Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie kabli prądowych (gruntowych) z domu z piwnicą.

Recommended Posts

Wracając do tematu

czy błędem by było gdyby ten przewód pociągnoł z gniazdka w domu?,na chłopski rozum to gniazdka powinien mieć uziemione...

wszystko zależy co chce tym zasilać

Jaki przewód ? Uziemiający ?

Jakby na to nie patrzył, będzie błędem. Ale wizyta kumatego elektryka już nie.

Jaki przewód ? Uziemiający ?

Jakby na to nie patrzył, będzie błędem. Ale wizyta kumatego elektryka już nie.

Miałem na myśli ten kabel prądowy,ziemny,który chce puścić przez ścianę w piwnicy....

Zrobić to jak jakiś przedłużacz,tyle że zakopany w ziemi.

Jak coś do roboty to po prostu wtyczka do gniazdka i po sprawie,Kończy robotę wyjmuje wtyczkę z gniazdka

Wydaje mi się że to najprościej

Kabel z atestem.

• 3 weeks później...
jak w takim razie uziemiona jest instalacja odgromowa na tych budynkach?

Nie rozumiem pytana. Instalacja odgromowa uziemiona jest poprzez połączenie z uziomem odgromowym budynku(będącym elementem składowym instalacji odgromowej), za pomocą przewodów uziemiających. Bo niby jak inaczej?

Dla porządku dodam, że uziom odgromowy, to jest ten sam uziom co uziom ochronny czy uziom funkcjonalny, tylko musi spełniać parametry określone przez projektanta w projekcie ochrony odgromowej. To tak dopisałem, bo niektórzy by chcieli robić osobne uziomy dla odgromówki i dla ochrony.