Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże pod skrzynką rolety - EPS a XPS

optys

Recommended Posts

Witajcie!

Mam następujący dylemat. Podczas montażu okien wykonawca wkleił we wnęki w nadprożach nad oknami styropian o grubości 4 cm w przypadku większości okien i 2 cm w dwóch przypadkach (ponieważ tutaj były trochę płytsze wnęki).

Niestety nie uzgodniliśmy tego wcześniej. Ja zamierzałem wkleić tam co najmniej xps. Teraz zastanawiam się, czy jest o co kruszyć kopie - czy wyrywać ten styropian i zastępować go xps-em, czy zostawić tak jak jest. Wklejony styropian to IZOLBEX (czyli chyba Izolbet z tego co się zorientowałem) - z tego co mówili monterzy to jest to Wodostyr - współczynnik lambda 0,036 z tego co widzę w dokumentach. XPS lub inny styropian znalazłbym pewnie z lambdą 0,031. Mam wątpliwości czy jest sens to zrywać i zastępować czymś troszkę lepszym. Na to ma jeszcze być przyklejone aluthermo.

Jak uważacie?

IMG_20180328_154057.jpg

Edytowane przez optys

nie odczujesz różnicy xps nie ma 0,031 eps owszem znajdziesz, aluthermo nic nie warte, można zastosować płyty pir/pur 0,022, jeżeli ściana będzie jeszcze ocieplona a skrzynka rolety jest mniejsza od grubości ocieplenia to możesz trochę te skrzynki odsunąć od nadproża i wtedy dać kilka cm izolacji wtedy prowadnice też oddalą się od okna

Z tym aluthermo zastanawiałem się, czy wierzyć w parametry... Może w takim razie aerożel?

Jak można wykończyć przestrzeń między prowadnicami rolet, a ramą okna? Pod prowadnice można pewnie dać xps/eps, a zakończyć to jak? Taśmą rozprężną? Jakąś listwą?

Z tym aluthermo zastanawiałem się, czy wierzyć w parametry... Może w takim razie aerożel?

Jak można wykończyć przestrzeń między prowadnicami rolet, a ramą okna? Pod prowadnice można pewnie dać xps/eps, a zakończyć to jak? Taśmą rozprężną? Jakąś listwą?

zysk z aerogel vs koszt inwestycji zwroci sie pra pra pra wnukom.

chyba ze chodzi o komfort psychiczny a czasami to jest bezcenne

imo jak masz hopla na punkcie strat - czasami irracjonalne ale ja to szanuje - tylko aerogel , bo pruc zeby dac 0,031 czy nawet pira - imo bez sensu, jak juz pruc to po to zeby dac aero

Ok, a powiedzcie czy w sytuacji gdzie nie ma jeszcze ocieplenia a jest zostawione u mnie miejsce dokładnie jak u kolegi Optys to decydować się na XPS ?

Czy może kupić np. jakiś markowy produkt grafitowy (i 1 cm grubości zeszlifować ponieważ występują od 5cm,,)

a dlaczego xps skoro ma gorsza lambde w takim miejscu? xps ma uzasadnienie tam gdzie jest mokro lub tam gdzie jest potrzebna wysoka wytzrymalosc na sciskanie.

bo cieplejszy od eps nie jest a jest 2x drozszy...

i jak to nie wystepuja eps grafitowe 0,031 1/2/3/4cm? wystepuja ... sa wprawdzie tam pare zlotych na 1m3 drozsze ale sa

No właśnie jest droższy ale nie przesadzajmy - tych nadproży nie mam 100mkw. Ponadto fighter1983 trochę zbiłeś mnie z tropu, gdyż zawsze sądziłem, że XPS jest cieplejszy a przynajmniej ma zakres o niższych wartościach lambda

Izolacyjność termiczna – współczynnik przewodzenia ciepła:

Styropian EPS – λ = 0,030–0,042 W/(m•K);

Styropian XPS – λ = 0,029–0,034 W/(m•K)

Dzięki za info o szerokościach styropianu, nie wiedziałem.

dobra uzylem takiego mega skrotu myslowego

ja mowie o realnych parametrach materialu ktory da sie kupic a nie istnieje jako pozycja w cenniku.

EPS rozpina sie od 0,030 do 0,050 nawet - wiadomo te od 0,044/0,045/0,050 to juz produkty styropianopodobne

ale standardem jest 0,031 bo ten 0,030 to tez taka troche mzonka - swisspor... i juz ? ciezko bedzie kupic "od reki"

ale w eps jak jest 0,031 to taka lambda jest we wszystkich grubosciach (wynika to z technologi produkcji) ze kupisz 2cm z 0,031, 3cm z 0,031 i 20cm z 0,031 praktycznie w tej samej cenie. w zaleznosci od producenta i produktu 1cm 2cm czasami 3cm moze byc odrobine drozsza (1-2-3zl na m3)

a z xps juz tak kolorowo nie jest

o tyle o ile transakcyjna cena za xps to teraz okolo 80eur netto dla klienta, tak 2-ka i 3-ka bedzie o okolo 10 eur na m3 drozsza.

ponadto: niby jest a kup od reki :) goood luck.... a ta super niska lambda znowu bedzie tylko chyba w przypadku xps synthosa

w synthos bedziesz miec 2cm z lambda 0,032, 3 cm z lambda 0,033 drogie jak cholera z 90-92eur netto/m3 bedzie prime s z lambda 0,029 ale masz ograniczenie dostepnych grubosci, tak jak Ty z tego co zrozumialem chcesz 4cm... to moze ze 2 firmy w pl beda mialy od reki.

Wiec niby jest a nie ma...

niby mozna kupic na allegro.... ale... xps z racji wymiarow ma wieksze paczki, i wiekszosc kurierow liczy przesylke x2 vs standardowa paczka, poza tym dochodzi 8% prowizji allegro... wiec cena wypadkowa wyjdzie pewnie cos pod 500+ (ale mi sie udalo) za m3 z przesylka.

wiec znowu po raz kolejny probujemy wywazac otwarte drzwi, nie ma zadnego uzasadnienia zeby na sileszukac xps, z wyjatkowo niska lambda, za duze pieniadze , na 2 koncu polski.... i czekac na przesylke. bo po co... do zamowienia styropianu na elewacje dorzucic te 2-3 paczki eps 0,031 lub skrajnie 0,030 i juz :)

i o tyle o ile niby nie duzo, niby co za roznica, to ta roznica przy nawet 2-3 paczkach wyniesie pewnie realnie ze 100zl na paczce, przy koszcie calej inwestycji nieduzo... i ja nie jestem zwolennikiem dziadowania :) tak akurat to sa imo totalnie bez sensu wydane pieniadze.

lepiej je pozniej spozytkowac na cos innego, albo sobie porzadna brandy lub whiskey na to miejsce kupic :)

Edytowane przez fighter1983

Czyli podsumowując, dać sobie spokój z aluthermo, aerożelem, ewentualnie wysunąć bardziej skrzynkę rolety i dać jeszcze trochę styropianu (na elewacji będzie 25 cm także powinno się jeszcze trochę zmieścić).

To aluthermo mam aktualnie ustalone ze sprzedawcą w cenie zakupu/montażu okien, czy mimo wszystko uważacie, żeby z tego zrezygnować i dać styropian?

Pozostaje jeszcze pytanie czym wypełnić i jak zakończyc od widocznej strony przestrzeń pomiędzy prowadnicami rolet, a ramą okna. Czy ktoś tak robił, że ma skrzynkę rolety i tym samym prowadnice odsunięte od okna?

• 3 weeks później...

Jeśli ktoś jeszcze by się zastanawiał nad tym co ewentualnie dać pomiędzy prowadnice rolet, a ramę okna, to w poniższym artykule może znaleźć inspirację:

http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-w-ociepleniu-inaczej-niz-zwykle

Tu zastosowany został aerożel, a od widocznej strony przestrzeń wykończono taśmą rozprężną.

• 11 months później...
mam podobny dylemat: mam 5cm grafitu włożone w nadproże ale tylko na wysokość 25cm. Skrzynka (w tym wypadku żaluzje fasadowe) na też 25cm więc w miejscu tego 25go centymetra powstaje nieocieplony mostek. Sprzedawca proponuje wstawić to aluthermo pod skrzynkę (na cały dom +1200zł!), zastanwiam się czy nie można tego jakoś inaczej samemu ogarnąć..?