Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór produktów do elewacji zewnętrznej

Recommended Posts

Czy dobór takich składników do elewacji będzie odpowiedni i czy firma Caparol to dobry wybór?

capatect 190 - masa klejowo szpachlowa

wełna mineralna 15

capatect 650/110 siatka zbojąca

putzgrund 610 - środek gruntujący

capatect 139 ML - lekki tynk mineralany

carbosol compact - farba silikonowa

Czy coś jeszcze brakuje?

oczywiscie masz jeszcze litanie elementow uzupelniajacych:

listwa okapnikowa

listwa przyokienna

kolki z trzpieniem metalowym

zaslepki z welny

frez do welny (bo wykonawca moze nie miec)

narozniki z siatka - najlepiej pcv

folie, tasmy, worki na odpady

troche pianki niskopreznej, wprawdzie welny sie nie powinno pianowac, ale... co zrobisz jak nic nie zrobisz.

to w pakiecie potrzebne

i pytanie czy sa "udziwnienia" bonie, imitacje drewna , kamienia, etc, pytanie co z cokolem - czy zle na kleju cementowym czy dobrze na kleju carbonit , co na cokol - czy mozaika czy na przyklad piekna mika black/silver , a moze plytka, a moze kamien :)

oczywiscie masz jeszcze litanie elementow uzupelniajacych:

listwa okapnikowa

listwa przyokienna

kolki z trzpieniem metalowym

zaslepki z welny

frez do welny (bo wykonawca moze nie miec)

narozniki z siatka - najlepiej pcv

folie, tasmy, worki na odpady

troche pianki niskopreznej, wprawdzie welny sie nie powinno pianowac, ale... co zrobisz jak nic nie zrobisz.

to w pakiecie potrzebne

i pytanie czy sa "udziwnienia" bonie, imitacje drewna , kamienia, etc, pytanie co z cokolem - czy zle na kleju cementowym czy dobrze na kleju carbonit , co na cokol - czy mozaika czy na przyklad piekna mika black/silver , a moze plytka, a moze kamien :)

Masz zdjecia miki na cokole?Strasznie mi się to podoba, na pewno korytarz robię szary z czarną miką.A jeszcze nie zdecydowalem co na cokół.

kurde mialem z mika silver... i poszlo w p***u jak kolejny tel mi spadl. ale to elewacja forumowicza z wawra , wiec jest szansa ze moze zauwazy i udostepni.

ale za chwile w grodzisku kladziemy mika black, tak za miesiac mysle zdj bedzie do wrzucenia

a za chwile jak sie wq.... to zrobie u siebie na scianie za plecami sobie "lamperie" z mika black, tylko czasu brak

nie, sylitol konzentrat to grunt antyodparzeniowy, rozcienczany z woda w stosunku 2:1 przy takim zastosowaniu. czyli z 10L sylitolu uzyskujesz 30L gotowego gruntu.

i takim roztworem "lecisz" sciany przed przyklejeniem eps.

ten grunt ma za zadanie zwiazac pyl i zmniejszyc nasiakliwosc chlonnego podloza , zeby woda ze 190 nie zostala "wypita" przez chlonna silke.

Natomiast PG610 to grunt na siatke z klejem, ulatwia nalozenie tynku i stanowi bariere odcinajaca dla wykwitow z kleju cementowego.

Co myślicie o tynkach Kosbud? Cena zachęcająca, ale obawiamy się o trwałość. Mamy zaproponowany także Greinplast, ale cena wyraźnie wyższa, przy czym widzieliśmy na pięcioletnim budynku w zadrzewionej okolicy- nie ma śladu po żadnych porostach itp. Pytanie, jak z KosBudem?

Co myślicie o tynkach Kosbud? Cena zachęcająca, ale obawiamy się o trwałość. Mamy zaproponowany także Greinplast, ale cena wyraźnie wyższa, przy czym widzieliśmy na pięcioletnim budynku w zadrzewionej okolicy- nie ma śladu po żadnych porostach itp. Pytanie, jak z KosBudem?

prosze...nad greinplastem sam mysle czy nie wprowadzic do dystrybucji, polski producent, mniej wiecej w cenie caparol-a, moze nawet odrobine drozszy, ale podoba mi sie, wiedza co mowia, sa rozsadni, nie gadaja bzdur... znaja sie na swoich produktach i nie obiecuja rzeczy niemozliwych

a mi sie malo kto podoba natym rynku, a znam praktycznie wszystkich.

greinplast spoko, to co tam wymieniales, nie pamietam - niekoniecznie (mam pp, musze byc dyplomata)

Edytowane przez fighter1983

super trudno mi wrocic do postow sprzed roku, ale ArmaReno 700 - jako imitacja betonu... mega fajne, tylko nie na cokole.

gdzies sa zdjecia wlasnie sprzed mniej wiecej roku na forum.

ale zwroc uwage na te tynki mika silver i mika black, na prawde fajnie to wyglada, zerknij na dryvit ameristone /stonemist rowniez w odmianie T

ale takie imitacje na cokole to nie jest dobry pomysl, tzn moze inaczej - mozna je zrobic tak zeby byly trwale i dobrze w takim miejscu, ale bedzie to kosztowac tyle co kamien...

prosze...nad greinplastem sam mysle czy nie wprowadzic do dystrybucji, polski producent, mniej wiecej w cenie caparol-a, moze nawet odrobine drozszy, ale podoba mi sie, wiedza co mowia, sa rozsadni, nie gadaja bzdur... znaja sie na swoich produktach i nie obiecuja rzeczy niemozliwych

a mi sie malo kto podoba natym rynku, a znam praktycznie wszystkich.

greinplast spoko, to co tam wymieniales, nie pamietam - niekoniecznie (mam pp, musze byc dyplomata)

Hahahaha, dzięki! No to wybór dokonany. ;)