przemty 27.03.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Mamy robiony dach dwuspadowy gdzie spady są zlokalizowane od stron północ-południe. Od północy są aktualnie dziś wstawione 2 okna ale mamy taką niepewność czy nie dać jeszcze dwóch od południa. Największe obawy mamy co do przegrzewania pomieszczeń z oknami od południa. Jak sądzicie- mamy uzasadnione obawy i nie dawać okien od południa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.03.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Napewno nagrzeje , w jakim stopniu to zależy ... Od wielkości okien , ich typu -2 lub 3 szyby, gazu w nich . Jakąś opcją są rolety zewnętrzne , markizy , i folie zatrzymujące promieniowanie . Ja mam np folie prestige 70 ext firmy 3M , wyszło na 9 okien(2 zwykłe w ścianach szczytowych) 2 tysiaki , zamiast 8 tysi na rolety . Efekt jest , jednak po reklamach i wizycie w 3M w Poznaniu by " ich dotknąć " spodziewałem się większych efektów .Jeśli masz ładne widoki z okna to montuj , jeśli nie masz , a same pomieszczenia są jasne to hmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.03.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Co to za pomieszczenia, łazienki czy może sypialnie?Według projektu mojego domu przy podobnym dachu miały być cztery okna połaciowe. Dwa od strony wschodniej- w łazience, jedno od południowej-sypialnia i kolejne w drugiej łazience, od zachodu. Postanowiłem pozostawić tylko jedno od wschodu w łazience. Uważam, że postąpiłem słusznie i raczej odradzam montażu tego typu okien w pomieszczeniach jak łazienka, czy sypialnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.03.2018 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Co to za pomieszczenia, łazienki czy może sypialnie? Według projektu mojego domu przy podobnym dachu miały być cztery okna połaciowe. Dwa od strony wschodniej- w łazience, jedno od południowej-sypialnia i kolejne w drugiej łazience, od zachodu. Postanowiłem pozostawić tylko jedno od wschodu w łazience. Uważam, że postąpiłem słusznie i raczej odradzam montażu tego typu okien w pomieszczeniach jak łazienka, czy sypialnia. Czegoś nie rozumiem, uważasz pozostawienie okna w łazience za słuszne a za chwile odradzasz montaż okien w łazience? A wracając do tematu. Pomieszczenia o których rozmawiamy to poz. 4 i 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.03.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 We wspominanej przez Ciebie łazience miały być dwa okna, zamontowane jedno obok drugiego. Dla mnie takie ich ustawienie to nic innego jak proszenie się o kłopoty. To jedno okno w łazience pozostawiłem tylko dla tego, że łazienka jest od wschodu. W niej mamy pralnie i naprawde się przydaje.W Twojej sytuacji, we obu wskazanych pomieszczeniach nie robiłbym okien połaciowych w ogóle. Są to sypialnie do których zaglądać będziesz parę razy dziennie. Rozumiem, że zastanawiasz się nad umieszczeniem okien nad łóżkami? Wież po uwagę, że oprócz strat ciepła zimą, nieprzyjemnych odgłosów stukania deszczu w okna w lecie bez zewnętrznych rolet się nie obejdzie. Przynajmniej od strony południowej. Sporo inwestorów z oknami połaciowymi w sypialni bez rolet właśnie od tej strony świata, śpi na parterze. Na piętrze się po prostu nie da.U syna w pokoju (strona południowa) z podwójnymi drzwiami balkonowymi, miało być również okno dachowe.Ustawienie pokoju podobne jak u Ciebie w pomieszczeniu numer 6. Zrezygnowaliśmy i zbyt ciemno w ciągu dnia wcale nie jest.W Waszej sypialni będzie nieco mniej światła. Domniemam, że tam już masz okno połaciowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 28.03.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Garderobae - nie da tyle światła ile byśmy chcieli - moim zdaniem zbędneSypialnie - wszystkie mają okna w ścianach - moim zdaniem zbędneŁazienka - tu bym się zastanawiał bo i tak prawie zawsze zapalamy tam światło a korzystamy z niej na piętrze tylko rano i przed położeniem się spać - ja bym nie dawałReasumującOkna połaciowe poza wadami o których wspominał już Tomaszs131 mają jeszcze inną wadę chyba najważniejszą.Problemy z umiejętnościami ekip montujących, wykraplanie się pary wodnej z powodu małej cyrkulacji powietrza w obrębie wnęki na okno powodujące przyśpieszoną degradację okienJak możesz - unikaj połaciówek jak ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.03.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Odradzanie okien połaciowych przez Oknohouse można porównać do sytuacji, w której Velux odradzałby okna elewacyjne. Każdy chwali swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.03.2018 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) We wspominanej przez Ciebie łazience miały być dwa okna, zamontowane jedno obok drugiego. Dla mnie takie ich ustawienie to nic innego jak proszenie się o kłopoty. To jedno okno w łazience pozostawiłem tylko dla tego, że łazienka jest od wschodu. W niej mamy pralnie i naprawde się przydaje. W Twojej sytuacji, we obu wskazanych pomieszczeniach nie robiłbym okien połaciowych w ogóle. Są to sypialnie do których zaglądać będziesz parę razy dziennie. Rozumiem, że zastanawiasz się nad umieszczeniem okien nad łóżkami? Wież po uwagę, że oprócz strat ciepła zimą, nieprzyjemnych odgłosów stukania deszczu w okna w lecie bez zewnętrznych rolet się nie obejdzie. Przynajmniej od strony południowej. Sporo inwestorów z oknami połaciowymi w sypialni bez rolet właśnie od tej strony świata, śpi na parterze. Na piętrze się po prostu nie da. U syna w pokoju (strona południowa) z podwójnymi drzwiami balkonowymi, miało być również okno dachowe.Ustawienie pokoju podobne jak u Ciebie w pomieszczeniu numer 6. Zrezygnowaliśmy i zbyt ciemno w ciągu dnia wcale nie jest. W Waszej sypialni będzie nieco mniej światła. Domniemam, że tam już masz okno połaciowe? Okna narazie mam tylko dwa od strony północnej. Jedno w łazience aby zapewnić jakby trzeba było szybkie przewietrzenie pomieszczenia i drugie nad klatką schodową aby była jaśniejsza. W sypialni i w pokoju nie mamy jeszcze żadnego okna bo sa one teraz rozważane. Edytowane 28 Marca 2018 przez Tomaszs131 Błedne umiejscowienie odpowiedzi na post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 28.03.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Gdyby nie było okien w sypialniach mimo wszystko dałbym tam połaciówki bo ciężko się zyję w pokoju bez jakichkolwiek okien Co do reszty pomieszczeń podszedłem do tematu okien czysto użytkowo Garderoba - potrzebuje dobrego oświetlenia by łatwiej coś znaleźć a tego mimo wszystko nie zagwarantuje okno połaciowe Łazienka - mając okno w łazience zawsze zapalałem światło a moja ex bez dodatkowego światła przy lustrze nie mogła się obyć jak to kobieta Wiec nie zarzucaj mi że chwalę okna elewacyjne bo jak remontowałem dach w domu w którym mieszkałem dodałem dwie połacowki co wynikało z połączenia sypialni z pokojem dziennym i słabym doświetleniem wnętrza wynikającym z samego kształtu pomieszczenia jak i wielkości istniejącego okna I organoleptycznie przekonałem się że połaciówka ma sporo wad - poza jedną niezaprzeczalną - doświetla wnętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.03.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Okna narazie mam tylko dwa od strony północnej. Jedno w łazience aby zapewnić jakby trzeba było szybkie przewietrzenie pomieszczenia i drugie nad klatką schodową aby była jaśniejsza. W sypialni i w pokoju nie mamy jeszcze żadnego okna bo sa one teraz rozważane. Osobiście odradzam. Dla pewności poszukaj inwestorów, którzy już mieszkają w takim samym budynku i zapytajcie się co oni o tym pomyśle sądzą. Wybierając okna połaciowe warto dopłacić do pakietu trzyszybowego i kołnierza termicznego. Dla mnie okno połaciowe w zbędnym miejscu to nie potrzebne przerwanie izolacji termicznej dachu. Dołożenie kolejnego mostka termicznego do listy już istniejących, takich których nie nie jesteśmy w stanie uniknąć. P.S. Do tego wszystkiego należy wspomnieć o sytuacjach gdy montaż zostanie po rostu spaprany. Wielokrotnie była na FM mowa o takich właśnie przypadkach. Skraplająca się para wodna na oknie nad łóżkiem itp. Oczywiście przy WM problem nie istnieje. Edytowane 28 Marca 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 28.03.2018 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Te dwa co mam to są właśnie 3 szybowe z kołnierzem termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.03.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Skraplająca się para wodna na oknie nad łóżkiem itp. Oczywiście przy WM problem nie istnieje. czy aby na pewno ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246989-Grzyb-i-woda-w-oknach-Pomocy!&p=7594953&viewfull=1#post7594953 to tak na szybko wyszukałem , ale kiedyś czytałem inny wątek z tym problemem edit Natknąłęm się na niego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?343385-Suche-powietrze-w-domu-z-rekuperacją Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.03.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) U mnie w łazience czegoś takiego nie zobserwowałem, no może w minimalnej ilości. W każdym bądź razie zacieków nie ma. Edytowane 28 Marca 2018 przez Tomaszs131 Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 28.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 ...Oczywiście przy WM problem nie istnieje.Przy oczywistych zaletach WM nie zabezpiecza ona w 100% przed występowaniem zjawiska wykraplania się pary wodnej. Minimalizuje jego występowanie. Niestety przy montażu okien połaciowych popełnianych jest tyle błędów że co chwila pojawiają się tu wpisy niezadowolonych. By było jasne Nie dyskredytuję okien połaciowych jak to już mi zarzucono. Zwracam tylko uwagę, że nie zawsze są niezbędne i trzeba samemu sobie odpowiedzieć na pytanie czy koniecznie musi być i czy faktycznie coś nam wniesie ich zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts