Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowa ścianka działowa - jak wykonać?

parabola

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuję wykonać w pokoju tymczasowe ścianki działowe. Najchętniej żeby obeszło się bez robienia dziur w ścianach i suficie, a w podłodze to już w ogóle. Ścianki mają mieć wysokość około 150 cm i im cieńsze tym lepiej (chodzi o oszczędność miejsca, więc raczej wszelki regały postawione w poprzek pokoju odpadają). Szerokość około 2m, ale może być "wersja modułowa" z modułami o mniejszej szerokości, zestawionymi razem. Te ścianki mają dzielić pokój dziecięcy na części, więc powinny być w miarę stabilne (więc raczej nie zygzakowaty parawan). W grę wchodzi "wypełnienie" tkaniną albo płytą mdf - nie wiem co innego jeszcze by mogło być.

Przyszło mi do głowy żeby kupić drążki prysznicowe rozporowe i ustawić je pionowo, na nich rozciągnąć tkaninę (ew. przymocować cienką płytę mdf/hdf), ale niestety nie mogę znaleźć dłuższych niż 260 cm, a wysokość pokoju to 272-275 cm. Znalazłam jeden jedyny karnisz rozporowy, który rozciąga się na 3 m, ale cena powala (180 zł), a potrzebowałabym tego kilka sztuk. Szukałam też tyczek teleskopowych do chłodni - cena też powala. Nieco lepiej jest w przypadku drążków do mocowania futryn, ale one są mało atrakcyjne wizualnie. Rozpierak do mocowania płyt sufitowych też nie najlepszy cenowo i wizualnie. W cenie do 100 zł znalazłam podporę sufitową Topex i Lux, ale to nadal drogo...

Znalazłam jedną firmę, która wykonuje ramy teleskopowe wypełnione mdf do wskazanej wysokości. Niestety ceny bardzo wysokie, szczególnie jak na tymczasowe rozwiązanie.

Myślałam o płaskich karniszach, wyglądających jak szyna, które mocuje się na suficie - nie zależy mi na "przesuwalności" ścianek, tylko na tym, żeby ścianki sięgały poza linię wzroku dzieci (stąd te 150 cm wysokości) i przy okazji nie zaciemniały zbytnio pokoju. Wolałabym żeby ścianki dawały większe poczucie prywatności niż pofalowana firanka... Może można na karniszach zawiesić w jakiś sposób płyty hdf?

Widziałam też parawanik wykonany na ramie z rurek pvc, z dwiema nóżkami (dwa odcinki rury ułożone poprzecznie w stosunku do pionowej części ramy - na tych dwóch odcinkach parawan stoi na podłodze), ale to by były straszne potykacze dla dzieci.

Znalazłam coś takiego i pomysł wykonania wydał mi się bardzo ciekawy:

http://www.instructables.com/id/Built-a-Wall-in-My-Room/

Pod jakim hasłem szukać takich teleskopowych drążków/śrub, którymi ścianka jest dociśnięta do sufitu? Można by od biedy przykleić do ramy drążki prysznicowe i nimi rozeprzeć ściankę...

Może macie inny pomysł na takie ścianki?

Znalazłam podporę sufitową w bardzo dobrej cenie w Juli, więc teraz pytanie czy pomysł z rozciągnięciem materiałowych ścianek między takimi podporami ma szanse się*sprawdzić w praktyce? Nigdy nie miałam takiej podpory w ręku, więc nie wiem, czy coś nie wyklucza ich z takiego zastosowania... Bardzo proszę o radę :)

Inne pomysły na rozwiązanie też mile widziane!!!

Materiałowe ścianki nie zapewnią grama izolacji akustycznej a jak ktoś się o nią oprze to wpadnie do drugiego "pokoju". Dla mnie bez sensu. Osobiście zrobił bym ramiak z kantówek drewnianych, do podłogi przyklejony na silikon (łatwo się go usówa) a do sufitu przytwierdzony na kliny (choć osobiście nie widzę problemu aby przykręcić na wkręty - naprawa otworów po kołkach w suficie gipsem / masą akrylową to 3 minuty pracy).

Wypełnienie albo płyciną hdf, albo nawet najtańszymi panelami podłogowymi hdf - są takie po kilkanascie złotych za metr kwadratowy.

Czyli coś jak na tym chińskim filmiku tylko ciut inny montaż ramiaka do podłogi / sufitu.

Dziękuję za odpowiedź!

Czy dobrze rozumiem, że ta rama z kantówek miałaby sięgać od podłogi do prawie samego sufitu? W jaki dokładnie sposób miałaby być zaklinowana o sufit?

Może dałoby się ją jakoś inaczej przymocować do podłogi, bo o silikonie tyle się nasłuchałam, że ciężko się usuwa, więc dziękuję ;) Może wystarczyłoby podkleić ramę od dołu gumą, żeby się nie przesuwała?

Ciągle zastanawiam się jak się*nazywa to coś, czym na filmiku dociśnięto ramę do sufitu. A może w PL nie ma takiego wynalazku? :confused:

Tak, ramiak prawie do samego sufitu, dosłownie kilka milimetrów luzu. Jeżeli bardzo boisz się sylikonu i wiercenia to można by spróbować podkleić dolną i górna listwę taśmą akustyczną do zabudowy GK :

http://allegro.pl/tasma-akustyczna-samoprzylepn-pod-profile-50mm-30m-i7131343358.html

ona jest elastyczna i ma 3mm grubości, gdyby dać dwie - trzy warstwy to być może to by wystarczyło jako rozpórka.

To coś z filmu to działa na zasadzie śruby rzymskiej - z jednej strony jest prawy gwint a z drugiej lewy gwint. To pozwala na ściąganie bądź rozpieranie (w zależności od strony w którą się kręci). Takich dedykowanych nie widziałem, ale można by coś wykombinować.

Możesz również spróbować z plastikowymi nóżkami meblowymi, zaklinować ramiak o sufit i nóżki wykręcić ile się da aby mocno się rozparły o podłogę (ramiak oczywiście odpowiednio niższy o wysokość nóżek).

Niestety wszystkie w.w. rozwiązania oparte o klinowanie \ rozpieranie mają moim zdaniem jedną wadę - przy dobrej zabawie w berka i kontakcie rozbieganej grupki dzieci z taką ścianą niestety to może runąć i narobić szkody. Dlatego ja osobiście montował bym na kołki do sufitu.

Dziękuję. Podoba mi się pomysł z nóżkami meblowymi! Ten z taśmą akustyczną też ciekawy. Zgadzam się, że wszelkie rozporowe rozwiązania mogą być za mało stabilne, ale chodzi mi o tymczasówkę - jeśli układ się sprawdzi, będzie można zadziałać bardziej na poważnie, ot choćby ramą :)

Moge tylko powiedzieć jak u mnie fachowiec robił. Wydaje mi się, że to teraz bardziej prowizorka niż "scianka działowa" płyta karton gips,płuta osb, wełna mineralna, metalowe strzelarze, i znów wełna , osb i karton gips

Ta ścianka jest przytwierdzona do ścian i podłogi, czy stoi sama?