optys 29.03.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) Witajcie! Mam następujący dylemat. Podczas montażu okien wykonawca wkleił we wnęki w nadprożach nad oknami styropian o grubości 4 cm w przypadku większości okien i 2 cm w dwóch przypadkach (ponieważ tutaj były trochę płytsze wnęki). Niestety nie uzgodniliśmy tego wcześniej. Ja zamierzałem wkleić tam co najmniej xps. Teraz zastanawiam się, czy jest o co kruszyć kopie - czy wyrywać ten styropian i zastępować go xps-em, czy zostawić tak jak jest. Wklejony styropian to IZOLBEX (czyli chyba Izolbet z tego co się zorientowałem) - z tego co mówili monterzy to jest to Wodostyr - współczynnik lambda 0,036 z tego co widzę w dokumentach. XPS lub inny styropian znalazłbym pewnie z lambdą 0,031. Mam wątpliwości czy jest sens to zrywać i zastępować czymś troszkę lepszym. Na to ma jeszcze być przyklejone aluthermo. Jak uważacie? Edytowane 29 Marca 2018 przez optys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 29.03.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 nie odczujesz różnicy xps nie ma 0,031 eps owszem znajdziesz, aluthermo nic nie warte, można zastosować płyty pir/pur 0,022, jeżeli ściana będzie jeszcze ocieplona a skrzynka rolety jest mniejsza od grubości ocieplenia to możesz trochę te skrzynki odsunąć od nadproża i wtedy dać kilka cm izolacji wtedy prowadnice też oddalą się od okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optys 29.03.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Z tym aluthermo zastanawiałem się, czy wierzyć w parametry... Może w takim razie aerożel?Jak można wykończyć przestrzeń między prowadnicami rolet, a ramą okna? Pod prowadnice można pewnie dać xps/eps, a zakończyć to jak? Taśmą rozprężną? Jakąś listwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Z tym aluthermo zastanawiałem się, czy wierzyć w parametry... Może w takim razie aerożel? Jak można wykończyć przestrzeń między prowadnicami rolet, a ramą okna? Pod prowadnice można pewnie dać xps/eps, a zakończyć to jak? Taśmą rozprężną? Jakąś listwą? zysk z aerogel vs koszt inwestycji zwroci sie pra pra pra wnukom. chyba ze chodzi o komfort psychiczny a czasami to jest bezcenne imo jak masz hopla na punkcie strat - czasami irracjonalne ale ja to szanuje - tylko aerogel , bo pruc zeby dac 0,031 czy nawet pira - imo bez sensu, jak juz pruc to po to zeby dac aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Daj spokój. Moim zdaniem te 4 cm styropianu jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 29.03.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Ok, a powiedzcie czy w sytuacji gdzie nie ma jeszcze ocieplenia a jest zostawione u mnie miejsce dokładnie jak u kolegi Optys to decydować się na XPS ? Czy może kupić np. jakiś markowy produkt grafitowy (i 1 cm grubości zeszlifować ponieważ występują od 5cm,,) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Ok, a powiedzcie czy w sytuacji gdzie nie ma jeszcze ocieplenia a jest zostawione u mnie miejsce dokładnie jak u kolegi Optys to decydować się na XPS ? Czy może kupić np. jakiś markowy produkt grafitowy (i 1 cm grubości zeszlifować ponieważ występują od 5cm,,) a dlaczego xps skoro ma gorsza lambde w takim miejscu? xps ma uzasadnienie tam gdzie jest mokro lub tam gdzie jest potrzebna wysoka wytzrymalosc na sciskanie. bo cieplejszy od eps nie jest a jest 2x drozszy... i jak to nie wystepuja eps grafitowe 0,031 1/2/3/4cm? wystepuja ... sa wprawdzie tam pare zlotych na 1m3 drozsze ale sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 29.03.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 No właśnie jest droższy ale nie przesadzajmy - tych nadproży nie mam 100mkw. Ponadto fighter1983 trochę zbiłeś mnie z tropu, gdyż zawsze sądziłem, że XPS jest cieplejszy a przynajmniej ma zakres o niższych wartościach lambda Izolacyjność termiczna – współczynnik przewodzenia ciepła:Styropian EPS – λ = 0,030–0,042 W/(m•K);Styropian XPS – λ = 0,029–0,034 W/(m•K) Dzięki za info o szerokościach styropianu, nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.03.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) dobra uzylem takiego mega skrotu myslowego ja mowie o realnych parametrach materialu ktory da sie kupic a nie istnieje jako pozycja w cenniku. EPS rozpina sie od 0,030 do 0,050 nawet - wiadomo te od 0,044/0,045/0,050 to juz produkty styropianopodobne ale standardem jest 0,031 bo ten 0,030 to tez taka troche mzonka - swisspor... i juz ? ciezko bedzie kupic "od reki" ale w eps jak jest 0,031 to taka lambda jest we wszystkich grubosciach (wynika to z technologi produkcji) ze kupisz 2cm z 0,031, 3cm z 0,031 i 20cm z 0,031 praktycznie w tej samej cenie. w zaleznosci od producenta i produktu 1cm 2cm czasami 3cm moze byc odrobine drozsza (1-2-3zl na m3) a z xps juz tak kolorowo nie jest o tyle o ile transakcyjna cena za xps to teraz okolo 80eur netto dla klienta, tak 2-ka i 3-ka bedzie o okolo 10 eur na m3 drozsza. ponadto: niby jest a kup od reki goood luck.... a ta super niska lambda znowu bedzie tylko chyba w przypadku xps synthosa w synthos bedziesz miec 2cm z lambda 0,032, 3 cm z lambda 0,033 drogie jak cholera z 90-92eur netto/m3 bedzie prime s z lambda 0,029 ale masz ograniczenie dostepnych grubosci, tak jak Ty z tego co zrozumialem chcesz 4cm... to moze ze 2 firmy w pl beda mialy od reki. Wiec niby jest a nie ma... niby mozna kupic na allegro.... ale... xps z racji wymiarow ma wieksze paczki, i wiekszosc kurierow liczy przesylke x2 vs standardowa paczka, poza tym dochodzi 8% prowizji allegro... wiec cena wypadkowa wyjdzie pewnie cos pod 500+ (ale mi sie udalo) za m3 z przesylka. wiec znowu po raz kolejny probujemy wywazac otwarte drzwi, nie ma zadnego uzasadnienia zeby na sileszukac xps, z wyjatkowo niska lambda, za duze pieniadze , na 2 koncu polski.... i czekac na przesylke. bo po co... do zamowienia styropianu na elewacje dorzucic te 2-3 paczki eps 0,031 lub skrajnie 0,030 i juz i o tyle o ile niby nie duzo, niby co za roznica, to ta roznica przy nawet 2-3 paczkach wyniesie pewnie realnie ze 100zl na paczce, przy koszcie calej inwestycji nieduzo... i ja nie jestem zwolennikiem dziadowania tak akurat to sa imo totalnie bez sensu wydane pieniadze. lepiej je pozniej spozytkowac na cos innego, albo sobie porzadna brandy lub whiskey na to miejsce kupic Edytowane 30 Marca 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optys 30.03.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Czyli podsumowując, dać sobie spokój z aluthermo, aerożelem, ewentualnie wysunąć bardziej skrzynkę rolety i dać jeszcze trochę styropianu (na elewacji będzie 25 cm także powinno się jeszcze trochę zmieścić). To aluthermo mam aktualnie ustalone ze sprzedawcą w cenie zakupu/montażu okien, czy mimo wszystko uważacie, żeby z tego zrezygnować i dać styropian? Jak można wykończyć przestrzeń między prowadnicami rolet, a ramą okna? Pod prowadnice można pewnie dać xps/eps, a zakończyć to jak? Taśmą rozprężną? Jakąś listwą? Pozostaje jeszcze pytanie czym wypełnić i jak zakończyc od widocznej strony przestrzeń pomiędzy prowadnicami rolet, a ramą okna. Czy ktoś tak robił, że ma skrzynkę rolety i tym samym prowadnice odsunięte od okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optys 15.04.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Jeśli ktoś jeszcze by się zastanawiał nad tym co ewentualnie dać pomiędzy prowadnice rolet, a ramę okna, to w poniższym artykule może znaleźć inspirację:http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-w-ociepleniu-inaczej-niz-zwykleTu zastosowany został aerożel, a od widocznej strony przestrzeń wykończono taśmą rozprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 08.04.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 mam podobny dylemat: mam 5cm grafitu włożone w nadproże ale tylko na wysokość 25cm. Skrzynka (w tym wypadku żaluzje fasadowe) na też 25cm więc w miejscu tego 25go centymetra powstaje nieocieplony mostek. Sprzedawca proponuje wstawić to aluthermo pod skrzynkę (na cały dom +1200zł!), zastanwiam się czy nie można tego jakoś inaczej samemu ogarnąć..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts