Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty ogrzewania pompą powietrze/powietrze a kominek typu koza.

zzy78

Recommended Posts

Witam,

aktualnie mieszkam na poddaszu, posiadam ok 45m2 (2 pokoje+kuchnia+lazienka) oraz piec wolnostojący typu koza..

W sezonie grzewczym spalam w niej ok 700zł-800zł (głównie drzewo + węgiel w małej ilości).

Koza postawiona jest w jednym z pokoi oraz bezpośrednio koło niej jest kratka dzięki której ciepło przechodzi do pokoju obok oraz łazienki.

W pomieszczeniu w którym stoi piec jest zawsze najcieplej, koło 23 stopni a w pozostałych ok 21-22 stopnie. Gdy skończy się palić koło 23 rano w mrozy temperatura do rana spada nawet do 18stopni.

Najchłodniej jest w kuchni w której to jest kratka wentylacyjna wychodząca bezpośrednio przez ściane + druga kratka w kominie).

Również podejrzewam że powietrze które wypuszcza kominek kominem jest zasysane poprzez tą kratkę w ścianie, pomiędzy pokojem w którym stoi koza a kuchnią nie ma żadnych drzwi.

Dodam że dach oraz sufit jest ocieplony wełną mineralną.

Jednak to że mieszkanie znajduje się na piętrze i denerwuje mnie konieczność noszenia drzewa, dokładania oraz wybierania popiołu (jak dla mnie bardzo się kurzy) chciałbym się dowiedzieć na temat innych źródeł ciepła.

Posiadam doprowadzony gaz ziemny ale w mieszkaniu kaloryfery zostały zdemontowane i instalacji CO nie ma. Ogrzewanie wody jest poprzez pojemnościowy podgrzewacz wody 50L i przy 2 osobach zuzycie 390kWh na 2 miesiace(jakieś 260zł) a woda ciepła w kranie jest cały czas :)

Początkowo myślałem o kominku z płaszczem wodnym ale po wyliczeniach okazało się że koszt całej instalacji będzie mi się zwracać bardzo długo a latem i tak trzeba grzać elektrycznie wodę i nadal zostaje konieczność palenia w piecu. Również przy montażu czegoś na gaz zachodzi konieczność montażu kaloryferów w każdym pomieszczeniu.

Ostatnio zainteresowała mnie opcja ogrzewania pompą ciepła typu powietrze/powietrze w systemie multisplit (1 centrala + 2 urządzenia wewnętrzne).

Jak dla mnie wydaje się to ciekawa opcja ponieważ mógłbym palić w kominku tylko w największe mrozy a taka pompa dbałaby o równą temperature np 21 stopni w całym domu w nocy jak i w dzień.

Czytałem dużo na forum ale nie znalazłem nigdzie informacji jakich kosztów mogę się spodziewać przy takim ogrzewaniu biorąc pod uwagę taki mały metraż.