tomiky 27.09.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Witam Właśnie zrobiono mi fundamenty domku bez podpiwniczenie i mam przygotowac murarzom teren do dalszych prac. Ziemia była wybierana tylko pod fundamenty, więc mam je już zasypane. Mój majster powiedział że działka pod domek to same suche piaski i nie trzeba wybierać humusu bo prawie go nie ma. Kazał zasypać wnętrza fundamentów do poziomu zero, odliczajac oczywiście miejsce na chudziaka, ocieplenie i wylewki i będzie git. Nie wiem czy mu wierzyć z tym humusem i jakie są ewentualne skutki nie wybrania tego i nawiezienia ładnej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.09.2004 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Humus gnije i podobno może osiadać co może skutkować osiadaniem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.09.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 humus trzeba wybrac, i nie mozna go z powrotem wsypywac pod podloge, czy zasypac nim fundamentow, pomijajac ze jest to zabronione prawnie, to bedzie humus, gnil, osiadal, i jeszce bedzie Ci smierdziec pod podloga.P.S.fundamenty zasypuje sie piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 27.09.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Ukatrupić majstra Jak od początku wciska taki kit to co będzie później? Humus absolutnie musi być wybrany. Bądź stanowczy i wyegzekwuj to od majstra, niech go to utemperuje na dalszą współpracę, żeby nie szedł na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.09.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Zastanowiłbym się nad dalszą współpracą z tak douczonym majstrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 27.09.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 No tak humus dobry jest żeby krzaczki rosły,ale pod podłoge,bez żartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.09.2004 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Też buduję na piaskach i tez nie zdążyłem wybrać humusu. Nic się nie dzieje i mam nadzieję, że nic się nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.09.2004 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Też buduję na piaskach i tez nie zdążyłem wybrać humusu. Nic się nie dzieje i mam nadzieję, że nic się nie będzie działo. Teraz jeszcze nic się dzieje ale za jakieś 10 - 15 lat mogą być widoczne efekty typu popękane ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 28.09.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Zgodnie ze sztuką budowlaną zebranie wierzchniej warstwy humusu jest zabiegiem bezdyskusyjnym i obwiązkowym. Pomijając skutki zaniechania tej czynności, humus jest bezcennym materiałem do późniejszych prac związanych z urządzaniem ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 28.09.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Ściany? Co mają ściany do humusu? Przecież ściany stoją na fundamentach, a te na ławach które są ok 1 m poniżej humusu. Jesli już to podłoga może pękać. Też popełniłem ten błąd i nie wybrałem humusu. Z drugiej strony domy budowane w latach 70-80 raczej rzadko miały wybierany humus przynajmniej tak twierdzą starzy fachmani i raczej nie było widać konieczności wymiany podłogi.Jednak na wszelki wypadek wybierz humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.09.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Zastanowiłbym się nad dalszą współpracą z tak douczonym majstrem. bez przesady majster ma umieć murować, a nie być biologiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 28.09.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Była bardzo ożywiona dyskusja na temata zdejmowania humusu. Poczytaj http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30287&highlight= była bardzo ożywiona dyskusja na ten temat i oczywiście sam zdecyduj. U mnie nadal nie śmierdzi i nie osiada, a z tymi ścianami to straszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinjarosz 28.09.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Witam, Cała sztuka robót ziemnych polega na zachowaniu bilansu na zero, tj. min. przywozić i wywozić (grunt). Ja zrobiłem tak, że zebrałem (koparko-spych) humus z obrysu budynku (D09 bez podpiwniczenia) na pryzmę, piasulek z wykopu rowów pod ławy wsypałem do środka, następnie zamówię ostrówka, który wykopie dołek pozyskując piasek i wsypie do fundamentów. Humus z pryzmy do dołeczka i tym sposobem bilans robót ziemnych na "0", czyli min. kosztów. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.09.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Zastanowiłbym się nad dalszą współpracą z tak douczonym majstrem. bez przesady majster ma umieć murować, a nie być biologiem Ale jeżeli takich podstaw nie zna to jakie mogą być inne konsekwencje jego "wiedzy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 01.10.2004 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 a robaczki , które mogą zalęgać się pod twą podłogą z humusem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 01.10.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Robaczki, bakterie, pleśnie itp stworzenia a szczególnie drobnoustroje potrzebują wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts