kurtz 27.03.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Mam otwory okienne w stosunku 1:6 pow. podłogi i wydaje mi się, że pomieszczenie jest słabo doświetlone.Zamówiłem okna na profilu Veka V90 dwuskrzydłowe. Powierzchnia 1 szyby to 0,4x1,2m w jednym skrzydle, więc razem szyby to 1:10 podłogi. Czy te reguły dotyczące otworów okiennych to dotyczy powierzchni przeszklenia czy otworów okiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.03.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 " W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic, do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1:12. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 27.03.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 zapis jest nieprecyzyjny - to znaczy powierzchnia szyby, czy powierzchnia po otwarciu okien w świetle ościeżnic może być ok, ale z uwagi na bardzo grube ramy będzie różnica między jednym oknem a drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.03.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 A uzytkujesz dom z permanentnie otwartymi oknami ? Poza tym przepis, przepisem, ale na naświetlenie ma wplyw to, czy za oknem jest pusta przestrzen, czy wyzszy budynek, drzewo, pergola itp... Architekt bierze to pod uwage przy projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.03.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Architekt bierze to pod uwage przy projekcie. - fakt każda analiza obszaru oddziaływania obiektu ( stanowiącego część Projektu Budowlanego ) odnosi się w głównej mierze do analizy przesłaniania i zacieniania, ale również zapewnienia wymaganego naturalnego oświetlenia pomieszczeń, czy minimalnego czasu nasłonecznienia kurtz - " co najmniej 1:8 " "liczonej w świetle ościeżnic" - to jest zapis równoległy do jw ... albo coś jest ościeżnicą albo przeszkleniem, co tu niezrozumiałego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 27.03.2018 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 kurtz - " co najmniej 1:8 " "liczonej w świetle ościeżnic" - to jest zapis równoległy do jw ... albo coś jest ościeżnicą albo przeszkleniem, co tu niezrozumiałego ? Powinna byc powierzchnia przeszklenia. Profile okienne są różne i jaki jest sens wliczać ja jako wymagana powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.03.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) Tylko projektujac budynek nie zawsze wiadomo, jaka bedzie zastosowana stolarka.1:8 daje wymagany poziom naswietlenia, bardziej licza sie czynniki zewnetrzne, o których pisałem, niż grubosc profili. Edytowane 27 Marca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.03.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Tylko projektując budynek nie zawsze wiadomo, jaka bedzie zastosowana stolarka. prawda dlatego można przyjąć np. szer. ościeżnicy okna nieotwieranego 7,6 cm, a otwieranego 13,2 cm i zapas montażowy po 1cm po obwodzie otworu SoHo. Ja jeszcze nie spotkałem, aby ktoś przy odbiorze budynku mierzył w cm / mm przeszklenia, czy też projektował budynek po "minimach" podanych w Warunkach Technicznych. To że jest np. zapis, że " Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych " ... " Mieszkanie powinno mieć powierzchnię użytkową nie mniejszą niż 25 m2. " nie znaczy, że wszystkie mieszkania tyle powinny mieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts