dbx 30.03.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie mam ochoty namawiać. Dałem sugestię wcześniej, że są inne sposoby, na które tu, jak widać, masz gotową diagnozę. Po co pytasz o inne, jak dobrze wiesz, że inne są za drogie, więc innych sposobów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 30.03.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Zdecydowanie musisz najpierw odrobić zadanie domowe, czyli poznać współczesne systemy grzewcze, bo na chwilę obecna bazujesz na stereotypach. Poczytaj dział "Ogrzewanie". I pamiętaj, że system ogrzewania zależy też od tego jak ocieplisz dom. Pobaw się stronką http://cieplowlasciwie.pl/ powstawiaj różne warianty dociepleń, na końcu wyjdą Ci koszty grzania różnymi systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 30.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Zdecydowanie musisz najpierw odrobić zadanie domowe, czyli poznać współczesne systemy grzewcze, bo na chwilę obecna bazujesz na stereotypach. Poczytaj dział "Ogrzewanie". I pamiętaj, że system ogrzewania zależy też od tego jak ocieplisz dom. Pobaw się stronką http://cieplowlasciwie.pl/ powstawiaj różne warianty dociepleń, na końcu wyjdą Ci koszty grzania różnymi systemami. chłopaki sensownie radzą . poczytaj ,rozważ każdy scenariusz po kilka razy ,grzanie drewnem aby było udane najlepiej gdy sprawia przyjemność samo w sobie , jeśli ma dawać tylko ciepło to za kilka lat będziesz rozszerzał system grzania o inne sposoby i jeszcze raz ponosił koszty. Według mnie skoro masz dużą działkę to dobudowanie kotłowni 4-5 kwadratowych może być opłacalne. wtedy stawiasz tam piec na ekogroszek z podajnikiem i temat ciepła załatwiony za przyzwoite pieniądze. piece są znacznie tańsze niż kominki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 31.03.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Też myslalem o dostawieniu kotłowni... Jednak na dostawienie kotłowni trzeba mieć już pozwolenie i projekt.Dom jest tak też usytuowany, że stoi w samej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 31.03.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Dopowiem, że budowa kotłowni, to nie tylko pozwolenia i takie tam, to również roczny wydatek/podatek i wcale nie mały. Kilkukrotnie większy od m2 domu mieszkalnego. Choć idea jej budowy, jest dobra, bo kotłownia jest użyteczna - nawet komfortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 31.03.2018 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Panowie a co myslicie, tymczosowo zrobic kominek z plaszczem wodnym, a wyciagnac tylko hydraulike, a za jakis czas (2lata) dostawic sobie kotlownie? Czy robic pompe ciepla powietrze woda? myslicie ze w 20 tys zmiescil bym sie ze wszystkim? Edytowane 31 Marca 2018 przez mlody91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 31.03.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Przyjrzał bym się twojej żonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 31.03.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 A nie brałeś pod uwagę klimatyzatora kanałowego + mała koza do dogrzania i klimatu, albo piecyka na pellet? Nie wiem za ile by wyszła kanałówka, ale te piecyki chodzą poniżej 10 tys. Maja modulowana moc i są stosunkowo łatwe w montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Dom jest do generalnego remontu ( trzeba ocieplic caly dom, wylewki zrobic, wymienic okna itd.) Dłuższy czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem domu, brak pomieszczenia na kotlownie w srodku, wiec żeby nie zabierac miejsca padl wybór na kominek z płaszczem wodnym.Chcielibyśmy zrobić ogrzewanie podłogowe w korytarzu,łazience, kuchni, i grzejniki + boiler 100l. Kominek stał by w salonie o powierzchni ok 18m2. Byliśmy w sklepie doradzono nam takie kominki: https://extrakominki.pl/pl/p/Lucy-12/1346?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdlnqWHKZ2PgTx0_QcTQcO1dF_Zk58Xeoyn7fS9b1JH_wGWeaq-yh8AaAieFEALw_wcB https://extrakominki.pl/pl/p/MAJA-PW-12-PRAWY-BS/1284?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdkZ9-AReLDNGA6i7FFpcFjvT0R3BRlN3CZ66XkyEwTT92PXQXDggBwaAtcnEALw_wcB Lucy 12 i Maja. Można prosić o jakieś rady? Co o tym myślicie?Ja bym zainwestował w termoizolację. Ale nie jakieś tam ocieplanie 10 cm styropianu...Przy tak małym domu, wydatki na poziomie izolacji domów pasywnych to kilkanaście tysięcy więcej. Problemem będzie izolacja pozioma podłogi w starym domu, ale to też mądrze można rozwiązać. Rekuperacja...Okna 3-4 szybowe (niewiele więcej kosztują od normalnych), od południa duże, zacieniane na lato (kupiłem właśnie zacieniacz za 109 zł brutto - https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJvojTwpjaAhXJbVAKHUg_ADQQFgg4MAA&url=https%3A%2F%2Fhomegarden.com.pl%2F&usg=AOvVaw1w5nqWsyTDV8gWbVLLsw4n). Montaż okien koniecznie na taśmy uszczelniające...Taki dom ogrzejesz farelką, albo metrem drewna przez sezon. Wydatki na pasywniaka naprawdę nie muszą być niewyobrażalne...Właśnie zbieramy "do kupy" 2 letnie doświadczenia z piecokominkiem w takim domu....Ja jestem w szoku...Przestaje się czepiać pasywniaków od dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.04.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 O jakiej pasywności mowa, nawet, jeśli jest więcej od 10 cm ? Póki co, piszesz o termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Są na forum chłopaki, co to umieją i lubią policzyć...Ja nie lubię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 02.04.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Panowie a co myslicie, tymczosowo zrobic kominek z plaszczem wodnym, a wyciagnac tylko hydraulike, a za jakis czas (2lata) dostawic sobie kotlownie? Czy robic pompe ciepla powietrze woda? myslicie ze w 20 tys zmiescil bym sie ze wszystkim? Poproszę ustal swoje priorytety w kolejności ,a odpowiedz co będzie najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny może przyjść sama. 1.Mieć kominek w domu ? 2.Mieć komfortową temperaturę w domu-jeśli tak to jaka ona jest ? 3.Tanio ogrzewać dom,z uwzględnieniem kosztów jakie trzeba ponieść na samo zródło ciepła 4.Kupić jak najtańsze zródło ogrzewania ,za to pozniej drożej płacić na paliwo lub poświęcać swój czas na dbanie o temperaturę. 5.Zmieścić się w konkretnym budżecie bo więcej na remont nie będzie i kropka. 6.Być niezależnym od dostawców energii. 7.inne . jakie ? Warto na temat ogrzewania domu spojrzeć kompleksowo. Nie tylko istotne jest zrodło ciepła ,ale przedewszystkim izolacja domu,oraz rodzaj wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 02.04.2018 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 No jednak zdecydowalem, że będzie to kominek z PW a dokladniej ten model https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2187/lucy-pw-12 Skupie się na dobrej izolacji domu. Dom jest maly, także mysle że dam rade kominkiem go ogrzać, do tego dam bufor ciepła z 1000l. Jeszcze pytanie czy bufor ciepła brać z wężownicą czy może być bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam Na poczatku chciałbym zaznaczyć iż jestem nowicjuszem w tych sprawach... Z Żoną kupujemy stary dom do remontu o pow 60m2. Kominek stał by w salonie o powierzchni ok 18m Można prosić o jakieś rady? Co o tym myślicie? Do takiego domu wybór wkładu kominkowego jakiego dokonałeś jest zupełnie bez sensu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 03.04.2018 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 No to jak mogę ogrzać w inny sposób ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Mniejsza szyba i podwójna . Proponowałem piecyk o mocy dobranej do takiego domu + ma podwójną szybę w tym jedna METALIZOWANĄ [ ogranicza emisję ciepła przez szkło ] . Ewentualnie mam KV 075W - też dwie szyby - który był opracowany właśnie do domów o bardzo małej stracie ciepła . Wymiar drzwiczek : pion 420 mm , poziom 320mm .80% ciepła jest przekazywane do wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 03.04.2018 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Jak wyliczylem to taki 12kw. Będzie odpowiedni do takiego domu. To kolego możesz polecić jakiś piecyk? Który by się nadal? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.04.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) 12 kW ? Na 60 metrów domu ? Wystarczy taki piecyk . Ma dwie szyby w tym jedna metalizowana , jest przeznaczony do montażu w układach c.o. zamkniętych [ mniejsze koszty , unikasz wymiennika płytowego i jednej pompy] ale równie dobrze może pracować i w otwartych . Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody91 06.04.2018 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam troche pomyslalem i wymyslilem cos takiego: http://www.bankfotek.pl/thumb/2114922.jpeg zrezygnowac z pokoju jednego zamiast niego zrobic kuchnie, a z boku zrobic kotlownie i lazienke. Dostawil bym komin stalowy, przykrecany do budynku, na ktory nie trzeba miec pozwolenia. Chcialem zeby kuchnia byla jako aneks z salonem, ale moze takie rozwiazanie bedzie lepsze? I nie bylo by kominka tylko zwykly piec CO Co o tym myslicie? Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez mlody91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Jesteś pewny, że bez pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts