Azmath 31.03.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witajcie, czytam i czytam, oczywiście każdy pisze coś innego i już sam nie wiem o co chodzi.Sprawa wygląda tak, że jest stary dom z piwnicą. Piwnicę chcemy izolować od wody i ocieplić. Z tego co wyczytałem taka izolacja musi iść conajmniej 30cm powyżej poziomu ziemi i a do zasypania całości nie należy używać tej samej ziemi tylko żwiru z piaskiem czy podobnych sypanek.Plan jest taki, żeby tylko wynająć koparkę a resztę robić samemu i nie umiem ogarnąć materiałów, których trzeba użyć.To teraz to pytań.1. kopanie - mogę wykopać ziemie z całych dwóch przylegających do siebie stron (czytałem, że trzeba to robić po małych kawałkach) ?2. Rozumiem, że po wykopaniu trzeba dać ścianie czas na wyschnięcie ?3. Czyścimy ścianę szczotką i uzupełniamy ubytki, jakiego materiału użyć do ubytków ?4. Nakładamy interesującą nas izolację - i tu największa bolączka bo nie mam pojęcia co i w jakiej kolejności.5. Po wyschnięciu zasypujemy wszystko czymś innym niż wykopana ziemia. Coś pokręciłem/opuściłem ?W piwnicy jest trochę wilgotno, jedna ściana w rogu wilgotna ale to tyle. Jeszcze dodatkowe pytanie - mogę pogłębić piwnicę ot tak ? podłoże to ziemia, a wysokość piwnicy to jakieś 1,9m max, jakbym chciał jeszcze podłogę izolować to zrobiłoby się ciasno przy moim wzroście. Dziękuję za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 07.05.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Człowieku jak nie masz pojecia o tych sprawach to sobie odpuść samodzielna robotę. Szkoda pracy. Po za tym uszczelnic trzeba nie tylko ściany ale i podłogę. Jak połaczyć izolacje pozioma z pionową? Nikt rozsadny nie poda ci tutaj żadnych złotych rad. To trzeba zlecic specjalistycznej ekipie a ta zedrze z Ciebie. Pracujac zas sam masz absolutna gwarancje porażki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.05.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Człowieku jak nie masz pojecia o tych sprawach to sobie odpuść samodzielna robotę. Szkoda pracy. Po za tym uszczelnic trzeba nie tylko ściany ale i podłogę. Jak połaczyć izolacje pozioma z pionową? Nikt rozsadny nie poda ci tutaj żadnych złotych rad. To trzeba zlecic specjalistycznej ekipie a ta zedrze z Ciebie. Pracujac zas sam masz absolutna gwarancje porażki. Przesadzasz. To nie obsługa mysliwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts