Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAGNOLIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Czy nikt nie budował Magnolii z biura projektowego Horyzont we Wrocławiu. Nikomu się nie podoba czy co ?!

Kto ma odwagę coś rzec na ten temat, rozświetlić mi umysł a może otworzyć mi oczy ?!

Sąsiada mam się spytać .....?

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=26&id_autora=1&spacer=2&proj=MAGNOLIA

Tak, to Bilbo - a jakżeby inaczej :wink:

Zapraszamy na wątek: Dom "BILBO" pracowni Horyzont

Z oknami (i nie tylko) trochę pozmienialiśmy.

To okrągłe nawet nie będzie największym u nas oknem :-)

Ale damy je tak jak w projekcie z tym, że chyba nic się w nim nie będzię otwierać (w projekcie ma uchylny lufcik u góry).

Jeszcze zobaczymy.

Wyceny na takie drewniane okienko z machoniu meranti mamy na razie od 4,2tys. (PINUS) do 6,6tys. (Urzędowski).

Z ciekawości wyceniliśmy też u Rzońcy plastikowe. Z tym, że policzył nam przez pomyłkę jedną dużą szybę bez podziałów, wtedy musiał dać szybę P2 i w ogóle to trochę droższe rozwiązanie.

Cena wyszła 4,1tys. za białe.

Jednak, gdyby chcieć ten PVC w kolorze drewna, to trzeba doliczyć z 32%, czyli mamy 5,4tys. pln

Z podzieloną szybą, bez P2 i po rabacie może by było trochę mniej. Może około 1tys. taniej(?)

My decydujemy się jednak na drewienko! :-) Wygląda super!

pozdrawiam

Robert

• 2 weeks później...

To dobry projekt, byl przez nas walkowany jakis czas, ale w koncu Sosenka go przebila :D ale tylko dlatego, ze mamy wjazd na dzialke od strony poludnioweo wschodniej i Magnolie trzeba by ustawic bokiem do wjazdu - a szkoda by bylo taki ladny projekt tym popsuc. Aha ... no i dach .. troche duzy i "pogiety", jednak dwuspadowy Sosenki nie jest taki ladny ale za to duzo tanszy.

Powodzenia

• 9 months później...
  • 4 weeks później...

cześć;

dom jaki jest, każdy widzi;

kanadyjczyk w Polsce - czyba jeszcze ciągle dla odważnych;

domek z drewna - fajna sprawa pod warunkiem, że się ma wykonawcę, który się zna na budowaniu z drewna i że się ma dostęp do właściwego drewna na taki dom;

ja tam mam ograniczone zaufanie do takich co zapewniają, że robią wszystko: i w betonie, i w ceramice, i w drewnie;

a do sprzedawców drewna mam zaufania jeszcze mniej - zapewniają, że drewno suchutkie, a widać, że jeszcze wczoraj rosło w lesie;

życzę powodzenia, pozdrawiam;

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...

mechanics,

witam w klubie szukających projektów z wjazdem od południa

projekt dla mnie mało ciekawy, buszując po forum widziałam kilka lepiej tzn. przestrzenniej urządzonym parterówek. Zresztą przystępując do poszukiwań sama myślałam o parterówce- stanęło na użytkowym poddaszu.

Magnolia:

plusy:

1. mała kubatura

minusy:

1. nie najtańszy dach (choć do b.drogich też nie należy)

2. kuchnia od południa (w lecie nie do wytrzymania nawet przy parzeniu wody na kawę!!!)

3. salon od północnego- wschodu (no chyba że lustrzanie odbijecie) po 15.00 ponury (słoneczny właśnie wtedy kiedy Wy jesteście w pracy), do tego mały (odejmijcie 45%, które tutaj stanowi jadalnia)

4. mikroskopijne wc

5. bardzo mało pomieszczeń typu gospodarczego (mnie jeszcze 2 miesiące temu do zwiększenia tych powierzchni namawiali inni forumowicze- dałam się przekonać.

6. nieduże sypialnie, które po stawianiu szaf lub po ich zabudowaniu ( z uwagi na brak garderoby lub miejsca na jej zagospodarowanie) jeszcze pomniejszą pokoje.

7. jak na powierzchnię zabudowy 160 m2 strasznie mało miejsca!!!

sama lubię otwarte przestrzenie stąd takie uwagi

witam w klubie szukających projektów z wjazdem od południa

projekt dla mnie mało ciekawy, buszując po forum widziałam kilka lepiej tzn. przestrzenniej urządzonym parterówek.

- jakie Twoim zdaniem ?

Zresztą przystępując do poszukiwań sama myślałam o parterówce- stanęło na użytkowym poddaszu.

Magnolia:

plusy:

1. mała kubatura

minusy:

1. nie najtańszy dach (choć do b.drogich też nie należy)

- z czego to wynika, że nie najtańszy ?

2. kuchnia od południa (w lecie nie do wytrzymania nawet przy parzeniu wody na kawę!!!)

3. salon od północnego- wschodu (no chyba że lustrzanie odbijecie) po 15.00 ponury (słoneczny właśnie wtedy kiedy Wy jesteście w pracy), do tego mały (odejmijcie 45%, które tutaj stanowi jadalnia)

4. mikroskopijne wc

5. bardzo mało pomieszczeń typu gospodarczego (mnie jeszcze 2 miesiące temu do zwiększenia tych powierzchni namawiali inni forumowicze- dałam się przekonać.

6. nieduże sypialnie, które po stawianiu szaf lub po ich zabudowaniu ( z uwagi na brak garderoby lub miejsca na jej zagospodarowanie) jeszcze pomniejszą pokoje.

7. jak na powierzchnię zabudowy 160 m2 strasznie mało miejsca!!!

sama lubię otwarte przestrzenie stąd takie uwagi

- wybrałaś projekt z uzytkowym poddaszem o pow. uzytkowej całkowitej

94 m2 ?

Pozdrawiam

bip

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam:)

Właśnie wczoraj odebrałam projekt magnolii i oczami wyobraźni już widzę się na budowie:)

Będziemy wprowadzac zmiany: dwustanowiskowy garaż, większa łazienka , inne okna w salonie i elewacje z magnolii II, (z daszkami nad wejściem i tarasem łącznie)

Jestem na etapie wyceniania projektu przez firemkę i ciekawe na ile wyliczy nasz domek (porotherm)

POzdrawiam:)

Witam, ja też już mam projekt i wycenę stanu surowego otwartego. Ekipa raczej też już jest. Czekam na pozwolenie i od maja chcę zacząć i w tym roku przykryć dachem (ceramika), w przyszłym roku bardzo chciałabym sie wprowadzić. Jeśli można to proszę podać mi maila.

Pozdrawiam

Witam:)

Właśnie wczoraj odebrałam projekt magnolii i oczami wyobraźni już widzę się na budowie:)

Będziemy wprowadzac zmiany: dwustanowiskowy garaż, większa łazienka , inne okna w salonie i elewacje z magnolii II, (z daszkami nad wejściem i tarasem łącznie)

Jestem na etapie wyceniania projektu przez firemkę i ciekawe na ile wyliczy nasz domek (porotherm)

POzdrawiam:)

• 3 weeks później...

Borówiec górą. Nasza Magnolia B jest w lustrzanym odbiciu z niewielkimi zmianami.

Projekt w adaptacji, w zasadzie tylko musimy uzgodnić w ZUDzie wjazd na działkę. Resztę już mamy (wg Aquanetu nie mam jakiejś studzienki wodociągowej - tylko ciekawe w czym jest to przyłącze wodne).

Planujemy w kwietniu załatwiać kredyt, a w maju ruszyć z budową.

Na razie wycenia nam stan surowy zamknięty jedna firma, mam na oku jeszcze jedną. No i mam ekipę z Piły - tylko musi wrócić z Danii :wink:

Plany na ten rok: stan surowy zamknięty. W przyszłym roku przeprowadzka.