Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie okna i niewidoczne rolety

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze

W chwili obecnej mój wymarzony dom jest w stanie „0” czyli chudziak.

W kolejnych dniach ściany zaczną się piąć a to oznacza potrzebę podjęcia decyzji okienno-roletowych.

Mam do Was ogromną prośbę gdyż:

- dom ma wysokie okna 250cm

- nad oknami chce zamontować rolety niewidoczne z zewnątrz

- puszka przy takim oknie to ok 20cm głęboko

- obecnie mam przewidziane tylko 15cm ocieplenia

Pisze do Was praktyków gdyż rozwiązanie zaproponowane przez architekta wydaje mi się karkołomne:

Jest to coś przypominającego semi-ciepły montaż czyli zrobienie dookoła okna w murze bruzd 6x20cm i wypełnienia ich styropianem.

Potem na to ocieplenie poszły by wysunięte ramy okienne.

Niestety cały pomysł jest o tyle słaby że przy 15cm ocieplenia to ja zmieszczę tam jedynie żaluzje które są koszmarnie drogie.

Nie jestem specem ale nigdzie nie słyszałem o podobnej demolce i zastanawiam się czy powinienem zastąpić to innym rozwiązaniem.

Takie mam opcje:

1.

Cofnięcie CAŁEGO nadproża o 6cm ale wysunięcie lica okiennego o 3cm względem nadproża. To spowoduje że te 3cm mogę wykorzystać na wsadzenie styropianu za kasetę i zlicowanie jej z oknem. Fizycznie roleta wystaje ok 17cm poza mur co po dodaniu 3m z jej czoła wymaga użycia 20cm ocieplenia na ścianach.

Realnie lico okna jest schowane 23cm

2.

Zrobienie nadproża równo z murem i wysunięcie samych okien o 3cm. Te 3cm do miejsce na styropian za kasetą. Po dodaniu kasety i przynajmniej 2cm z czoła otrzymuję potrzebę zamontowania 25cm ocieplenia na elewacji. Okno fizycznie jest we wnęce ok 22cm.

3.Tak jak w opcji 2 ale bez wysuwania okien – wtedy musze dać 25cm ocieplenia a okno jest schowane na 25cm…….

Czy to co pisze ma sens, macie swoje spostrzeżenia?

Trochę obawiam się rezultatu okien strzelniczych ale też kosztów wysunięcia okien (te 3cm jest dość przypadkowe)

Wszystkie pomysły chwytam jak gąbka - podpowiedzcie jak zrobić to porządnie i nie popłynąć finansowo.

Pozdrawiam

Piotr

Jeżeli jest opcja zmiany grubości ocieplenia to trzeba iść w tą stronę. Przy 15cm planowany był pewnie styropian grafitowy o lepszej lambdzie. Możesz śmiało zmienić go na "zwykły" i dodać około 7cm - wyjdzie to samo cenowo i praktycznie identyczne parametry U dla ściany.

Nadproża najlepiej "cofnąć" o 5-6 cm i to miejsce wypełnić twardym styropianem celem zminimalizowania mostków pod skrzynką. Opcjonalnie możesz podnieść o 20cm nadproża i nad oknami dać poszerzenia.

Jeżeli jest opcja zmiany grubości ocieplenia to trzeba iść w tą stronę. Przy 15cm planowany był pewnie styropian grafitowy o lepszej lambdzie. Możesz śmiało zmienić go na "zwykły" i dodać około 7cm - wyjdzie to samo cenowo i praktycznie identyczne parametry U dla ściany.

Nadproża najlepiej "cofnąć" o 5-6 cm i to miejsce wypełnić twardym styropianem celem zminimalizowania mostków pod skrzynką. Opcjonalnie możesz podnieść o 20cm nadproża i nad oknami dać poszerzenia.

Wojtku

Dziękuję za sugestie.

Proszę o uszczegółowienie - czy dobrze rozumuję:

1- nadproże cofam na całej jego długości (łącznie z częścią posadowioną na murze)?

2-nadproże cofam na całej wysokości czy lepiej zrobić coś w stylu odwróconej L-ki(cofam tylko część gdzie wsunę kasetę)?

3- cofnięcie wykonuję poprzez zatopienie w szalunkach styropianu - czy to właściwa metoda?

4- czy mimo cofania nadproża warto wysunąć ramę okienną (2-4cm)?

5- tak projekt zakładał 15cm grafitu a ty piszesz o tym żeby dodać ok 7cm - to daje jakieś 22cm ocieplenia - czy to standarowa grubośc ? nie mamy 20 lub 25cm w sklepach ?

6- czy poza nadprozem cofam tez mur czy ten zostaje bez zmian a okno jest w nim cofnięte?

Edytowane przez Placeks

Nadproża cofasz w obszarze jaki zajmuje skrzynka plus kilka cm

Czyli jak skrzyńke masz 205mm to ocieplenie nadproża najlepiej 25pmm i po 5cm na boki - to wartości moim zdanuem.mininalmne

Wysuwane ramy jest moim zdaniem bez sensu

Skupiłes się na nadprożach a czy masz już koncept na boki ?

Ad 6

Okna Masz w lucu ściany bo cofnięcie nadproża wypełniasz ociepleniem. Nie rozumiem tego punktu

Nadproża cofasz w obszarze jaki zajmuje skrzynka plus kilka cm

Czyli jak skrzyńke masz 205mm to ocieplenie nadproża najlepiej 25pmm i po 5cm na boki - to wartości moim zdanuem.mininalmne

Wysuwane ramy jest moim zdaniem bez sensu

Skupiłes się na nadprożach a czy masz już koncept na boki ?

Ad 6

Okna Masz w lucu ściany bo cofnięcie nadproża wypełniasz ociepleniem. Nie rozumiem tego punktu

Troche sie pogubilem.

Patrzac od zewnatrz na okno to nadprose jest cofniete o te 3cm ,na boki cofniecie wychodzi o jakies 5cm na kazda strone poza szerokosc skrzynki, natomiast co z wysokoscia cofniecia , tez kilka cm powyzej wysokosci skrzynki?

Na dole mam cieple parapety i poszerzenia dla balkonow.

W kwestii bokow to nie wiem co mozna tam wymyslec skoro okno jest zlicowane z murem?

I ostatnia kwestia to samo ocieplenie elewacji. Skoro okno licujemy z murem to mamy 205 skrzynki oraz jej zewnetrzne ocieplenie czyli pewnie jakies 230,240 na gotowo.czyli musze dac jakies 25cm ocieplenia....?

Pomijam fakt że jakbyś zajrzał na moja stronę....

Liczmy więc

Okno w licu muru

Skrzynka 205mm

Ocieplenie

Klej ok 1 cm

Styropian 20 cm

Razem 210 mm zakładając że ściany wymurowane perfekcyjnie w pionie linii i płaszczyźnie

Na skrzynkę nic nie musisz dawać żadnego ocieplenia wystarcza dwie warstwy siatki z klejem

I miescisz się spokojnie w 20cm styropianu

Jareko

Zmieszczenie się w 20cm styropianu jest w tym wypadku na styk bo:

200mm styro i 10mm kleju idzie na - 205mm rolety i siatki.

A nie lepiej skorzystać z wysunięcia lica okna przed nadproże i w tej wnęce/luce umieścić styropian na tył skrzynki. (zdjęcie zupełnie przypadkowe)

integro_montaz_etap2.jpg

Tu jeszcze dokładny rysunek od jednego z producentów.

Taki montaż wprowadza jedynie kłopot z nadprożem gdyż mocno je pocienia i trzeba zadbac o wytrzymałość ale:

- wysuwając okno o 4cm mogę dać tyle ocieplenia za roletą (a to już sporo)

- każdy dodatkowy cm cofinetego nadproża (poza tymi 4cm ) to bardziej wsunieta roleta do środka = mniej potrzebnego ocieplenia.

Przykładowo:

nadproże cofam o 60mm.

Okno wysuwam o 40mm wzglęcem nadproża.

Roleta wsuwa się na 20mm "do nadproża" zatem wystaje jej ok 185mm.

Jeżeli założę ocieplenie 200mm + 10mm klej to mam 210-185 czyli ok 25mm od czoła rolety na styro.

I teraz pomysł o tym jak będzie wyglądało okno z prowadnica

Zostaw poki co skrzynkę w spokoju

A co do osłabienia nadproża.. ..czy przypadkiem nie masz nad nim stropu ? ;)

O ile dobrze pamiętam tylko strop Klaina nie wymaga wieńca

Ackerman, Fart, monolit już to wymaga więc zapomnij o nadprożach

Choć oczywiście najlepiej skonsultować to z konstruktorem

I teraz pomysł o tym jak będzie wyglądało okno z prowadnica

Zostaw poki co skrzynkę w spokoju

A co do osłabienia nadproża.. ..czy przypadkiem nie masz nad nim stropu ? ;)

O ile dobrze pamiętam tylko strop Klaina nie wymaga wieńca

Ackerman, Fart, monolit już to wymaga więc zapomnij o nadprożach

Choć oczywiście najlepiej skonsultować to z konstruktorem

..okno z prowadnicą - co masz na myśli, jak będzie wyglądało?

Tak mam strop powyżej - zakładam że martwić się o wytrzymałośc nadproża nie muszę..

DLaczego mam zostawić puszę w spokoju - przecież to przez nią walczę o centymetry i jest podstawowym wyznacznikiem .

O co innego mam się martwić - spód, boki?

A tak z innrj beczki:czy okna na wysokość 250cm /lub więcej bo często sa wahnięcia o kilka cm;)/ -masz juz wybrane i wiesz że wykonawcy zrobią je w zakladanym budżecie?

Wykonawcę mam na 90%.

Nie rozumiem zdania : "czy okna na wysokość 250cm /lub więcej bo często sa wahnięcia o kilka cm;)"

Mam 2 wyceny - wykonawca sprawdzony - czemu miał bym nie wierzyć ?

Ja mam nadproża nad oknami wylewane razem z wieńcem. Przy każdym nadprożu w szalunek włożyłem xps gr. 4cm (wysokość i szerokość xpsa nieco większa niż skrzynka rolety) i nieco dozbroiłem każde nadproże, przy czym to i tak nie ma większego znaczenia bo nadproże stanowi monolit razem z wieńcem.

Ja mam nadproża nad oknami wylewane razem z wieńcem. Przy każdym nadprożu w szalunek włożyłem xps gr. 4cm (wysokość i szerokość xpsa nieco większa niż skrzynka rolety) i nieco dozbroiłem każde nadproże, przy czym to i tak nie ma większego znaczenia bo nadproże stanowi monolit razem z wieńcem.

Super ze piszesz.

Zatem XPS do wygrzebania czy zostaje na stale?

Pytam bo sa dwie szkoły,jedna to lico okna na rowni z nadprozem a druga to wciskanie rolety w nadproze co wymaga wyjecia zatopionego xps i sastapienie go wkladkami ponad i za kaseta

Masz zatem lico okna na rowno z licem muru

..okno z prowadnicą - co masz na myśli,

Tak jak wszyscy skupiasz sie tylko na skrzynce zapominając jak wygląda termiczniepołączenie prowadnic okna i muru. A Ty sympatyczną powierzchnia strat jest większa od powierzchni skrzynki

Jak czytam o cofnieciu okna w mur to aż nóż się w kieszeni otwiera bo ktoś wogole nie ma wyobraźni.

Oglądałeś izotermy na mojej stronie ?

Tam masz odpowiedź dlaczego ta część montażu rolet jest ważna o ile nie ważniejsza bo pod skrzynkę wystarczy dasz 2 cm styro mu beton nadproża nie przemarzal choć będzie generować straty

Kolejne genialne pomysły

Wycięcie muru by dac styropian - dobre rozwiązanie z jednym ale - należy użyć kotew takich jak do montażu w ociepleniu a nagminnie montuje się na zwykłe kotwy.

250cm wysokosci dla PCV i to zapewne w kolorze? Powodzenia

Tak jak wszyscy skupiasz sie tylko na skrzynce zapominając jak wygląda termiczniepołączenie prowadnic okna i muru. A Ty sympatyczną powierzchnia strat jest większa od powierzchni skrzynki

Jak czytam o cofnieciu okna w mur to aż nóż się w kieszeni otwiera bo ktoś wogole nie ma wyobraźni.

Oglądałeś izotermy na mojej stronie ?

Tam masz odpowiedź dlaczego ta część montażu rolet jest ważna o ile nie ważniejsza bo pod skrzynkę wystarczy dasz 2 cm styro mu beton nadproża nie przemarzal choć będzie generować straty

Kolejne genialne pomysły

Wycięcie muru by dac styropian - dobre rozwiązanie z jednym ale - należy użyć kotew takich jak do montażu w ociepleniu a nagminnie montuje się na zwykłe kotwy.

250cm wysokosci dla PCV i to zapewne w kolorze? Powodzenia

Jareko

Widze że masz bardzo dużą wiedzę ale ja poza inicjowaniem problemów (tu CI przemarznie,tam się skup, za wysokie) potrzebuję rozwiązań.

Kiedy piszesz że mam isę skupić na bokach to napisz proszę jak to rozwiązać.

Kiedy piszesz o kotwach to tez zabrakło mi wniosku - rozumiem że wszystko fajne ale kotwy (te właściwe do montażu w ociepleniu) są po prostu drogie i podniosą cenę.

Powodzenia - tu też rozwiń - konsultowałem te 250tki w kolorze i nie ma problemu z wykonaniem takiego okna oraz otrzymaniem na nie gwarancji. zakładam że problem wyginania został jakoś rozwiązany.

szczerze mówiąc od tego masz handlowca który podjął się obsługi Twego zamówienia

Jego wiedza (o ile takową posiada) powinna rozwiać Wszystkie Twe wątpliwości

Już ci wyliczyłem że spokojnie montując w licu ściany możesz i zmieścisz się w 20 cm ocieplenia

Już Ci napisałem, że cofnięcie nadproża o 6 cm realnie nie będzie miało znaczenia gdyż tuż nad nim będzie wieniec stropu. Ale by było naprawdę dobrze to przy aż takim cofnięciu by dobrze zamocować górną część okna należałoby na górze zastosować kotwy do montażu w ociepleniu - czy to Knesel czy JB-D.

Boki tam gdzie są prowadnice - masz kilka możliwości - opisanych na mojej stronie ale jeśli nie chcesz wydawać dodatkowych pieniędzy na poszerzenia bądź okna o łączonych profilach ościeżnicy (nie każdy producent takie okna wykona) to możesz po prostu roletę zrobić węższą niż szerokość okna by choć 1 cm węgarek naszedł na profil ościeżnicy

Masz jakieś dodatkowe pytania ?

Super ze piszesz.

Zatem XPS do wygrzebania czy zostaje na stale?

Pytam bo sa dwie szkoły,jedna to lico okna na rowni z nadprozem a druga to wciskanie rolety w nadproze co wymaga wyjecia zatopionego xps i sastapienie go wkladkami ponad i za kaseta

Masz zatem lico okna na rowno z licem muru

Okno licuje z murem. XPS po to był włożony, żeby stanowić izolację pomiędzy skrzynką a nadprożem, więc nie był wyjmowany.