Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biologiczna oczyszczalnia ścieków z rozsączem a zmiękczanie wody i regeneracja solą

Kubala82

Recommended Posts

Cześć.

Bardzo proszę o poradę ekspertów, lub osób które użytkują taki zestaw.

Mam przy domu biologiczną oczyszczalnię i planuję montaż zmiękczacza wody (centralnie, przy wejściu do domu), bo niestety woda okazuje się za twarda i urządzenia domowe nie dają rady.

Czy powinienem się obawiać o efektywność oczyszczalni? Nie chodzi mi o samą zawartość soli w ściekach - tutaj wiem, że problemu nie ma, bardziej chodzi o kwestię regeneracji zmiękczacza solanką, co powoduje zrzut ok 100 litrów wody i zużucie ok 3-4 kilogramów soli (czyli to zasolenie jest dosyć spore).

Czy ktoś używa takiego układu i miał jakieś problemy?

Pozdrawiam

Jak się pytałem o taką stację to mi mówili, że tylko do oczyszczalni biologicznej można te zrzuty podłączać i musi mieć ona dużą pojemność, aby się to dobrze rozcieńczało. Pytałem też, czy musi być jakaś mocniejsza dmuchawa. Powiedzieli, że tak, ale jakoś w to do końca nie wierzyłem, bo mi przytakeli, a skąd to mogli wiedzieć.

Cześć.

Bardzo proszę o poradę ekspertów, lub osób które użytkują taki zestaw.

Mam przy domu biologiczną oczyszczalnię i planuję montaż zmiękczacza wody (centralnie, przy wejściu do domu), bo niestety woda okazuje się za twarda i urządzenia domowe nie dają rady.

Czy powinienem się obawiać o efektywność oczyszczalni? Nie chodzi mi o samą zawartość soli w ściekach - tutaj wiem, że problemu nie ma, bardziej chodzi o kwestię regeneracji zmiękczacza solanką, co powoduje zrzut ok 100 litrów wody i zużucie ok 3-4 kilogramów soli (czyli to zasolenie jest dosyć spore).

Czy ktoś używa takiego układu i miał jakieś problemy?

Pozdrawiam

Oczyszczalnia oczyszczalni nierówna. Jedne typy kompletnie sobie nie poradzą z popłuczynami ze zmiękczacza inne już dadzą radę.

Napisz jaki masz typ oczyszczalni i model oraz ilość domowników, zużycie wody oraz jej twardość.