Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odłączenie ogrzewania podłogowego

Ziele25

Recommended Posts

Dzień dobry.

Od kilku dni wynajmuję mieszkanie, w którym jest piecyk gazowy JUNKERS - w instrukcji jest oznaczenie "Ceraclass ZW 24-2 DV KEP 31", więc to chyba jest model piecyka.

Sam piecyk jest prawdopodobnie tzw. dwufunkcyjny bo oprócz przepływowego grzania wody, ma również gazowe CO (3 kaloryfery).

W łazience jest zrobione ogrzewanie podłogowe, którego nie potrzebuje używać i które chciałbym je wyłączyć poprzez całkowite zamknięcie na zaworze w szafce. Chciałbym zaoszczędzić na gazie. Prócz pokręteł na piecyku (kaloryfery i woda), piecyk jest też obsługiwany przez panel zewnętrzny firmy SALUS, którego jeszcze nie rozpracowałem.

W szafce od ogrzewania podłogowego nie ma żadnej oddzielnej pompy (nic takiego nie widzę).

Moje pytanie brzmi - czy do ogrzewania podłogowego może być oddzielna pompa czy wszystko jest regulowane przez pompę w piecyku?

Nie wiem czy jak zamknę zawory na zasilaniu i powrocie od podłogówki, czy nie uszkodzę czegoś w instalacji lub w samym piecyku.

Załączam zdjęcia piecyka ,modułu i szafki od ogrzewania podłogowego

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Piotrek

IMAG2027.jpg

IMAG2032.jpg

IMAG2034.jpg

IMAG2037.jpg

IMAG2033.jpg