Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

od jakiegos czasu mam problem z piecem zasypowym.

Piec kostrzewa, zasypowy. Paliwo - orzech30. Temp ustalona na piecu 68st.

Pierwszym problemem jest spora amplituda temper. Ustawiona temp 68 jest w stanie podskoczyc do 78st po czym spada ponizej ustalonej 68 i uruchamia sie dmuchawa. Moc dmuchawy 5 (skala 1-20). W momecie uruchomienia dmuchawy z komina leci pelnym przekrojem komina ogromna ilosc dymu. Piec wyczyszczony/ komin (sr 200) wyczyszczony. Dodatkowo przy dolnym spalaniu przy klapie zasypowej powstaje "smola" -z ktora radze sobie poprzez srodki sadpal (pomaga). Przeraza mnie ilosc dymu w momecie uruchomienia dmuchawy. Sasiedzi zaczna wytykac mnie palcami ;) Probowalem zmiejszyc obroty dmuchawy jednak zmniejszenie jej mocy powoduje ze kociol nie jest wstanie dobic do zadanej temp (68). Temp zadana jest tak wysoka z racji wspomnianej "smoły" - reguluje temp zasilania grzejnikow zaworem 4Dustawionym na +/- 70%

https://forum.murator.pl/topic/237391-mocno-dymi-przy-pracy-dmuchawy/

Nie wiem dokładnie jaki to kocioł, ale pewnie palenie od góry by pomogło.

Co do dmuchawy, to najlepiej ją usuń, a zacznij palić na naturalnym ciągu - trzeba by miarkownik ciągu założyć.

Jeśli koniecznie chcesz tą dmuchawę zostawić, to zmniejsz obroty tak aby właśnie nie dochodziło do zadanej temperatury, czyli aby była kilka stopni niższa od zadanej, a dmuchaw chodziła najlepiej ciągle - byłoby idealnie, choć wiem że nierealne :)

Czym mniej przerw w nadmuchu, tym mniej będzie dymić.

Podsumowując. Poczytaj o paleniu od góry i najlepiej zastosuj, ale na pewno zmniejsz moc dmuchawy, nawet przytykając kratkę. Dodatkowo, jeśli przy trochę wyższych temperaturach kocioł będzie za mocny, to zmniejsz jego moc szamotkami.

https://forum.murator.pl/topic/237391-mocno-dymi-przy-pracy-dmuchawy/#findComment-7514837