Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedoświetlone pomieszczenie 1:6 - 1:20

Recommended Posts

Mam otwory okienne w stosunku 1:6 pow. podłogi i wydaje mi się, że pomieszczenie jest słabo doświetlone.

Zamówiłem okna na profilu Veka V90 dwuskrzydłowe. Powierzchnia 1 szyby to 0,4x1,2m w jednym skrzydle, więc razem szyby to 1:10 podłogi.

Czy te reguły dotyczące otworów okiennych to dotyczy powierzchni przeszklenia czy otworów okiennych?

" W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic, do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1:12. "

Architekt bierze to pod uwage przy projekcie.

- fakt ;) każda analiza obszaru oddziaływania obiektu ( stanowiącego część Projektu Budowlanego ) odnosi się w głównej mierze do analizy przesłaniania i zacieniania, ale również zapewnienia wymaganego naturalnego oświetlenia pomieszczeń, czy minimalnego czasu nasłonecznienia

kurtz

- " co najmniej 1:8 " "liczonej w świetle ościeżnic" - to jest zapis równoległy do jw ... albo coś jest ościeżnicą albo przeszkleniem, co tu niezrozumiałego ?

kurtz

- " co najmniej 1:8 " "liczonej w świetle ościeżnic" - to jest zapis równoległy do jw ... albo coś jest ościeżnicą albo przeszkleniem, co tu niezrozumiałego ?

Powinna byc powierzchnia przeszklenia. Profile okienne są różne i jaki jest sens wliczać ja jako wymagana powierzchnia.

Tylko projektując budynek nie zawsze wiadomo, jaka bedzie zastosowana stolarka.

prawda :) dlatego można przyjąć np. szer. ościeżnicy okna nieotwieranego 7,6 cm, a otwieranego 13,2 cm i zapas montażowy po 1cm po obwodzie otworu SoHo. Ja jeszcze nie spotkałem, aby ktoś przy odbiorze budynku mierzył w cm / mm przeszklenia, czy też projektował budynek po "minimach" podanych w Warunkach Technicznych.

To że jest np. zapis, że

" Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych " ... " Mieszkanie powinno mieć powierzchnię użytkową nie mniejszą niż 25 m2. " nie znaczy, że wszystkie mieszkania tyle powinny mieć :) .