Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie wieńca z murłatą

Dawiddd82

Recommended Posts

wykonane zgodnie z projektem. w/g rysunku te poprzeczne belki(nie wiem jak one sie nazywają ale chyba belki stropowe) opierają się na wieńcu a na nich lezy dopiero płatew stropowa(w tym wypadku to nie murłata) na której lezą krokwie. nie wiem tylko czy mocowanie tej płatwi jest prawidłowe, trzeba by popatrzeć w projekt.

wykonane zgodnie z projektem. w/g rysunku te poprzeczne belki(nie wiem jak one sie nazywają ale chyba belki stropowe) opierają się na wieńcu a na nich lezy dopiero płatew stropowa(w tym wypadku to nie murłata) na której lezą krokwie. nie wiem tylko czy mocowanie tej płatwi jest prawidłowe, trzeba by popatrzeć w projekt.

Przecież te szpilki niczego nie trzymają. Ja bym takiego czegoś nie chciał szczerze mówiąc. Moim zdaniem ewidentnie nie wiedzieli jak do tego podejśc. Co na to kierownik?

Słupów nie ma, konstrukcja jest jetkowa. No ale jak te szpilki są wmurowane w wieniec to trzymają chyba...

No właśnie z siłami w pionie sobie poradzą, ale w poziomie już nie, dach masz dość płaski, przyjdzie sporo śniegu i może się dziać. Kierbud to widział? Najgorsze że nie ma tu docisku murlaty do muru, bez tego dach może się rozchodzić na boki, minimalnie, ale zawsze.

To nie nazywa się murłata tylko belka oczepowa.

W tego typu dachach krokwie są nad belkami stropowymi (lub obok zależy czy łączenie nakładkami czy na dotyk).

Tutaj rozstaw krokwi jest inny niż belek czyli do wieńca zamocowane powinny być belki stropowe (szpilkami lub kątownikami) następnie oczep bardzo solidnie do belek. Jętki powinny być podparte słupkami do belki. (oczywiście nie bezpośrednio tylko przez poprzeczne belki opierają e się na minimum 3 belkach).

Jeżeli nie ma mocowania belek to trzeba je zamocować (jak , nie wiem może kątownik hutniczy zamocowany do belki i wieńca na kotwy chemiczne po wysokości nie w poprzek) no i zamocować oczep do belek śrubami albo jakoś inaczej aby miało sens.

Takie śruby w powietrzu utrzymają dach ale mogą się poddać na zewnątrz z czasem i dach się rozkraczy.

ok, dzieki za konkretna odpowiedz, zamieszczam rysunki jak bym to widzial i czy Cie dobrze zrozumialem,

nie rozumie za bardzo stwierdzenia "Jętki powinny być podparte słupkami do belki. (oczywiście nie bezpośrednio tylko przez poprzeczne belki opierają e się na minimum 3 belkach).IMG_0490.jpgIMG_0491.jpg

Edytowane przez Dawiddd82

Podparcie jętek musi być rozłożone na jak najwięcej belek stropowych naraz.

Jak dasz radę teraz te belki stropowe zakotwić to tak zrób (wiertarka ci tam wejdzie ?).

Rób tak aby mocowanie było jak najbardziej solidne. Oczep najlepiej zamocować od strony zewnętrznej lub od góry np. spaxami . Od środka będzie wszytko wyrywane ale jakieś solidne łączniki i śruby może.