riot 28.03.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Położyłem na ostatnia warstwę finiszową łączeń gk, masę ProfinMix z wiaderka (rigips). Podczas szlifowania pojawił sie problem, bo masa bardzo ciężko się szlifuje, mechanicznie i ręcznie. Do zeszlifowania mam głównie "baty" i przejścia na płytę. Czy to normalne przy tej masie? Używałem papieru 180 na zyrafie i ręcznie. Masa ma termin waznosci do 07.2018, po otwarciu miała warstwę wody na wierzchu, więc ją wymieszałem. Wszystkie poprzednie warstwy tez były robione masami rigipsa (vario i premium light) i nawet vario szlifuje sie łatwiej.... Co poszło nie tak ? Edit: Chyba znalazłem odpowiedź na swój problem. Gdzieś znalazłem komentarz, że masa nabiera "twardosci" wraz z wysychaniem. Ja próbowałem szlifować po tygodniu od nałożenia. Pytanie tylko czy powinna byc az tak twarda? Szlifować to papierem 80-100, a później stopniowo zwiększać gradacje? Czy nałożyć kolejn, cienką warstwę i pilnować szlifowania wcześniej? Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez riot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts