zzy78 30.03.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam, aktualnie mieszkam na poddaszu, posiadam ok 45m2 (2 pokoje+kuchnia+lazienka) oraz piec wolnostojący typu koza.. W sezonie grzewczym spalam w niej ok 700zł-800zł (głównie drzewo + węgiel w małej ilości). Koza postawiona jest w jednym z pokoi oraz bezpośrednio koło niej jest kratka dzięki której ciepło przechodzi do pokoju obok oraz łazienki. W pomieszczeniu w którym stoi piec jest zawsze najcieplej, koło 23 stopni a w pozostałych ok 21-22 stopnie. Gdy skończy się palić koło 23 rano w mrozy temperatura do rana spada nawet do 18stopni. Najchłodniej jest w kuchni w której to jest kratka wentylacyjna wychodząca bezpośrednio przez ściane + druga kratka w kominie). Również podejrzewam że powietrze które wypuszcza kominek kominem jest zasysane poprzez tą kratkę w ścianie, pomiędzy pokojem w którym stoi koza a kuchnią nie ma żadnych drzwi. Dodam że dach oraz sufit jest ocieplony wełną mineralną. Jednak to że mieszkanie znajduje się na piętrze i denerwuje mnie konieczność noszenia drzewa, dokładania oraz wybierania popiołu (jak dla mnie bardzo się kurzy) chciałbym się dowiedzieć na temat innych źródeł ciepła. Posiadam doprowadzony gaz ziemny ale w mieszkaniu kaloryfery zostały zdemontowane i instalacji CO nie ma. Ogrzewanie wody jest poprzez pojemnościowy podgrzewacz wody 50L i przy 2 osobach zuzycie 390kWh na 2 miesiace(jakieś 260zł) a woda ciepła w kranie jest cały czas Początkowo myślałem o kominku z płaszczem wodnym ale po wyliczeniach okazało się że koszt całej instalacji będzie mi się zwracać bardzo długo a latem i tak trzeba grzać elektrycznie wodę i nadal zostaje konieczność palenia w piecu. Również przy montażu czegoś na gaz zachodzi konieczność montażu kaloryferów w każdym pomieszczeniu. Ostatnio zainteresowała mnie opcja ogrzewania pompą ciepła typu powietrze/powietrze w systemie multisplit (1 centrala + 2 urządzenia wewnętrzne). Jak dla mnie wydaje się to ciekawa opcja ponieważ mógłbym palić w kominku tylko w największe mrozy a taka pompa dbałaby o równą temperature np 21 stopni w całym domu w nocy jak i w dzień. Czytałem dużo na forum ale nie znalazłem nigdzie informacji jakich kosztów mogę się spodziewać przy takim ogrzewaniu biorąc pod uwagę taki mały metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/237369-koszty-ogrzewania-pomp%C4%85-powietrzepowietrze-a-kominek-typu-koza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 30.03.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 A za gaz ile płacisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/237369-koszty-ogrzewania-pomp%C4%85-powietrzepowietrze-a-kominek-typu-koza/#findComment-7513855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzy78 31.03.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ok 70zl za 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/237369-koszty-ogrzewania-pomp%C4%85-powietrzepowietrze-a-kominek-typu-koza/#findComment-7514338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts