Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie dachowe - wątpliwości co do jakości wykonania

zarzar

Recommended Posts

Witam,

Dziś oglądałem dach, którego krycie panelami Ruukki Classic dekarz zakończył wczoraj. Ogólnie rzecz biorąc, z kilku metrów trudno mieć zastrzeżenia. Ale z bliska dopatrzyłem się zarysowań (kilkunastu). Podejrzewam, że może być tego więcej na stronie południowej i wyżej. Zauważyłem, że gąsiory (na 3 czy 4 rąbkami) są krzywe - odstają do góry - nie wygląda to estetycznie. Na dwóch panelach jest wybarwienie faktury, którego nie da się zmyć wodą - może po silikonie? Do tego, dekarz zmarnował kilka arkuszy blachy na obróbki. Zrobił część wykończeń "po swojemu" inaczej niż w projekcie, bez konsultacji ze mną. Po mojej interwencji poprawił obróbki. Mam też obawy, że płaszczyzna dachu nie została "wyrównana" na łatach, bo niektóre z rąbków wydają się unosić i zapadać na długości panela.

Zastanawiam się czy w/w zastrzeżenia są wystarczającym argumentem do żądania poprawek? Poniżej kilka zdjęć. Proszę o ewentualne uwagi.

RDZzpu.jpg

znUssk.jpg

WzfiOu.jpg

HfIq15.jpg

7tu7Rs.jpg

3ZnzP0.jpg

h2ahg8.jpg

4FiKRZ.jpg

I2FjCd.jpg

dQasvD.jpg

Edytowane przez zarzar

• 1 month później...
Generalnie wygląda OK. Natomiast przyczyną pofalowań jest montaż na deskach bitych ażurowo. Z pewnością płaszczyzny dachu nie były wyprowadzone. Ten produkt ma zdolności do kamuflowania pewnych niedoskonałości. Pozdrawiam.