Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa 475x220 jaki powinien być otwór?

Recommended Posts

do produkcji bramy podawany jest:

- szerokość otworu

- wysokość otworu liczona od docelowego poziomu wykończonej posadzki

- wysokość między nadprożem a stropem (dolną krawędzią nadproża)

tym samym jeśli masz info że brama ma 475x220 to taki powinien być otwór z uwagą co do wysokości otworu

Generalnie zależy mi na tym aby brama pasowała ze standardowego wymiaru, tak aby nie musiała być robiona na zamówienie.

Tak zastanawiam się teraz odnośnie ocieplenia wnęk garażu, Czy z tego powodu wymiar nie powinien być powiększony? Czy ocieplenie można po montażu bramy?

W większości wypadków ocieplenie robi się po montażu bramy ale tu tak jak w oknach - nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je wcześniej ale z głową

Szerokość bramy jest dostosowywana do ściany więc ten wymiar jest istotny na ile go zmniejszysz ociepleniem nie ma znaczenia - istotne jest by mocowanie i parcie prowadnic było na murze

Witam,

W tym roku planuję zacząć budowę. Rysuje mi się projekt i mam problem przy bramie garażowe.

Projektantka zapytała mnie czy chcę otwór 475 czy 480. Co za tym idzie mam do was pytanie, montując bramę 475 muszę mieć otwór 475 czy jednak 480?

Pozdrawiam

- jasne, że otwór 480cm w świetle jest korzystniejszy od 475cm

- " skok " wymiarowy bramy jest zazwyczaj co 5 - 10cm na szerokości, ale warto sprawdzić u konkretnego producenta bramy wymiar dla danego otworu SoHo pamiętając o szerokości montażowej bocznej i górnej dla bramy segmentowej ( w zależności od typu )

Dziękuję bardzo za pomoc,

Po wertowaniu intenretu i wszelkim za i przeciw zdecydowałem się na otwór 475

Jeżeli masz rozgarniętą ekipę montażową to warto otwór na bramę (w murze konstrukcyjnym) zrobić szerszy o 4-6cm niż wymiar zamówieniowy bramy. To pozwoli "docieplić" wnękę muru od strony zewnętrznej bez zmniejszania światła przejazdu. To samo na nadprożu. Ekipa musi tylko sobie poradzić z mechanicznym montażem bramy w takiej sytuacji.

• 1 month później...
Jeżeli masz rozgarniętą ekipę montażową to warto otwór na bramę (w murze konstrukcyjnym) zrobić szerszy o 4-6cm niż wymiar zamówieniowy bramy. To pozwoli "docieplić" wnękę muru od strony zewnętrznej bez zmniejszania światła przejazdu. To samo na nadprożu. Ekipa musi tylko sobie poradzić z mechanicznym montażem bramy w takiej sytuacji.

Wszystko zależy w jakim materiale ma być montowana bo wtedy mocowania wypadają blisko krawędzi