Pablikos 28.03.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Witajcie, Dotychczas byłem jedynie czytającym forum, ale z racji tego, że jesteśmy coraz bliżej do rozpoczęcia budowy naszego domu postanowiłem stworzyć dziennik budowy. Chciałbym uniknąć błędów więc wszelkie komentarze, rady i sugestie są mile widziane Szukaliśmy domu taniego w budowie, energooszczędnego dla rodziny 2+2 lub więcej. Mamy dużą działkę (blisko 2ha) więc padło na parterówkę, konkretnie projekt domena 106 https://www.domenadom.pl/produkty/368/domena-106-.html4 Wczoraj po ponad 3 msc dostaliśmy WZ i mamy wybranego wykonawce od fundamentów po strop. Muszę poszukać jeszcze wykonawcy do dachu. Działka z wjazdem od wschodu, więc układ pomieszczeń pod względem nasłonecznienia jest raczej optymalny. Zastanawiam się co można by zmienić w układzie ścian, ale poza zmianą okien w pokojach z balkonowych na zwykłe nie widzę zbytnio co by pokombinować Ze zmian jakie wprowadzamy to zmiana wiązarów na strop monolityczny i zwykłą więźbe, przy okazji zmieniamy kąt dachu na 30*. Zastanawiam się czy w takim wypadku robić jakąkolwiek ścianę kolankową czy jedynie wieniec i na to murłata. Mam własne drewno na dach, więc kwotowo powinno wyjść porównywalnie z wiązarami. Zyskuje za to dużą akumulacje, brak pęknięć GK i świadomość, że gdy przy wichurze odleci dach to cały dom nie będzie musiał być remontowany. Ściany planuje z silikatu 18. Ogrzewanie gaz (biegnie przez działkę) lub PC. Zastanawiam się nad prądem, ale grzanie jedynie wylewką w 2T raczej nie wystarczy, a bufor może wyjść porównywalnie do gazu. Muszę posilić się OZC do podjęcia ostatecznej decyzji. Planujemy oczywiście rekuperacje, jedyny komin jaki zostanie to do ewentualnej kozy. W skrócie to na ten moment wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agjantom 08.05.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 planujecie robić adaptację poddasza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts