Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nałożenie nowego słupka metalowego na stary - jak to połączyć

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przede mną projekt odświeżenia starego ogrodzenia. Jako, że podmurówka jest dosć dobrze zżyta z okolicą (kilka drzew przy ogrodzeniu), to robienie nowej nie ma sensu i chce tylko coś z "górą" zrobić - nowe słupki plus panele. Pomysł jest taki, żeby na obecne, okrągłe słupki (coś koło fi60) nasuąć nowe, kwadratowe(70x70). No i to generuje małą zagwozdkę - jak połączyć nowy słupek ze starym?

Zalanie betonem chyba odpada, bo pomiędzy starym i nowym będzie dość mała szczelina. Może pianą montażową... ale to by chyba wymagało zrobienia kilku(nastu) dziur na całej wysokości słupka.

Ktoś kiedyś może coś takiego robił / widział? Jakieś kreatywne pomysły?

Z góry dzięki za każdą sugestię.

Marcin

Jeśli tylko przestrzeń pomiędzy starym a nowym słupkiem byłaby wystarczająca pomyślałbym o zalaniu tego płynną masą montażową

Ta masa bardzo szybko zastyga i można ją wlać dosyć mocno płynną.

Jeśli chodzi o masę to mam na myśli Ceresit cx 20.

Niewiem tylko czy byłoby to opłacalne finansowo.

Będę najprawdopodobniej też chciał wyremontować ogrodzenie i będę nakładał na stare słupki nowe ale albo sam zrobię sobie gabionowe lub jakieś z pustaka.

Dziękuję za powyższe sugestie. Pomysł z przyspawanymi płaskownikami tworzącymi prowadnicę dla nowego słupka wydaje mi się bardzo wygodny i nie psuje finalnego wyglądu.

Co do CXa, to chyba szczelina za mała jest, bo to tak po 2-3 mm z czterech stron. PS. Plus, swego czasu cx5 robiłem małe poprawki, i dosłownie połowa zaprawy szła na gruz...:)