mlody91 28.03.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Dom jest do generalnego remontu ( trzeba ocieplic caly dom, wylewki zrobic, wymienic okna itd.)Dłuższy czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem domu, brak pomieszczenia na kotlownie w srodku, wiec żeby nie zabierac miejsca padl wybór na kominek z płaszczem wodnym.Chcielibyśmy zrobić ogrzewanie podłogowe w korytarzu,łazience, kuchni, i grzejniki + boiler 100l. Kominek stał by w salonie o powierzchni ok 18m2. Byliśmy w sklepie doradzono nam takie kominki:https://extrakominki.pl/pl/p/Lucy-12/1346?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdlnqWHKZ2PgTx0_QcTQcO1dF_Zk58Xeoyn7fS9b1JH_wGWeaq-yh8AaAieFEALw_wcBhttps://extrakominki.pl/pl/p/MAJA-PW-12-PRAWY-BS/1284?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdkZ9-AReLDNGA6i7FFpcFjvT0R3BRlN3CZ66XkyEwTT92PXQXDggBwaAtcnEALw_wcB Lucy 12 i Maja. Można prosić o jakieś rady? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.03.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Prosisz o rady dotyczące tych kominków, czy planowanego systemu ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 28.03.2018 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Jak może ktoś się wypowiedzieć to prosił bym o rady odnośnie kominka, jak i całego systemu ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 29.03.2018 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Chcesz mieć kominek z płaszczem a dajesz jednego linka do kominka powietrznego. Coś słabo doradzają w tym sklepie Chyba, że nie chcesz płaszcza..ale po co wtedy podłogówka i kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Jak może ktoś się wypowiedzieć to prosił bym o rady odnośnie kominka, jak i całego systemu ogrzewaniaMusisz dużo czytać...Na temat wkładów Kratek i systemów grzewczych. Ale sam szukaj w archiwum. Wiem, to trudne, ale zadając pytanie bezpośrednio, otrzymasz odpowiedzi które mogą wprowadzić Cię w błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) Jak się ma 60 metrów , w tym salon 18 , to kupuje się piecyk z płaszczem wodnym . Mniejsza moc , mniejszy koszt, mniej miejsca , mniej grzania przez szybę [ 18 metrów !! ] Edytowane 29 Marca 2018 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 29.03.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Dom jest do generalnego remontu ( trzeba ocieplic caly dom, wylewki zrobic, wymienic okna itd.) Dłuższy czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem domu, brak pomieszczenia na kotlownie w srodku, wiec żeby nie zabierac miejsca padl wybór na kominek z płaszczem wodnym.Chcielibyśmy zrobić ogrzewanie podłogowe w korytarzu,łazience, kuchni, i grzejniki + boiler 100l. Kominek stał by w salonie o powierzchni ok 18m2. Byliśmy w sklepie doradzono nam takie kominki: https://extrakominki.pl/pl/p/Lucy-12/1346?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdlnqWHKZ2PgTx0_QcTQcO1dF_Zk58Xeoyn7fS9b1JH_wGWeaq-yh8AaAieFEALw_wcB https://extrakominki.pl/pl/p/MAJA-PW-12-PRAWY-BS/1284?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdkZ9-AReLDNGA6i7FFpcFjvT0R3BRlN3CZ66XkyEwTT92PXQXDggBwaAtcnEALw_wcB Lucy 12 i Maja. Można prosić o jakieś rady? Co o tym myślicie? Jeśli chcesz tym grzać dom z podłogówką to raczej będzie potrzebny bufor który zajmie około 1m2 . Jako główne żródło ciepła dla nawet nie dużego domu lepiej wybrać produkt trochę bardziej markowy niż kratki . Robiąc remont koniecznie zrób dolot powietrza do kominka z zewnątrz . Inna opcja to piec typu kaflowy(może być bez kafli-wtedy taniej) z nasadą wodną która zagrzeje wode urzytkową . Przede wszystkim musisz koniecznie dużo poczytać forum -tutaj są już praktycznie wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 29.03.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Tak wiec jestem bardziej za piecem z plaszczem LUCY 12. Z narozna szyba chyba odpadnie ze wzgledu na szybko brudzaca szybe i zbyt duze uderzenie ciepla przez szybe w salonie. Wiec tak: Dolot powietrza do kominka bedzie z zewnatrz, bufor raczej tez bedzie. Nie wiem za bardzo ktory piec wybrac, jest tyle tego a szukam takiego w przystepnej cenie zeby nie kosztawalo to miliony zlotych. (piec myslalalem kupic do maks 5tys wiec kpl. hydraulika z obudowa pieca wyszla by mnie ok 17tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 29.03.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Dom jest do generalnego remontu ( trzeba ocieplic caly dom, wylewki zrobic, wymienic okna itd.) Dłuższy czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem domu, brak pomieszczenia na kotlownie w srodku, wiec żeby nie zabierac miejsca padl wybór na kominek z płaszczem wodnym.Chcielibyśmy zrobić ogrzewanie podłogowe w korytarzu,łazience, kuchni, i grzejniki + boiler 100l. Kominek stał by w salonie o powierzchni ok 18m2. Byliśmy w sklepie doradzono nam takie kominki: https://extrakominki.pl/pl/p/Lucy-12/1346?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdlnqWHKZ2PgTx0_QcTQcO1dF_Zk58Xeoyn7fS9b1JH_wGWeaq-yh8AaAieFEALw_wcB https://extrakominki.pl/pl/p/MAJA-PW-12-PRAWY-BS/1284?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdkZ9-AReLDNGA6i7FFpcFjvT0R3BRlN3CZ66XkyEwTT92PXQXDggBwaAtcnEALw_wcB Lucy 12 i Maja. Można prosić o jakieś rady? Co o tym myślicie? Czy jest doprowadzony do domu gaz ? Czy jest poddasze - strych, piwnica ? Jaki jest dach i jego kierunki ? Czy jest ogródek ? Pow. działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.03.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Przede wszystkim to czego szukasz to nie jest piec tylko wkład kominkowy - skrzynka do spalania drewna i puszczania większości temperatury w komin. No ale w kwocie jaką przewidujesz nic więcej oprócz skrzynki nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 29.03.2018 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Czy jest doprowadzony do domu gaz ? Czy jest poddasze - strych, piwnica ? Jaki jest dach i jego kierunki ? Czy jest ogródek ? Pow. działki ? Nie ma gazu w okolicy jest poddasze ktore w pozniejszym czasie bedzie uzytkowane. (beda 2 pokoje)- brak piwnicy dach jest prosty dwuspadowy pow dzialki to 7arow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 29.03.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Teraz zasadnicze pytania; Czy lubisz palić w kominku/piecu ?Czy masz na to czas ? Czy lubisz cadziennie sprzątać ?Czy masz dostęp do dobrego opału ? Za ile ? Czy masz miejsce na składowanie drewna i trzymanie zapasu przynajmniej na 2 lata ? Czy potrafisz sprawdzić komin, wyczyścić ?Czy potrafisz obsłużyć "armaturę" wkładu kominkowego ? Czy znasz się na hydraulice ?Jeśli na wszystkie powiesz tak; można wybierać "kominek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 29.03.2018 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 ehhh... juz nie wiem co mam myslec. Gdyby byla w domu piwnica, to nie bylo by problemu... Pokaze wam rozmieszczenie srodku domu, moze podpowiecie gdzie ewentualnie zrobic piwnice i czy ma to sens http://www.bankfotek.pl/thumb/2114355.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 29.03.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 ehhh... juz nie wiem co mam myslec. Gdyby byla w domu piwnica, to nie bylo by problemu... Pokaze wam rozmieszczenie srodku domu, moze podpowiecie gdzie ewentualnie zrobic piwnice i czy ma to sens http://www.bankfotek.pl/thumb/2114355.jpeg Bardzo dobre rozmieszczenie pomieszczeń i komina do budowy pieca .Poczytaj o piecach Kuzniecowa . Weź kogoś sprawdzonego do budowy i będzie ciepło i przytulnie. Pozdrawiam Bagi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 29.03.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 ehhh... juz nie wiem co mam myslec. Gdyby byla w domu piwnica, to nie bylo by problemu... Pokaze wam rozmieszczenie srodku domu, moze podpowiecie gdzie ewentualnie zrobic piwnice i czy ma to sens http://www.bankfotek.pl/thumb/2114355.jpeg No, to masz teraz możliwość przeanalizowania innego wariantu ogrzewania. Bo ostatecznie może się okazać, że dla zasra..go kominka, wybudujesz nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 29.03.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) Tak mi to wyglądało, że nie masz do końca przerobionych systemów grzewczych Masz malutki domek, szanuj miejsce w nim. Jeżeli podłogówka to raczej elektryczna. Wodna, zasilana z kominka, wymagała by bufora, szkoda miejsca. A mieszanie podłogówki z grzejnikami to pakowanie się w koszty i skomplikowaną hydraulikę, bez sensu. A domek masz stworzony do grzania piecokominkiem, zwarty i z fajnym układem pomieszczeń. Do tego ewentualnie jakiś automatyczny system bezobsługowy i będzie git Tylko zastanów się nad pytaniami, które zadał dbx, jeżeli piecokominek, to musi to być przemyślana decyzja. Edytowane 29 Marca 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 30.03.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Co o tym myślicie? Tu nie ma co myśleć, tu trzeba pogadać z żoną o tym: Jak ona wyobraża sobie życie w "nowym" domu z nowicjuszem w tych sprawach ? Nie jesteś w temacie, więc, wyobraź sobie dom niedogrzany, przegrzany, zakurzony, naniesiony drewnem, trocinami, pająkami, kornikami i zapachem którego nie wszyscy lubią, również taki w którym niby wszystko działa, ale by było fajnie, trzeba niestety zapieprzać, by ciepło było. Wyobraź sobie, jak będzie wyglądał wasz "salon" w razie awarii systemu ? Oblicz, ile powierzchni zajmie kominek i powierzchni której nie zastawisz, bo za blisko ? I może tak być, że po wielu trudach ze stawianiem "wymarzonego" kominka, wasze wspólne domowe wieczory, będę raczej ciche. A przecież, są sposoby na to, by umilić sobie, mimo wszystko, nielekkie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 30.03.2018 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Teraz zasadnicze pytania; Czy lubisz palić w kominku/piecu ? Czy masz na to czas ? Czy lubisz cadziennie sprzątać ? Czy masz dostęp do dobrego opału ? Za ile ? Czy masz miejsce na składowanie drewna i trzymanie zapasu przynajmniej na 2 lata ? Czy potrafisz sprawdzić komin, wyczyścić ? Czy potrafisz obsłużyć "armaturę" wkładu kominkowego ? Czy znasz się na hydraulice ? Jeśli na wszystkie powiesz tak; można wybierać "kominek". Wiec na wszystkie pytania przeważa słowo NIE... Ale chcąc nie chcąc nie mam chyba innego wyboru, sami widzicie, dom jest maly, nie mam gdzie w nim zrobic piwnicy, a nie chce miec piwnicy tuż przy salonie. Także kominek PW chyba jest tutaj jedynym sensownym rozwiazaniem Edytowane 30 Marca 2018 przez mlody91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 30.03.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Wiec na wszystkie pytania przeważa słowo NIE... Ale chcąc nie chcąc nie mam chyba innego wyboru, sami widzicie, dom jest maly, nie mam gdzie w nim zrobic piwnicy, a nie chce miec piwnicy tuż przy salonie. Także kominek PW chyba jest tutaj jedynym sensownym rozwiazaniem Dość kuriozalny wniosek Niemniej, przekonywać do czego innego nie zamierzam. Jeśli żona ma takie samo zdanie, to; życzenie powodzenia, jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 30.03.2018 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dość kuriozalny wniosek Niemniej, przekonywać do czego innego nie zamierzam. Jeśli żona ma takie samo zdanie, to; życzenie powodzenia, jest najlepszym rozwiązaniem. Dom juz kupiony, ogrzewac jakos go musze, gdyby byla piwnica to robil bym piec CO, niestety brak piwnicy i nawet nie ma jej jak zrobic. Gazu nie ma, pompa ciepla za droga, elektryczne za drogie... To w jaki inny sposob mogl bym ogrzewac ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts