miklamer 31.03.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam, od jakiegos czasu mam problem z piecem zasypowym. Piec kostrzewa, zasypowy. Paliwo - orzech30. Temp ustalona na piecu 68st. Pierwszym problemem jest spora amplituda temper. Ustawiona temp 68 jest w stanie podskoczyc do 78st po czym spada ponizej ustalonej 68 i uruchamia sie dmuchawa. Moc dmuchawy 5 (skala 1-20). W momecie uruchomienia dmuchawy z komina leci pelnym przekrojem komina ogromna ilosc dymu. Piec wyczyszczony/ komin (sr 200) wyczyszczony. Dodatkowo przy dolnym spalaniu przy klapie zasypowej powstaje "smola" -z ktora radze sobie poprzez srodki sadpal (pomaga). Przeraza mnie ilosc dymu w momecie uruchomienia dmuchawy. Sasiedzi zaczna wytykac mnie palcami Probowalem zmiejszyc obroty dmuchawy jednak zmniejszenie jej mocy powoduje ze kociol nie jest wstanie dobic do zadanej temp (68). Temp zadana jest tak wysoka z racji wspomnianej "smoły" - reguluje temp zasilania grzejnikow zaworem 4Dustawionym na +/- 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 31.03.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Kocioł pewnie za duży jak na potrzeby budynku stąd smoła i ta dmuchawa też nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miklamer 01.04.2018 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kocioł pewnie za duży jak na potrzeby budynku stąd smoła i ta dmuchawa też nie pomaga. Moc nominalna kotla 18,5 kW. Powierzchnia 230m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 02.04.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Nie wiem dokładnie jaki to kocioł, ale pewnie palenie od góry by pomogło. Co do dmuchawy, to najlepiej ją usuń, a zacznij palić na naturalnym ciągu - trzeba by miarkownik ciągu założyć. Jeśli koniecznie chcesz tą dmuchawę zostawić, to zmniejsz obroty tak aby właśnie nie dochodziło do zadanej temperatury, czyli aby była kilka stopni niższa od zadanej, a dmuchaw chodziła najlepiej ciągle - byłoby idealnie, choć wiem że nierealne Czym mniej przerw w nadmuchu, tym mniej będzie dymić. Podsumowując. Poczytaj o paleniu od góry i najlepiej zastosuj, ale na pewno zmniejsz moc dmuchawy, nawet przytykając kratkę. Dodatkowo, jeśli przy trochę wyższych temperaturach kocioł będzie za mocny, to zmniejsz jego moc szamotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts