Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komponenty instalacji fotowoltaicznej

maciuspala

Recommended Posts

Witam

Planuje w najbliższym czasie zamontować panele PV na dachu.Wysłałem kilka zapytań aby spradzić co konkurencja oferuje i trochę "liznąc tematu".

Z najlepszych ofert wybrałem panele EXE 280W plus inwerter Fronius Symo lub panele Q Cells plus inwerter Fronius.Cena indentyczna, ceny paneli na podobnym poziomie, co jest lepsze?

I innych propozycji zaproponowano mi panele Sunrise 270W z inwerterem Afore,

Proponowano również wersje 300W,315W ale cena trochę odstrasza, tak jak i inwerter Sofar Solar mimo 10 letniej gwarancji.

Na czym się skupić, nie chce mieć problemów za kilka lat ale jest jakaś granica opłacalności i za 8 kW nie chciałbym przekroczyć 35 tyś,.mam tez mały problem z doborem ilości paneli, skoro wg OZC potrzebuje 6400 kW na ogrzewanie i 3000 kW na CWU i to grzejąc pompa dzielimy na 3 daje 3133 kW plus ok 3000 kW na cele bytowe daje w sumie 6133 kW czy zestaw 7,84/8,4 będzie optymalny?

Edytowane przez maciuspala

35tys. to chyba dobra cena, bo mi wycenili tak:

Instalacja fotowoltaiczna wraz z montażem

Oferta zawiera:

- 35 sztuk paneli fotowoltaicznych

- montaż

- okablowanie i konstrukcje

- falownik.

Łączna moc instalacji fotowoltaicznej wynosi 9,45 kW.

Ma to wystarczyć na prąd bieżący(agd, rtv itd.) oraz ogrzewanie aby zminimalizować rachunki.

Koszt 47250zł

Na razie najniższa cena to 32000 netto czyli 34560 zł brutto za 28 paneli Qcells 285 W plus inwerter Fronius 8,0.

Ale miałem mieć super hruper cenę specjalnie dla mnie i mojej firmy u zaprzyjaźnionej firmy fotowoltaicznej, okazało się ze cena była lekko mówiąc mało konkurencyjna, zadzwoniłem do gościa powiedziałem co o nim myślę i......ma przebić tą ofertę...będzie kasa w ręce pomacham plikami banknotów to coś z tego udrę:-)

Witam

Planuje w najbliższym czasie zamontować panele PV na dachu.Wysłałem kilka zapytań aby spradzić co konkurencja oferuje i trochę "liznąc tematu".

Z najlepszych ofert wybrałem panele EXE 280W plus inwerter Fronius Symo lub panele Q Cells plus inwerter Fronius.Cena indentyczna, ceny paneli na podobnym poziomie, co jest lepsze?

I innych propozycji zaproponowano mi panele Sunrise 270W z inwerterem Afore,

Proponowano również wersje 300W,315W ale cena trochę odstrasza, tak jak i inwerter Sofar Solar mimo 10 letniej gwarancji.

Na czym się skupić, nie chce mieć problemów za kilka lat ale jest jakaś granica opłacalności i za 8 kW nie chciałbym przekroczyć 35 tyś,.mam tez mały problem z doborem ilości paneli, skoro wg OZC potrzebuje 6400 kW na ogrzewanie i 3000 kW na CWU i to grzejąc pompa dzielimy na 3 daje 3133 kW plus ok 3000 kW na cele bytowe daje w sumie 6133 kW czy zestaw 7,84/8,4 będzie optymalny?

Witaj, a sprawdzałeś może ofertę na instalację fotowoltaiczną pod klucz Viessmann? Mamy w ofercie pakiet rozmiarów XXL o mocy 7,8 kW - może będziesz zainteresowany.

Koszt, wprost ze strony to dokładnie 36 210 zł już z montażem.

Oferta firmy Viessmann to oferta brutto z montażem, a ceny dokładnie zawierają:

- Profesjonalne doradztwo

- Montaż instalacji fotowoltaicznej

- Opieka serwisowa

- Panele fotowoltaiczne wraz z niezbędnym wyposażeniem dodatkowym

Więcej szczegółów TUTAJ.

Pozdrawiam i czekam na ewentualne zapytania.

Na fotowoltaice muszą być ładne marże skoro dostałem ofertę na 7,41 kW za 38500 zł a po kilkuminutowych telefonicznych negocjacjach i po uzmysłowieniu sprzedawcy iż jest dobry ale za drogi, ma przygotować ofertę na tych samych komponentach ale 8,55 kW z mocniejszym inwerterem poniżej ceny 34500 zł :-)

Większość firm wycenia panele Q Cells oraz inwertery Fronius, czasami którys wyskoczy z Growattem czy Sofar Solarem:-)