Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca - proszę o pomoc.

Ec-Synek

Recommended Posts

Witam.

Koleżanki i koledzy chciałbym Was ponownie prosić o pomoc.

Teściowie chcą zmienić klasyczny 10-cio letni piec (zasypowy?) palony tylko drewnem na coś mniej bezobsługowego.

Jak wiadomo drewno się szybko wypala i w dodatku idą go bardzo duże ilości, dodatkowo zawsze ktoś musi „czuwać” i co trochę dorzucać aby nie wygasło.

Wstępnie zastanawialiśmy się nad gazem, co by było bardzo wygodne, ale z drugiej strony droga inwestycja z racji na konieczność zakupu zbiornika, pieca + ew. remont związany z doprowadzeniem rurociągu do domu. Z racji na to, iż teściowie zostali we dwoje i mają już swoje lata chcą coś „wygodnego” bez rąbania i noszenia codziennie drewna i bez ciągłego siedzenia przy piecu.

Drugą istotną kwestią jest brak kotłowni z prawdziwego zdarzenia i piecyk, który jest obecnie stoi w kuchni … :/ Miejsca niewiele. 2 metry szerokości i 1m głębokości, przy czym na ścianie wisi bojler w tej wnęce. Z racji na „charakter” miejsca węgiel czy też ekogroszek można odrzucić na starcie.

Jakie sensowne rozwiązanie przychodzi Wam na myśl na ten moment ? Dodam jeszcze, że teściowie nie dadzą się namówić na jakieś „grubsze” remonty czy dobudówkę kotłowni z prawdziwego zdarzenia. Najlepiej coś na zasadzie „plug and play”. Piec pod CO + ciepłą wodę.

Sam im za wiele pomóc nie mogę bo całe życie mieszkając w bloku nie miałem takich problemów dlatego liczę na Waszą pomoc.

Witam.

Koleżanki i koledzy chciałbym Was ponownie prosić o pomoc.

Teściowie chcą zmienić klasyczny 10-cio letni piec (zasypowy?) palony tylko drewnem na coś mniej bezobsługowego.

Jak wiadomo drewno się szybko wypala i w dodatku idą go bardzo duże ilości, dodatkowo zawsze ktoś musi „czuwać” i co trochę dorzucać aby nie wygasło.

Wstępnie zastanawialiśmy się nad gazem, co by było bardzo wygodne, ale z drugiej strony droga inwestycja z racji na konieczność zakupu zbiornika, pieca + ew. remont związany z doprowadzeniem rurociągu do domu. Z racji na to, iż teściowie zostali we dwoje i mają już swoje lata chcą coś „wygodnego” bez rąbania i noszenia codziennie drewna i bez ciągłego siedzenia przy piecu.

Drugą istotną kwestią jest brak kotłowni z prawdziwego zdarzenia i piecyk, który jest obecnie stoi w kuchni … :/ Miejsca niewiele. 2 metry szerokości i 1m głębokości, przy czym na ścianie wisi bojler w tej wnęce. Z racji na „charakter” miejsca węgiel czy też ekogroszek można odrzucić na starcie.

Jakie sensowne rozwiązanie przychodzi Wam na myśl na ten moment ? Dodam jeszcze, że teściowie nie dadzą się namówić na jakieś „grubsze” remonty czy dobudówkę kotłowni z prawdziwego zdarzenia. Najlepiej coś na zasadzie „plug and play”. Piec pod CO + ciepłą wodę.

Sam im za wiele pomóc nie mogę bo całe życie mieszkając w bloku nie miałem takich problemów dlatego liczę na Waszą pomoc.

Jezeli moge cos poradzic to spróbuję, chociaz muszę wazyc kazde słowo aby nie obrazic pytajacego. Najlepszym moim zdaniem wyborem w przypadku lokalizacji na terenie Tauronu bedzie:

a) podpisanie umowy na taryfę G13

b) zainstalowanie kotła elektrycznego Kospel ze sterowaniem czasowym

c) zainstalowanie zegara sterującego do zasilania bojlera elektrycznego

Koszt ogrzewania w III taryfie porównywalny z kosztem ogrzewania gazem (nieco ale to naprawde nieco wyzszym)

Koszt instalacyjny stosunkowo nieduzy, ale jest koniecznosc posiadania instalacji trójfazowej i zabezpieczenia przedlicznikowego co najmniej 25A (wymagany przekaznik priorytetowy do bojlera) lub 32A i wtedy ten przekaznik jest w zasadzie zbędny.

Dobrze by było abyś napisał metraż do ogrzania,czy mieszkanie ocieplone(jak),preferencje odnośnie temp.jaka ma panować i cena inwestycji bo na razie to wróżenie z fusów i szukanie perpetuum mobile.Każdy by tak chciał bezobsługowo i tanio sęk w tym, że nie ma takich rozwiązań.Propozycja przedmówcy spoko tylko trzeba doliczyć koszt za przyłącze trójfazy jeśli nie ma i którą można jeszcze przełknąć ,ale nagle może się okazać,że budynek nieocieplony i grzejniki żeliwne i wtedy klops.Co byś nie wybrał bezobsługowego nie będzie tanio.

