bagat 07.03.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 anulek mojego maila masz podanego na dole jakbyś chciała jakichś informacji ( a ja bym je posiadała ) to skrobnij Witam kolegę mitmara jak twoja magnolia, zdecydowałeś się na silkę, dowiadywałam się też ( ), i niby móią że materiał jak b. dobry, ale trzeba bardzo docieplać i w sumie nadaje się bardziej na hale i budynki sakralne (ale wycenę mają w slice też zrobić ), więc kolego korzystam z "twoich podpowiedzi" MAm nadzieję, że się nie obrazisz. cały czas jeszcze rozglądam się za kierownikiem, jakbyś słyszał o kimś, ewentualnie już był pewien i polecał swojego .... Acha, moja działka okazała się uzbrojona!!!! , tak naprawdę to poprzedni właściciele faktycznie wspominali o gazie w drodze, ale my jakoś zgeneralizowaliśmy to na pozostałe media także, w euforii "kupowania działki" Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 08.03.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 No to mam już wszystkie papiery (hmm, oprócz uzgodnionego zjazdu na działkę). Wodociągi odpowiadały 1,5 miesiąca, gaz miesiąc.Właśnie się dowiedziałem, że jak chcę mieć wodomierz w domu, a nie w studzience, to muszę uzgodnić projekt rury w AQUANECIE a po jej wkopaniu, przed zasypaniem zgłosić do odbioru (bueeee, nie wiem co można tam projektować - rura i inc więcej). Z gazem mam trochę więcej czasu.Dostałem też dzisiaj wycenę MAGNOLI - stan surowy bez okien i pokrycia dachówką (ale z więźbą) - koszt 74000 netto (7%VAT). Nie muszę się wtedy martwić o nic (materiały, dowóz, sprzęt, pilnowanie przed złodziejami).Czekam na jeszcze jedną wycenę (mam ją mieć w piątek). Co do materiału, to chyba zrezygnujemy z SILKI a skierujemy się w stronę Porothermu. Właśnie dzisiaj umówiłem się jednak z inną ekipą budowlaną - startujemy w połowie maja. Stan surowy od wykonania fundamentów po więźbę plus podbeton na gruncie za 20 tysięcy - robocizna. Nie obejmuje to tynków, montażu stolarki i pokrycia dachu. Facet wydaje się bardzo rzeczowy i chętny do pracy (zresztą polecany przez znajomego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 14.03.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 hejka u nas aquanet wypowiedział się podobnie w sprawie wodomierza w domu: "odbiór wykonanego przedłużenia przyłącza i przedłożona ekspertyza geodezyjna" POcieszające jest, że kanalizę będziemy (gmina kórnik ) mieć do 2015 roku (jeszcze tylko 9 lat , co najpóźniej) Z wycenami nadal czekam, na własne życzenie praktycznie. Chciałam, żeby było wszystko najdokładniej i wycenę zrobili już na podstawie adaptacji projektu, tymczasem biuro na kwiatowej uziemiło mi moją adaptacje. Już nie będę ich polecała nikomu , bo nie wywiązują się z terminów i są niesłowni. Pani, wiedząc że pojawię się po adaptowany projekt (coby go sobie skserować), złozyła wszystkie dokumenty w starostwie ( bez opini, itp), ,pocieszała, że za to szybko będzie do odebrania pozwolenie, właściwie, jak tylko doniosę ostatnią opinię (góra 3 tygodnie) to pozwolenie będzie już czekać. Myslę sobie, OK na początku marca będę miała wszystko, tymczasem do tej pory udało mi się od Pani wydębić jakieś kilka stron rzutów magnoli (rzecz jasna nie mojej) Więc mam pewne szacunki np. na robociznę stan surowy bez więźby 17 tys. , ....czyli chyba podobnie , zresztą diabeł tkwi w szczegółach ,a ja ich na razie nie mam , zobaczymy... Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 24.03.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Czy szanowna koleżanka bagat zaglądała w tym roku do studzienki wodociągowej, jak wygląda przyłącze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 27.03.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 POczytałam sobie o kolegi przejściach ze studzienką i w te pędy zagląć w swoją studzienkę pojechałam. U nas jednak jest inaczej tzn. rura wchodzi, jest zawór, miejsce na listwę i niebieska rura wychodzi , głęboka , ze schodkami (dwoma). Więc chyba ok , niestety nie miałam jak sprawdzić (bunt dzieciaka) czy jest woda (przekręcić tę rączkę zaworu), czego teraz bardzo żałuję, . MAm nadzieję, że woda tamtędy popłynie Procedury , które kolega opisuje, bardzo ciekawe, ale może da się je jakoś obejść, spytam się jutro wykonawcy (instalatora) co dalej z tą wodą, co by, za miesiąc była już na pewno. I dziękuję koledze za szczegółowe opisanie swojej papierkologii, uzmysłowiła ona nam, co musimy jeszcze zdobyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 27.03.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 u nas stoi teraz w studzience woda, a jako że jest zasypana do połowy, więc nie wiem jak naprawdę wygląda to przyłącze. mam nadzieję, że niedługo będzie prawdziwa wiosna i będę mógł tam pogrzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 30.03.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Mitmar Podobno do budowy nikt nie zgłasza chęci odbioru przyłącza w Aquanecie, tylko "zdejmuje się plomby" i woda jest (bez liczników).Jeśli okaże się, że wody nie ma w studzience, to napewno jest w drodzę i budowlańcy sami odkręcą sobie ten zawór, żeby już dalej podłączać się pod studzienkę .Tyle usłyszałam od "potencjalnego" instalatora, który był ucieszony ze stanu naszej studzienki. Odbiór przez Aquanet jest już w budynku, oni chętnie przyjechaliby dwa razy, bo dla nich to zarobek ,ale podobno nikt tego nie praktykuje (a oni się nie czepiają). Zobaczymy Chciałam się spytać kolegi, na ile szacuje sobie koszt materiałów na stan surowy "naszej " magnolii ( bo też porotherm i garaż dwustanowiskowy, z tego co pamiętam, tak? ). Dostałam dwie wyceny wykonawców, jedną na 18 tys robocizna (po negocjacjach), druga 106 tys (przed negocjacjami )z materiałami, ale bez pokrycia dachu. Wydaje to mi się makabrycznie drogo, ale fachowiec jest solidny na maxa Ma nam teraz wycenić swoją robociznę, cobyśmy wiedzieli z czego targować . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 30.03.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Co do wody, to na razie nie będę komentował, bo nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Koszt materiałów na stan surowy to orientacyjnie:ściany zewnętrzne i strop:- porotherm 30P+W - ok. 63 zł/m2 brutto co daje jakieś (112m2*63) 7000zł brutto- strop porotherm - koszt ok. 85 zł/m2 brutto co daje (137m2*85) 11600zł bruttoWięźba i fundamenty szacowałem na podstawie cennika horyzontów:- fundament: ok 18000zł- więźba: ok 7500 złSUMA: ok. 44000 zł za materiały.Robocizna za 20000złCzyli: 64000 zł (bez kominów i bez pokrycia dachu).Kominy IBF Bolesławiec ok. 6000złPokrycie dachu ????? TO TYLKO MATERIAŁY.Ale:1. Na WIENERBERGERa mamy 25% upustu w związku z kartą "ZAMIEŃ MIESZKANIE NA DOM" z gazety Ładny Dom.2. Fundament i więźba są trochę zawyżone, ale lepiej się zdziwić że jest taniej a nie drożej. Polecam: http://www.wienerberger.pl/servlet/util/getDownload.jsp?blobtable=WBDownload&blobcol=urlimageupload&blobkey=id&blobwhere=1083059802021&blobheader=multipart/octet-stream&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=attachment;filename=Kalkulacje_koszt_w_2006_mniejszy,0.pdf&sl=wb_pl_home_pl W zasadzie to mam prawie pełny swój kosztorys w Excelu a przyjąłem tam ceny trochę powyżej średnich (powód jak wyżej - liczę że uda się taniej), w kosztorysie dla banku wyliczyłem koszt domu na gotowo na 270000zł, co wydaje się realną kwotą. No i na działce wylądawał kontener, a do starostwa wędruje komplet dokumentów - czekamy więc na pozwolenie na budowę i zbieramy kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek 23.07.2006 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 czy ktoś buduje Magnolię Horyzontu? Poszukuję zdjęć z realizacji i jak najwiecej info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek 24.07.2006 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 jestem w trakcie budowy Magnolii, dlatego też chętnie nawiążę kontakt z osobami, które również budują lub już tam mieszkają. Wszelkie uwagi i zdjęcia mile widziane. Mój mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts