JacekF 28.03.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dzień dobry. Elektryk właśnie kończy rozdzielnię i chciałbym już spiąć wszytko na gotowo by nie wracać do tego tematu. Jaki bezpiecznik zazwyczaj stosuje się przy oczyszczalniach biologicznych? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 28.03.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dzień dobry. Elektryk właśnie kończy rozdzielnię i chciałbym już spiąć wszytko na gotowo by nie wracać do tego tematu. Jaki bezpiecznik zazwyczaj stosuje się przy oczyszczalniach biologicznych? Z góry dziękuje za odpowiedź. Zazwyczaj jest to wyłącznik nadprądowy S 301-B-10A + różnicowoprądowy o prądzie zadziałania mniejszym niż 30mA (rezystancja uziemienia < 30 ohm). Ten drugi zapewne będziesz miał na całą instalację, bo go nie można dublować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 29.03.2018 04:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Nie można dublować? Wydaje mi się że mam w rozdzielnicy 3 takie bezpieczniki różnicoprądowe 30mA. Jeden na cały dom, drugi na łazienki i trzeci na obwody zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 29.03.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Ja w mojej oczyszczalni mam założony bezpiecznik C 4A. Różnicowoprądowy mam wspólny na linię z garażem i oczyszczalnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 29.03.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Nie można dublować? Wydaje mi się że mam w rozdzielnicy 3 takie bezpieczniki różnicoprądowe 30mA. Jeden na cały dom, drugi na łazienki i trzeci na obwody zewnętrzne. Na instalacji (może konkretnie - obwodzie) poś nie możesz mieć dwóch różnicówek. Możesz mieć wiele nadprądówek do każdego urządzenia (nawet jest to zalecane) np oczyszczalnia, przepompownia ścieku surowego, przepompownia ścieku oczyszczonego (bo tacy "szczęściarze" w przybytek też się zdarzają). W Twoim przypadku będzie to zapewne częśc nazwana "obwody zewnętrzne" gdzie dodatkowo możesz mieć np. nadprądówki od bramy zewnętrznej, drzwi garażowych, oświetlenia zewnętrznego itd - wiele nadpradówek ale różnicówka jedna. A że na innych, niezależnych obwodach z rozdzielnicy masz różnicówki to dość często się zdarza tak jak dodatkowa 3-fazowa na cały budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts