Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeszcze o ścianach zewnętrznych

Gość

Recommended Posts

Serdecznie witam wszystkich użytkowników FORUM.

Mam prośbę o radę do osób, które budowały ściany zewnętrzne z porothermu 30 P+W + wełna; jak rozwiązać problem mocowania na zewnątrz budynku potrzebnych przedmiotów (n.p. lamp oświetleniowych, anten itp. oraz pytanie dlaczego wybrały tę właśnie metodę i czy spełnia ona Wasze oczekiwania(?).

Wdzięczny byłbym również za porównanie kosztów wykonania takiej ściany z kosztami wykonania ściany jednowarstwowej z porothermu.

Witam

Oj jesteś niecierpliwy

Ale zanim odpowiesz sobie na pytanie pamiętaj o tym by mocowanie nie było pochylone w kierunku ściany. Ewentualna woda, która będzie się wykraplać na elementach zwłaszcza metalowych musi odpływać od budynku. W przeciwnym wypadku na efekty nie będziesz długo czekać.

Pozdrawiam Jacek.

Ja nie mam problemu mocowania ale mogę powiedzieć dlaczego decuduję się na ścianę dwuwarstwową. Ściana jednowarstwowa ma kiepski współczynnik przenikania ciepła k. Ścianę dwuwarstwową mogę zrobić taką, że będzie dwa razy lepiej chroniła od zimna, oraz znacznie łatwiej pozbyć się wszystkich mostków cieplnych jakie w ścianie występują.

Też się pod tym podpisuję. Najcieplejsza jest oczywiście 3-warstwowa ale jest trudna. 2-warstwówkę można ponadto rozłożyć na 2 sezony i wyjdzie wtedy taniej :wink: (nie trzeba od razu wchodzić w kredyty) niż 1-warstwowa. Można też wybrać tańsze (styropian) lub droższe (wełna) ocieplenie w zależności od aktualnych funduszy.

ja przy okazji wróciłbym do tematu mocowania wełny do ściany. forumowicze poradzili mi żebym mocował ją na wywiercone dyble/kołki, a mój sąsiad umieszcza w fugach druciane wąsy i potem nabija na nie wełnę.

Tak przy okazji choć sam chcę budować z Prothermu już drugi człowiek (konstruktor) z Politechniki Wrocławskiej, pierwszy zajmuje się budownictwem ogólnym radzi stosowanie Maxów zamiast Porothermu