bantex11 29.03.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Witam. Mam pytanie jak w temacie. Buduje nowy dom (dom w amarylisach 4 w razie czego) i mam problem z ustaleniem ogrzewania. Mam dylemat pomiedzy gazem z butli ktora zakupie na wlasnosc a pompa ciepla powietrze woda. Dom ma 213 m po podlodze z garazem z poddaszem uzytkowym. Garazu nie planuje ogrzewacwiec pozostaje ok. 188 m po podlodze do grzania. Swiadectwa energetycznego nie posiadam wiwc nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na energie. Generalnie sciany fundamebtowe ocieplilem styrodurem, sciany zwykle planuje ocieplic styropianem 20 cm. Okna mam trzy szybowe 7 komorowe, dach jeszcze nie wiem albo pianka albo welna dwie warstwy 25 cm i 15 cm. Czy ktos jest mi w stanie powiedziec ile mniej wiecej gazu bede musial zuzyc na ogrzanie takowego domu w litrach? Znajomy ma dom parterowy i od wrzesnia do kwietnia zuzywa ok 2000 litrow w tym cwu. Pompa ciepla powietrze woda o mocy 10 kW kosztowac mnie bedzie okolo 30 000 pln kompleksowo. Ale rachunki za ogrzewanie i cwu rzekomo nie powinny przekroczyc 2500-3000 rocznje (rejon to Pabianice kolo Lodzi). Wiem ze im nizsza temp tym sprawnosc pompy spada ale wspolczynnik cop dla temp -7 wynosi podobno ok. 2,5. Natomiast instalacja na propan butsn strzelam ze okolo 15 000. Butla, montaz, kociol, przylacze wszystko max 15 000. Czy uda mi sie zatankowac raz w roku w maju czerwcu czy nie ma takiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.03.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Radzę PC PW . Ja mam 240 m2 na samej pompie w Wawie . Nie podam kosztów eksploatacji bo nie uwierzysz . Ja serwisuję kotły . Z moich doświadczeń wynika ,że LPG jest drogie . Ludzie bardzo się cieszą jak dostaną gaz ziemny . Ale PC jest i tak tańsza od ziemnego .Ja miałem gaz ziemny odłączyłem . Już sama opłata stała wystarczy na 2 miesiące ogrzewania .Jak bywasz w WAwie pokaże ustrojstwo i faktury za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.03.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Policz sobie OZC najpierw, bo tak to dyskusja o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.03.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 ....... Z moich doświadczeń wynika ,że LPG jest drogie . Ludzie bardzo się cieszą jak dostaną gaz ziemny. ..... Mogę prosić o bliższe podzielenie się swoimi doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dołączam się do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 30.03.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Czy ktos jest mi w stanie powiedziec ile mniej wiecej gazu bede musial zuzyc na ogrzanie takowego domu w litrach? Znajomy ma dom parterowy i od wrzesnia do kwietnia zuzywa ok 2000 litrow w tym cwu. Witaj mam dom w Łodzi o porównywalnej pow. uż. 210 mkw. (budowany w r.2000) Roczne zużycie gazu III 2017 - III 2108 było 2900 m3 za 5300 zł, w tym CWU dla 3 osób. Ściany są z YTONG'a nie docieplane, ściany fundamentowe nie ocieplone, parterowy, na stropie 25cm wełny, okna 2 szybowe, same grzejniki bez podłogówki, w duże mrozy wspomaganie kominkiem otwartej pow. ok 60mkw (salon,kuchnia,jadalnia,hol) Twój dom będzie bardziej energooszczędny , stąd szacuję , że masz szansę zmieścić się w kwocie 2-2,2 tys m3 rocznie (a może nawet mniej) , ale nie napisałeś ile osób i czy grzanie CWU planujesz wspomagać np solarami. Pozdr Edytowane 30 Marca 2018 przez wojciech_pi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bantex11 05.04.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Docelowo 4 osoby. Poki co o solarach nie myslalem bardziej o kominku. Generalnie jezeli bym sie ladowal w pompe ciepla to chcialem tez kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 05.04.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Odnośnie kominka. Znajomy go zrobił (pewnie ok. 10 000 zł na to poszło) i od 2 lat ani razy nie używany Ja wybudowałem komin i kominek jest na razie płytami GK. Raczej nie będę go robił. Jak chcę klimat to może raz w roku wynajmę domek w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.04.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam, Zdecydowanie polecam Panu wybór pompy ciepła. Wyższe koszty inwestycyjne powinny się zwrócić w czasie następnych sezonów grzewczych, ponieważ ogrzewanie za pomocą gazu LPG jest jednym z droższych rozwiązań. Nie musi się Pan również martwić o dostawy gazu LPG oraz jego jakości i zmiennej ceny. Wyboru pompy ciepła najlepiej dokonać przed rozpoczęciem budowy, ponieważ istnieje wtedy możliwość zrezygnowania z budowy części kominów oraz wydzielonej kotłowni, co wpłynie na dodatkowe oszczędności. Nie będzie także potrzebna dzierżawa lub zakup zbiornika LPG. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts