p0hnisdIS-JsVno1hwvRAwuOzyUfvnkW2UjvfCmaqMDm4RUrF4mNtYYi23E8ZiD5VfQo8s8XVm3rwun018oM4yOmdy9dLdBCP_3WW4jhIUSU4bRAqi0duYj35V0VPKOJQjK6QTNp2rdYnJCJPa8bmEd06bBfFschkQfL6aEkFL3KY-EBoX_OTYnqgWZ4i8CI2Ihv1rJYb3yqEsiAAjo7GzIkdtupwxMpyv3zQwIbw_CS-LxfyAVBvetxB8qx5Z4AUqSTEsDCpcH-kLEuQMxfolvsRwfoJmvGTvlO1ovSAT=w1062-h796-no

4gFODNYWI9RGF8x2wcsjtVjF_WSTLlG9JX7ZiWL5KbHn99tf7EwMqh8gc8UMK1trDsgH4W3_gRAZSvsURIDWRDnDVKUtEErYQAAWOgfSN_C6xPLVWJyxuVJdhVHzYvYukO4y9_2RbXw9-coig3KuTJoZk6Kf4Pe62Mxt4rbjL7LuYJjUDsVxKliga3lutHdtFCnWEUs3ftTcOGlctoF9_v4FRXxtq3Ybg1O_xYHr3p9bcKPehsFjPtiTXd2Sz_awGZUmGAhmce09-JlsAnuJkvX9ScA6JRahBp5iTKHrJQQp0GYM1d_r0FXu9jvL_mKBSsgWCRtkFKfZG2Su6vTssvL4XmUMc7Xa-EbvVPD3K1fOYX-UqUOBANDSi9CDeuKP5EgvOWqqd3ckgb2gjgHuFEt0gugbhIaNPNoaJ2M9Sa6szr71gJ0wXzEUk44RlhUyhEN2VLHk87vSMlZo-8nOG1EdAZspjhPE0hb06Yc6vQbo2iYHewa0CNCHyhMjLMkAmTlDzhXvG7tGGIQ8Vem2G_yOT-ZFzymogphxSQoNbT8NcYx3Q2YKuQi0-sK_QslDSmxCA0QqRlnL1r7ImNrPFA3Ox_1yPKsvXfC9XGjvH3aJ4u7mX_xQRrgPZAKA8vqQlWvH2IAXeU-oSfjeOCrNwo_lnecfoNoP=w401-h301-no

Działka 24ar, media w drodze woda, gaz, kanalizacja prąd. Prąd podłączony do skrzynki w domu i doprowadzony do tablicy w której docelowo znajdowały się bezpieczniki, doprowadzona również woda. Kanalizacja o dziwo i gaz jeszcze nie.

Dom wybudowany w 1994roku i od tego czasu stoi niewykończony.

Dom stoi pusty także ktoś się zainteresował i nie ma już instalacji elektrycznej rozprowadzonej po domu i rurek z wodą które częściowo były poprowadzone. także z mediów mamy rurkę doprowadzającą w piwnicy i skrzynkę na ścianie bez bezpiecznika.

Z pierwszego wrażenia dom jest suchy, bardzo suchy wszędzie są izolacje poziome także jeśli o stan drzewa raczej się nie boję. Ewentualnie na szybko zauważyłem że ścianka działowa trochę się wypaczyła.

Okna dwudziestoletnie ale jak na tamte czasy wyglądają bardzo dobrze, szyby podwójne nowożytne a ramy drewniane, nie widziałem aby były wypaczone tylko ich osadzenie wymaga poprawy bo wyją dziury na przestrzał.

Mszenie wygląda bardzo dobrze, nawet 3 belki w piwnicy zostały po tym bo się złodziejom nie przydały widocznie :)

Dach również nie budzi większych zastrzeżeń łącznie z kominem.

Nie widziałem planów ani nic z papierów, babka też nic nie wiedziała jest współwłaścicielką z bratem.

Domyślam się, że papiery mogą wyeliminować dokończenie budowy domu i oddanie do użytku ale kto wie, ma sprawdzić te rzeczy i się odezwać także jak coś nowego wyjdzie to tutaj dodam.

Metraż parteru oceniam na około 100m2.

Pytania na podstawie zdjęć:

Czy dom kwalifikuje się do dokańczania?

Jaki może być przewidywalny koszt doprowadzenia do stanu mieszkalności samego parteru ?

To co mi się nasuwa to:

1-ocieplenie od wewnątrz zewnętrznych ścian (od zew. bal,wełna,folia opóźniacza pary, obicie jakimiś deskami)

2-podłoga, legary pomiędzy je wełna lub styropian (jest około 10-13cm miejsca na wszystko, mało)? folia opóźniacza pary i na to deska

3-sufit, pomiędzy legary wełna tutaj 15-20cm? od spodu folia opóźniacza pary i jakaś deska lub KG?

4-elektryka, no wykonanie elektryki w pomieszczeniach jeszcze nie wiem jak kable po ścianach bo chciałbym wewnętrzne ściany zostawić "balowe", można skorzystać z okazji i puścić coś podłogą i ścianami zewnętrznymi przed zabudowaniem

5-doprowadzenie wody do kuchni i łazienki pewnie też podłogą z tej rurki w podłodze piwnicy

6-kanalizacja, potrzebne przyłącze z drogi i puszczenie rur piwnicą z łazienki i kuchni

7-drzwi wewnętrzne jakieś

8-OGRZEWANIE

Kominek -skoro już jest komin to zastanawiam się nad kominkiem z DGP po parterze bo przecież sufity bedę robił to mam możliwość rozprowadzenia?

Gazowe - najpierw przyłącze, piec do piwnicy i też podłogami rozprowadzić rurki do grzejników po pokojach LUB ogrzewanie podłogowe ale chcę deski to się trochę kłóci ze sobą. Ogólnie wydaje mi się, że w takim domu grzejniki sprawdzą się lepiej bo dom nie ma niewiadomo jakiej bezwładności cieplnej a wszyscy wychodzą od 6 do 16 to nie musi grzać.

Przy ociepleniu wszystkiego mam nadzieję, że opłaty za gaz nie będą kolosalne a w duże mrozy i kiedy by mi się chciało wspomagałbym się kominkiem.

9-kuchnia to wiadomo meble AGD itd

10-łazienka też to co wszyscy mają

No to z grubsza te rzeczy które są potrzebne aby mieszkać chociaż pewnie o wielu zapomniałem.

W dalszych etapach ocieplałbym fundamenty z zewnątrz jakimś styropianem i na to coś co by pasowało.

Już nie wspominam o ogarnięciu koło domu.

Chodzi o minimalny koszt tak żeby wejść i mieszkać te podłogi,ściany sufit chciałbym zrobić sam. Ogólnie jak najwięcej samemu.

Będę niezmiernie wdzięczny za pomocne rady i może jakieś koszta, tylko proszę nie pisać, ze do wykończenia pójdzie 200-300tys bo myślę, że da się taniej.

Działka obok tej samej wielkości jest wystawiona za 140tys, ile mogę zaproponować za ten dom?

pozdrawiam

Edytowane przez gieras1988
https://forum.murator.pl/topic/237233-ocena-domu-z-bala-z-roku-1994/