Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż do zabudowy mokrej, ciężkie w ścianie zewnętrznej. Montaż kabiny

M777

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykonywania łazienki i mam kilka wątpliwości związanych z montażem stelażu wc:

- czy montaż stelażu w ścianie zewnętrznej to dobry pomysł?

Dodam, że stelaż zostałby wkuty pod oknem. Ściany to Porotherm 25.

- Jakie stelaże nadają się do tego typu zabudowy?

By nie rujnować za mocno ściany szukałem stelażu o możliwie jak najciszej obudowie (8cm) i znalazłem coś takiego: http://www.europeancorner-dubai.com/product-detail.php?id=746&name=Alpha%20Kombifix%20Element&catname=CONCEALED%20CISTERNS

niestety geberit u nas czegoś takiego nie oferuje. Czy możecie polecić coś z naszego rynku?

- czy te stelaże są uniwersalne i mogę zastosować stelaż jednej firmy a muszlę drugiej?

Korzystając z okazji chciałbym jeszcze podpytać o montaż kabiny prysznicowej. Kabina ma być bez brodzika na zamówienie. Podczas rozmowy z fachowcami otrzymałem informację, że montaż szyby będzie na metalowe uchwyty wychodzące z posadzki. Coś takiego :https://www.google.pl/search?q=monta%C5%BC+szyby+prysznicowej&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRkcnG35XaAhUEfywKHR8FAE4Q_AUICigB&biw=1024&bih=522#imgrc=B_qrcD_Gno4MwM:

Szczelina pomiędzy płytką a szybą byłaby wtedy uszczelniona sylikonem. Czy dałoby się tego silikonu uniknąć? np. położyć szybę bezpośrednio na posadzce, po bokach położyć płytki a szczeliny pomiędzy nimi zafugować?

z góry dziękuje za wszelką pomoc

Edytowane przez M777