Dobrze by było abyś napisał metraż do ogrzania,czy mieszkanie ocieplone(jak),preferencje odnośnie temp.jaka ma panować i cena inwestycji bo na razie to wróżenie z fusów i szukanie perpetuum mobile.Każdy by tak chciał bezobsługowo i tanio sęk w tym, że nie ma takich rozwiązań.Propozycja przedmówcy spoko tylko trzeba doliczyć koszt za przyłącze trójfazy jeśli nie ma i którą można jeszcze przełknąć ,ale nagle może się okazać,że budynek nieocieplony i grzejniki żeliwne i wtedy klops.Co byś nie wybrał bezobsługowego nie będzie tanio.

Ani metraż ani ocieplenie nie są az tak bardzo potrzebne aby cokolwiek doradzić, dom zapewne jest mały bo kotłownia jest de facto w kuchni, gazu nie ma, a jego doprowadzenie, kocioł i komin tanie nie są, pozostaje tak naprawdę tylko kocioł elektryczny bo nie zajmuje miejsca,bo jest calkowicie bezobsługowy, bo koszt ogrzewania porównywalny z gazem (tylko dla Tauronu) a wymaga tylko przyłacza trójfazowego, które byc moze jest, ale pytający o tym nie wspomniał. Co do kosztów ogrzewania to faktycznie nic nie mozemy oszacowac, ale jakie by one nie były to w przypadku gazu i prądu w III taryfie bedą zbliżone, o PC nawet nie wspominam bo i koszty za duze i instalacja nieprzystosowana. Natomiast koszty inwestycyjne w przypadku kotła elektrycznego najmniejsze, tym bardziej problem cwu jest juz rozwiązany a dodanie sterowania czasowego do jego załaczenia to koszt pomijalny.

Witam wszystkich, jestem nowy na forum również mam pytanie.

Chce wymienić stary piec węglowy, myślałem o kotle na ekogroszek ale znajomy powiedział żebym zastanowił się nad gazem.

Dom budowany w starej technologii pustak, przerwa 5 cm i cegła dziurawka.

Ocieplony styropian 10 cm ściany,

Podłogi 10 cm

Dach wełna 20 cm plus podwójne deskowanie w sumie 5 cm drewno i folią.

Metraż to trzy kondygnacje po 70m2.

Możecie pomóc?

asolt dziękuję za pomoc. Rozważałem właśnie wstępnie ogrzewanie elektryczne bo wyszło by zapewne najtańsze w montażu co też pozwoliłoby na ocieplenie domu bo budowany był latach 90 z pustaka silikatowego z drugą warstwą z cegły dziurawki z 5cm izolacją styropianu pomiędzy tymi materiałami i to wszystko niestety. Dach chyba również w ogóle nieocieplony... Domek miał być letniskowym, a okazał się całorocznym stąd taka "mongolia".

Drugą problematyczną kwestią jest brak izolacji poddasza tzn. na sufit na piętrze jest wysypany jakiś żużel i to wszystko. Teraz chcąc to ocieplić trzeba się pozbyć zapewne najpierw warstwy tego syfu, a potem co ? Styropian, wełna, piana ?

Ostatnią kwestią, która mnie zastanawia jest ta taryfa G13 od Tauronu.

Obecnym dostawcą prądu w tym domu jest PGE. Rozumiem, że mogę bez problemu z dnia na dzień owego dostawcę zmienić, tylko tak sobie myślę czy nie ma jakiegoś odpowiednika tej taryfy G13 w PGE ? Bo chyba jakaś ewentualna papierologia była by łatwiejsza do załatwienia ? To są oczywiście tylko moje domysły, choć podkreśliłeś powyżej, że koszt przybliżony byłby w porównaniu do gazu tylko w przypadku Tauronu.

asolt czy jesteś w stanie podać orientacyjny koszt tego wariantu zaproponowanego przez Ciebie i jakiej mocy miałby być ten piec ? Ingerencja np. w instalację CO była by konieczna ? Masz kogoś kto by mógł się tym zająć od A do Z-et, od przygotowania oferty po montaż ?

a) podpisanie umowy na taryfę G13

b) zainstalowanie kotła elektrycznego Kospel ze sterowaniem czasowym

c) zainstalowanie zegara sterującego do zasilania bojlera elektrycznego

Swoją drogą co daje nam korzystanie z taryfy G13 skoro cena prądu w czasie przypuszczalnego korzystania z tego pieca jest i tak najwyższa ? Grzanie późnym popołudniem, lub "na noc" na ten moment nie wchodziłoby w grę bo przy takiej izolacji, a w zasadzie jej braku kiedy się nie pali jest po prostu zimno i dom momentalnie się wychładza. Chyba, że używanie go tylko w najtańszej taryfie, ale dodatkowy montaż zbiornika (buforowego, akumulacyjnego) ?.

Dom ok 110m2, który użytkuje 2 starsze osoby.

Kaloryfery tzw. włoskie.

Edytowane przez Ec-Synek

asolt dziękuję za pomoc. Rozważałem właśnie wstępnie ogrzewanie elektryczne bo wyszło by zapewne najtańsze w montażu co też pozwoliłoby na ocieplenie domu bo budowany był latach 90 z pustaka silikatowego z drugą warstwą z cegły dziurawki z 5cm izolacją styropianu pomiędzy tymi materiałami i to wszystko niestety. Dach chyba również w ogóle nieocieplony... Domek miał być letniskowym, a okazał się całorocznym stąd taka "mongolia".

Drugą problematyczną kwestią jest brak izolacji poddasza tzn. na sufit na piętrze jest wysypany jakiś żużel i to wszystko. Teraz chcąc to ocieplić trzeba się pozbyć zapewne najpierw warstwy tego syfu, a potem co ? Styropian, wełna, piana ?

Ostatnią kwestią, która mnie zastanawia jest ta taryfa G13 od Tauronu.

Obecnym dostawcą prądu w tym domu jest PGE. Rozumiem, że mogę bez problemu z dnia na dzień owego dostawcę zmienić, tylko tak sobie myślę czy nie ma jakiegoś odpowiednika tej taryfy G13 w PGE ? Bo chyba jakaś ewentualna papierologia była by łatwiejsza do załatwienia ? To są oczywiście tylko moje domysły, choć podkreśliłeś powyżej, że koszt przybliżony byłby w porównaniu do gazu tylko w przypadku Tauronu.

asolt czy jesteś w stanie podać orientacyjny koszt tego wariantu zaproponowanego przez Ciebie i jakiej mocy miałby być ten piec ? Ingerencja np. w instalację CO była by konieczna ? Masz kogoś kto by mógł się tym zająć od A do Z-et, od przygotowania oferty po montaż ?

Swoją drogą co daje nam korzystanie z taryfy G13 skoro cena prądu w czasie przypuszczalnego korzystania z tego pieca jest i tak najwyższa ? Grzanie późnym popołudniem, lub "na noc" na ten moment nie wchodziłoby w grę bo przy takiej izolacji, a w zasadzie jej braku kiedy się nie pali jest po prostu zimno i dom momentalnie się wychładza. Chyba, że używanie go tylko w najtańszej taryfie, ale dodatkowy montaż zbiornika (buforowego, akumulacyjnego) ?.

Dom ok 110m2, który użytkuje 2 starsze osoby.

Kaloryfery tzw. włoskie.

Taryfa G13 ma bardzo wiele zalet, ale dywagacja o nich jest niestety bezprzedmiotowa. Nie ma mozliwosci skorzystania z niej na terenie innym niz Tauron (i to tez niecały, bo dawny GZE (Vatenffal) tez jej nie ma). Wracajac do zródła grzewczego to trzeba bezwzglednie zacząc od ocieplenia stropu, bo to jest najbardziej efektywne działanie termomodernizacyjne a jednoczesnie stosunkowo niedrogie. Brak taryfy G13 i ceny kWh PGE (dalej nie wiadomo z jakiego okregu, to chyba tajemnica) nakazuje zastanowienie sie nad gazem. Poniewaz kocioł wymagany w tym przypadku nie bedzie miał mocy wiekszej niz 21 kW odpada koniecznosc budowy komina. Pozostaje koszt przyłacza, instalacji wewnętrznej, kotła i jego montazu, bojler elektryczny bym pozostawił ale pod warunkiem posiadania taryfy G12w oraz sterowania czasowego. Jakby nie liczyc to ogrzewanie gazem na terenie PGE niezaleznie od jego oddziału bedzie duzo drozsze od grzania nawet w samej II taryfie (z buforem) a bufor ze sterowaniem tani nie jest.

Co do polecenia kogos do wykonania uzgodnionej opcji grzewczej pomijajac tajemniczą lokalizację to chyba za duzo ode mnie wymagasz zwazywszy na fakt umieszczenia mnie przez Ciebie na czarnej liscie. jak sam widzisz nikt sie merytorycznie nie wypowiedział na podany problem, ale nie chcę byc złosliwy i staram sie pomagac w miare mozliwosci i bardzo skapych informacji.

Witam wszystkich, jestem nowy na forum również mam pytanie.

Chce wymienić stary piec węglowy, myślałem o kotle na ekogroszek ale znajomy powiedział żebym zastanowił się nad gazem.

Dom budowany w starej technologii pustak, przerwa 5 cm i cegła dziurawka.

Ocieplony styropian 10 cm ściany,

Podłogi 10 cm

Dach wełna 20 cm plus podwójne deskowanie w sumie 5 cm drewno i folią.

Metraż to trzy kondygnacje po 70m2.

Możecie pomóc?

Wypełnij to dokładnie: http://cieplowlasciwie.pl/start

Żeby się nie okazało że twój dom to durszlak a lubisz ciepło, wtedy gaz może wyjść baaardzo drogo.