Ziele25 31.03.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Dzień dobry. Od kilku dni wynajmuję mieszkanie, w którym jest piecyk gazowy JUNKERS - w instrukcji jest oznaczenie "Ceraclass ZW 24-2 DV KEP 31", więc to chyba jest model piecyka. Sam piecyk jest prawdopodobnie tzw. dwufunkcyjny bo oprócz przepływowego grzania wody, ma również gazowe CO (3 kaloryfery). W łazience jest zrobione ogrzewanie podłogowe, którego nie potrzebuje używać i które chciałbym je wyłączyć poprzez całkowite zamknięcie na zaworze w szafce. Chciałbym zaoszczędzić na gazie. Prócz pokręteł na piecyku (kaloryfery i woda), piecyk jest też obsługiwany przez panel zewnętrzny firmy SALUS, którego jeszcze nie rozpracowałem. W szafce od ogrzewania podłogowego nie ma żadnej oddzielnej pompy (nic takiego nie widzę). Moje pytanie brzmi - czy do ogrzewania podłogowego może być oddzielna pompa czy wszystko jest regulowane przez pompę w piecyku? Nie wiem czy jak zamknę zawory na zasilaniu i powrocie od podłogówki, czy nie uszkodzę czegoś w instalacji lub w samym piecyku. Załączam zdjęcia piecyka ,modułu i szafki od ogrzewania podłogowego Proszę o poradę. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 31.03.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nic nie uszkodzisz możesz zakręcić pompka jest tylko jedna w piecyku ale czy w ten sposób zaoszczędzisz jak wylaczysz podłogę to brakujące kilowaty będziesz musiał uzupełnić grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.04.2018 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Zacznij od ocieplenia wszystkich rurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts