Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja i ocieplenie piwnicy

Azmath

Recommended Posts

Witajcie, czytam i czytam, oczywiście każdy pisze coś innego i już sam nie wiem o co chodzi.

Sprawa wygląda tak, że jest stary dom z piwnicą. Piwnicę chcemy izolować od wody i ocieplić.

Z tego co wyczytałem taka izolacja musi iść conajmniej 30cm powyżej poziomu ziemi i a do zasypania całości nie należy używać tej samej ziemi tylko żwiru z piaskiem czy podobnych sypanek.

Plan jest taki, żeby tylko wynająć koparkę a resztę robić samemu i nie umiem ogarnąć materiałów, których trzeba użyć.

To teraz to pytań.

1. kopanie - mogę wykopać ziemie z całych dwóch przylegających do siebie stron (czytałem, że trzeba to robić po małych kawałkach) ?

2. Rozumiem, że po wykopaniu trzeba dać ścianie czas na wyschnięcie ?

3. Czyścimy ścianę szczotką i uzupełniamy ubytki, jakiego materiału użyć do ubytków ?

4. Nakładamy interesującą nas izolację - i tu największa bolączka bo nie mam pojęcia co i w jakiej kolejności.

5. Po wyschnięciu zasypujemy wszystko czymś innym niż wykopana ziemia.

Coś pokręciłem/opuściłem ?

W piwnicy jest trochę wilgotno, jedna ściana w rogu wilgotna ale to tyle.

Jeszcze dodatkowe pytanie - mogę pogłębić piwnicę ot tak ? podłoże to ziemia, a wysokość piwnicy to jakieś 1,9m max, jakbym chciał jeszcze podłogę izolować to zrobiłoby się ciasno przy moim wzroście.

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

• 1 month później...
Człowieku jak nie masz pojecia o tych sprawach to sobie odpuść samodzielna robotę. Szkoda pracy. Po za tym uszczelnic trzeba nie tylko ściany ale i podłogę. Jak połaczyć izolacje pozioma z pionową? Nikt rozsadny nie poda ci tutaj żadnych złotych rad. To trzeba zlecic specjalistycznej ekipie a ta zedrze z Ciebie. Pracujac zas sam masz absolutna gwarancje porażki.

Człowieku jak nie masz pojecia o tych sprawach to sobie odpuść samodzielna robotę. Szkoda pracy. Po za tym uszczelnic trzeba nie tylko ściany ale i podłogę. Jak połaczyć izolacje pozioma z pionową? Nikt rozsadny nie poda ci tutaj żadnych złotych rad. To trzeba zlecic specjalistycznej ekipie a ta zedrze z Ciebie. Pracujac zas sam masz absolutna gwarancje porażki.

Przesadzasz. To nie obsługa mysliwca.