Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka a formowanie okapu

kurtz

Recommended Posts

1. Czy zasady dotyczące formowania okapu tzn. odprowadzenie skroplin z wstępnego poszycia (papa/membrana) na pas nad lub pod rynnowy dotyczą tak samo dachów pokrytych dachówką jak i blachodachówką?

Naczytałem się o tym wszystkim, ale to wszystko były zalecenia producentów dachówek, blachodachówka jest bardziej szczelna, więc nie wiem, czy to wszystko konieczne, bo raczej tych skroplin nie powinno tam być (nie licząc awarii)

2. Czy przy nieuzytkowym strychu też należy przeciąż papę w kalenicy i robić wentylację?

Na spodzie blachy jest dużo skroplin. Trzeba je sprowadzić na pas podrynnowy. Przy wyprowadzeniu na pas nadrynnowy powstaje tzw kieszeń co jest fatalne. Kalenicę trzeba przeciąć bezwzględnie. Jan

Dzięki. Wystarczy przeciąć papę czy deskę też oderwać? Deskowanie mam szczelne pod samą kalenicę. W jakim celu jest to przecięcie, żeby zapewnić wentylację dla łat i kontr łat?

Na stary dach polecasz membranę, czy rozleci się po kilku latach?

Edytowane przez kurtz

Dzięki. Wystarczy przeciąć papę czy deskę też oderwać? Deskowanie mam szczelne pod samą kalenicę. W jakim celu jest to przecięcie, żeby zapewnić wentylację dla łat i kontr łat?

Na stary dach polecasz membranę, czy rozleci się po kilku latach?

Trzeba zwentylować strych. Możesz wybić otwory w szczytach. W kalenicy decki można przeciąć łańcuchówką od spodu. Jan membranę to nieprzepuszczalną. Jan

• 4 weeks później...