kurtz 29.03.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 1. Czy zasady dotyczące formowania okapu tzn. odprowadzenie skroplin z wstępnego poszycia (papa/membrana) na pas nad lub pod rynnowy dotyczą tak samo dachów pokrytych dachówką jak i blachodachówką? Naczytałem się o tym wszystkim, ale to wszystko były zalecenia producentów dachówek, blachodachówka jest bardziej szczelna, więc nie wiem, czy to wszystko konieczne, bo raczej tych skroplin nie powinno tam być (nie licząc awarii) 2. Czy przy nieuzytkowym strychu też należy przeciąż papę w kalenicy i robić wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.03.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Na spodzie blachy jest dużo skroplin. Trzeba je sprowadzić na pas podrynnowy. Przy wyprowadzeniu na pas nadrynnowy powstaje tzw kieszeń co jest fatalne. Kalenicę trzeba przeciąć bezwzględnie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 30.03.2018 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Na spodzie blachy jest dużo skroplin. Trzeba je sprowadzić na pas podrynnowy. Przy wyprowadzeniu na pas nadrynnowy powstaje tzw kieszeń co jest fatalne. Kalenicę trzeba przeciąć bezwzględnie. Jan Dzięki. Wystarczy przeciąć papę czy deskę też oderwać? Deskowanie mam szczelne pod samą kalenicę. W jakim celu jest to przecięcie, żeby zapewnić wentylację dla łat i kontr łat? Na stary dach polecasz membranę, czy rozleci się po kilku latach? Edytowane 30 Marca 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.03.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dzięki. Wystarczy przeciąć papę czy deskę też oderwać? Deskowanie mam szczelne pod samą kalenicę. W jakim celu jest to przecięcie, żeby zapewnić wentylację dla łat i kontr łat? Na stary dach polecasz membranę, czy rozleci się po kilku latach? Trzeba zwentylować strych. Możesz wybić otwory w szczytach. W kalenicy decki można przeciąć łańcuchówką od spodu. Jan membranę to nieprzepuszczalną. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Blachodachówka to imitacja dachówki więc wszystko pod spodem musi być wykonane tak samo jak pod dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts