jajmar 07.04.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Nie ma żadnego przepisu, wskazania normowego lub konstrukcyjnego aby umieszczać zbrojenie podłużne wg podanej przez Ciebie zasady. Dobrze że autorzy tych książek nie wiedzieli ................. książki z rożnych epok norowych ale zasada ta sama ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 20.06.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Odświeżę temat. Liczę właśnie ile zamówić stali i zaczynają się pytania. Kierownika budowy będę pytać, ale zawsze warto zasięgnąć języka z kilku źródeł. W projekcie mam opisane w jaki sposób łączyć naroża ław (wygięcie prętów głównych, długość 40cm). Zastanawiam się czy nie łączyć na "L" po 50cm z każdej strony - no i ile tych elek? Trzy czy po jednej na każdy pręt? Drugie dotyczy łączenia zbrojenia ław w skrzyżowaniach "T". Wychodzić prętami z prostopadłej w jedną stronę czy w obie, lewy w lewo, prawy w prawo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.06.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 w rogach dajesz 4 L-ki po min 60xd pręta w każdą stronęW narożnikach T dajesz 4 L-ki - 2 w prawo, dwie w lewoGeneralnie na łączeniach belek zagęszczasz trochę strzemionaNa łączeniu drutów w ławie dajesz zakład 60xd pilnując, żeby pręty łączyły się z przesunięciem Przy łączeniu prętów na L-ki wychodzi trochę więcej stali (oszczędzasz 4x72 cm=~3m co daje 15zł na łączenie) ale łatwiej wykonać.Zagięcie prętów zbrojenia belek to tylko w teorii- na papierze jest do wykonania. Na budowie nie stosuje się takich "upierdliwych" rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 22.06.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Super. Dzięki za pomoc. Wzdłużnie muszę tylko w jednym miejscu połączyć, a że nie uwzględniłem przesunięcia, to muszę policzyć stal jeszcze raz, bo mi ilości odpadów do wykorzystania się pozmieniają.Z ciekawości spróbuję wygiąć jeden długi, zobaczę jak to będzie działać. Mnie bardziej tutaj zastanawia kwestia układania tego później. Nie widzę tego do końca. Te połączenia spawać (i L-ki i wzdłużne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts