Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara smołowana papa - czym teraz naprawić?

kurtz

Recommended Posts

Czym naprawić starą papę pokrytą smoła przez smarowanie jakieś 30 lat temu.?

Będę zmieniał poszycie i nie wiem czy dać dobrą membranę czy papę termozgrzewalną czy naprawić starą papę jakimś dobrym mazidłem?

Niektórzy mówią, że smołą może zniszczyć membranę. Producenci nic na ten temat nie mówią.

• 1 month później...
Czym naprawić starą papę pokrytą smoła przez smarowanie jakieś 30 lat temu.?

Będę zmieniał poszycie i nie wiem czy dać dobrą membranę czy papę termozgrzewalną czy naprawić starą papę jakimś dobrym mazidłem?

Niektórzy mówią, że smołą może zniszczyć membranę. Producenci nic na ten temat nie mówią.

Usuń starą papę smołową, sprawdź deski, uszkodzone wymień, pokryj papą termozgrzewalną i nowym poszyciem. Będziesz miał spokój na lata. Początkowe koszty zwrócą Ci się solidnym dachem.

Podłączę się do pytania, bo mam podobny problem. Dom w stanie surowym otwartym, na dachu pełne deskowanie i papa asfaltowa położona tak, że prześwitują pasy światła w słoneczny dzień, a w deszczowy leje się woda. Jak patrzę na papę z boku dachu, to widzę porobione zakłady, więc na dachu też muszą być. Na dach nie wejdę. Teraz jedyne, co mi przychodzi na myśl, to położenie na cały dach papy termozgrzewalnej. Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

A jak jest zamontowana ta papa? na lepik, termozgrzewalna czy przyczepiona takerem?

Jeśli to tymczasowe pokrycie to najlepiej je zdjąć i położyć papę termozgrzewalną , jeśli zbyt duży kłopot sprawdzić co się stało i dlaczego pojawiły się przecieki, a jeśli to uszkodzenia mechaniczne naprawić.

Położenie kolejnej na istniejącą nie wydaje się dobrym pomysłem i może spowodować nie tylko problemy ale na pewno większe koszty.