Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa wc z rozdrabniaczem - jaką kupić?

Stefan46

Recommended Posts

Witajcie

Stanąłem przed problemem zakupu pompy z rozdrabniaczem do wc. Przeglądam sobie allegro, patrzyłem w Leroyu i nie wiem czym się kierować.

Wymagania - pompa do środkowego z trzech małych pomieszczeń.

Pomieszczenia, od lewej: aneks kuchenny (zlew 1 komora) - kibelek z małą umywalką - toaleta z prysznicem, umywalką i pralką.

Może się zdarzyć, że wszystkie źródła wody będą jednocześnie aktywne.

wysokość pompowania ~2,5m

Oczywiście bardzo ważnym kryterium jest cena ale znam zasadę, "że tanie mięso psy jedzą"

Polecicie coś konkretnego albo odwrotnie, nie polecacie czegoś?

Pierwszy wybór to http://allegro.pl/pompa-wc-rozdrabniacz-przepompownia-nowosc-duo-i7119700844.html bo ma podejścia z obu stron ale ma tylko 400W gdzie inne mają 600-800W

• 3 weeks później...

Mam podobny problem. Dzięki za ten link, mnie się też wydaje, że ta pompa może być dobra, jeśli nie jest przereklamowana. :)

Na forum Muratora było już sporo dyskusji na temat rozdrabniaczy i opinie są rozmaite, ale ludzie chwalą Grundfosa, tylko że jest bardzo drogi.

Niektórzy chwalą Borysewskiego.

Myślę, że każdy musi sam dobrać odpowiednią pompę do swojego domu - do jego wielkości, do ilości urządzeń, które podłączy, oraz do liczby użytkowników.

Ale ogólnie wszyscy chwalą te urządzenia; spotkałam się tylko z jednym wpisem, gdzie ktoś miał problemy, jednak to nie z winy pompy, tylko dlatego, że urządzenia były nieprawidłowo do niej podłączone.

A tutaj jest pompa ze zbiornikiem 100 l (przepompownia), której nie trzeba wkopywać w ziemię pod podłogą i zalewać betonem, natomiast kiedy nie ma prądu albo nawali pompa, to przez jakiś czas można korzystać z łazienki, dopóki nie przepełni się zbiornik. http://borysowski.com/pompy/vortobox-c-.html

Moim zdaniem też rzecz godna rozpatrzenia.

Co prawda pompa przywołana przez Ciebie umożliwia ręczne przepompowywanie ścieków, więc to też jest dobre zabezpieczenie.

W sumie nie wiem, co lepsze.