Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

laczenie zbrojenia lawy fundamentowej

iw_kamil

Recommended Posts

Nie ma żadnego przepisu, wskazania normowego lub konstrukcyjnego aby umieszczać zbrojenie podłużne wg podanej przez Ciebie zasady.

Dobrze że autorzy tych książek nie wiedzieli ................. książki z rożnych epok norowych ale zasada ta sama ........IMG_20180404_204732.jpgIMG_20180404_204744.jpgIMG_20180404_204757.jpgIMG_20180404_204918.jpg

• 3 years później...

Odświeżę temat. Liczę właśnie ile zamówić stali i zaczynają się pytania. Kierownika budowy będę pytać, ale zawsze warto zasięgnąć języka z kilku źródeł. W projekcie mam opisane w jaki sposób łączyć naroża ław (wygięcie prętów głównych, długość 40cm). Zastanawiam się czy nie łączyć na "L" po 50cm z każdej strony - no i ile tych elek? Trzy czy po jednej na każdy pręt?

Drugie dotyczy łączenia zbrojenia ław w skrzyżowaniach "T". Wychodzić prętami z prostopadłej w jedną stronę czy w obie, lewy w lewo, prawy w prawo?

Pozdrawiam

w rogach dajesz 4 L-ki po min 60xd pręta w każdą stronę

W narożnikach T dajesz 4 L-ki - 2 w prawo, dwie w lewo

Generalnie na łączeniach belek zagęszczasz trochę strzemiona

Na łączeniu drutów w ławie dajesz zakład 60xd pilnując, żeby pręty łączyły się z przesunięciem

Przy łączeniu prętów na L-ki wychodzi trochę więcej stali (oszczędzasz 4x72 cm=~3m co daje 15zł na łączenie) ale łatwiej wykonać.

Zagięcie prętów zbrojenia belek to tylko w teorii- na papierze jest do wykonania. Na budowie nie stosuje się takich "upierdliwych" rozwiązań.

Super. Dzięki za pomoc. Wzdłużnie muszę tylko w jednym miejscu połączyć, a że nie uwzględniłem przesunięcia, to muszę policzyć stal jeszcze raz, bo mi ilości odpadów do wykorzystania się pozmieniają.

Z ciekawości spróbuję wygiąć jeden długi, zobaczę jak to będzie działać. Mnie bardziej tutaj zastanawia kwestia układania tego później. Nie widzę tego do końca.

Te połączenia spawać (i L-ki i wzdłużne)?