Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na tynk ?

pikus1719499668

Recommended Posts

Rozumiem żer masz tynk zatarty na gładko. W tym przypadku masz 3 możliwości - przynajmniej wg mnie.

1. Nałożyć tynk cienkowarstwowy np. baranka albo kornika

2. Pomalować farbą (chyba korzystniej cenowo)

3. Tynkarze mogli nakropić baranka

Nie napisałeś jakie masz ściany.

Poczytaj tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=434643&highlight=#434643

Jeszcze nie podjąłem decyzji co zrobię.

Chciałbym położyć gładź ale nie wszędzie, część bym pomalował

ale nie wiem czy najpierw pomalować wapnem czy może emulsją

- jaką technologie przyjąć, żeby potem nie poprawiać.

Chętnie bym lekko wygładził strukturę ale nie mam kasy :( ( jeszcze

chcę zrobić wylewki przed zimą), ani na tyle czasu, żeby to wszystko zrobić samemu

( na budowę jeżdże w wolne wekendy).

Proszę radę.

Pozdwrawiam

Pikus

hehe no widze że Kolega też sam się zmaga z domkiem. Ja jeszcze nie buduje ale papiery juz załatwiam. Też sam chce wiekszość zrobić do na fachowców nie mam nerwów. No może z wyjątkiem tynkarzy którzych znam naprawde spoko i widziałem jak robią i są godni polecenia.

Ja generalnie planuje ściane 1W z BK, na to tynk cem-wap zatarty na gładko i na to farba (silikatowa lub silikonowa - chciałbym tą druga ale niewiem jak z kasą będzie). Pod farbę trzeba zagruntować powierzchnię - najlepiej gruntem tej firmy co farba a w ostateczności UniGruntem Atlasa.

Kup farbę,rozcieńcz jej część z wodą i masz grunt.Następnie pozostałą farbą maluj i jest spoko.Właśnie to robię.A co do jakich kolwiek gładzi itp. to -SZTUCZNOŚĆ,przynajmniej dla mnie i kasa,czas.Też sam się męczę ze wszystkim 10 rok.Pozdrawiam nadającego na tej samej fali.Jakby co to pytaj.ps.Przeprowadzam się za tydzień.

Witam

Dziękuje za rady. Aktualnie jestem na etapie malowania kaloryferów

( żeliwne zaraza i ciężkie może kiedyś się wymieni ). Czekam aż

sciany wyschną bo jest jeszcze wilgotno w domu i będę malował.

Pozdrawiam

Pikus