kurtz 28.03.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Nie majcie z biegiem lat problemów z odpadaniem/pękaniem tynków w miejscu wklejenia taśm przy oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 28.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Nie majcie z biegiem lat problemów z odpadaniem/pękaniem tynków w miejscu wklejenia taśm przy oknach? Przecież tam dajesz siatke i nie powinno być z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Od wewnątrz pomieszczenia rzadko tynkarze dają siatke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Chyba dużo zależy od montażu: "jakości" wyklejenia taśm i mocowania okna by nie pracowało ponad normę. Na pewno pomaga listwa apu. Chociaż mam przypadek okien na JBD/L, gdzie jedno z dwudziestukilku okien wygląda jakby montował je zupełnie ktoś inny i nie mam pojęcia co może być przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 29.03.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Podstawą pękania tynku jest złe klejenie folii. Zapewne (jestem tego na 99% pewny) folia jest za szeroka niż mogłaby być, z paskiem butylowym, nie przyklejona do podłoża w przestrzeni między krawędzią okna a paskiem butylu. Niestety pogoń za pozyskaniem klienta powoduje że niektórzy dają coraz niższe stawki za taki montaż i by wyjść na swoje oszczędzają. Bo w takiej sytuacji powinni jeszcze dodać oprócz folii do wyceny jeszcze koszt kleju a on z racji jego zażycia na mb wychodzi drogo. Wbrew pozorom o wiele drożej niż zastosowanie droższej folii pokrytej po całej szerokości klejem W przypadku montażu w ociepleniu czy to na kotwach czy nawet MOWO by tynk nie pękał listwy dylatacyjne powinny być z siatką - znów drożej ale poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 29.03.2018 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Dzięki. A czy nie lepszym pomysłem od taśm paronieprzepuszczalnych będzie jak tą przestrzeń między murem a ościeżnicą na glębokość powiedzmy 5mm wypełni się jakimś nieprzepuszczalnym i elastycznym uszczelniaczem, np. sikaflex 11FC? Nie ma problemów z tynkami i piana jest uszczelniona a okno ma możliwość pracy. Tak dopytuje, bo zamówiłem okna dźwiękoszczelne o Rw=51db, ale jak widziałem jak piana była aplikowana na nieodpyloną powierzchnię to chciałbym również dodatkowo sam uszczelnić połączenie okna z murem, bo w tym przypadku to waż ze względu na izolację akustyczną. Podobno nawet mała szczelina pogarsza znacznie parametry akustyczne. Czy aplikowanie piany na nieodpyloną powierzchnię to standard? zwróciłem im uwagę, ale ciężko wszystkiego dopilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Standard fuszerki a nie montażu Piana by prawidłowo się "rozwijac" potrzebuje wilgoci Podłoże ma być czyste pozbawione pyłu a to można uzyskać albo poprzez zwilzenie wrecz splukanie powierzchni woda badz poprzez gruntowanie podłoża.Tak jak Ci zrobili rosną szanse na odspojenie sie piany od muru w trakcie naturalnej pracy profila - rozszerzania sie i kurczenia pod wpływem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 29.03.2018 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Ja wcześniej odkurzyłem i zmyłem powierzchnie ale podczas wiercenia pod mocowanie okna sporo się nakurzylo pyłu z silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.03.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 zamówiłem okna dźwiękoszczelne o Rw=51db. Z czystej ciekawości, okna czy szyby będą miały takie Rw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 29.03.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) szyby (2 szyby 6mm sklejone ze sobą + 2 po 4mm też sklejone), przeglądałem badania również całych okien robili badania na profilach V90 w instytucie, oczywiście tłumienie spada jak się doda ramę okienną, ale nie jest to jakiś dramatyczny spadek. w Polsce nikt ci nie da gwarancji na całe okno a już napewno nie z montażem.Oczywiście nie trzeba patrzeć na sam wskaźnik Rw tylko na tłumienie w całym zakresie częstotliwości, bo można uzyskać stosunkowo wysokie Rw przy 3 szybach, ale będzie dziura w zakresie niskich częstotliwości co nie jest korzystne, mieszkam przy kolei wiec chciałem maksymalnie się wytłumić, teraz postaram się poprawić partacki montaż wyrzucając wewnętrzne taśmy i izolując okna od wewnatrz jakimś dobrym uszczelniaczem (np. sikaflex), bo obawiam się, że jak zostawie tak jak jest to po sezonie będę miał wielkie straty na akustyce na połączeniu mur-okno Edytowane 29 Marca 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Oj tam oj tam. Nawet najbardziej badziewiasta piana z marketu ma Rw= - 51 dB a są dostępne jeszcze o niższym Rw. Uszczelnienie owszem pomoże zabezpieczając przed wilgocią ale gdy piana nie przylega do podłoża to samo uszczelnienie Rw na styku okna z murem nie pomoże. Poza tym...mieszkalem 10 lat na ścieżce podejścia do Okęcia. I większy hałas dostawał się kanałami wentylacji i przez drgania konstrukcji domu niż przez szyby Oczywiście do odbiór subiektywny ale kurde głuchy wtedy jeszcze nie byłem bo młodszy ale.dokladnie słyszałem jak samolot ląduje z kratki wentylacyjne Walka z hałasem na tym poziomie to wyzwanie i sama piana i uszczelnieniem wiele nie uzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts