galanu 02.04.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Szanowni forumowicze, Na początku proszę o wyrozumiałość. Znam zasady funkcjonowania forum i wiem do czego służy wyszukiwarka, ale najzwyczajniej w świecie nie mam czasu przekopywać się przez tysiące tematów na forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania. Dlatego mam nadzieję, że post nie zginie i ktoś obeznany w temacie mi pomoże. Przechodząc do sprawy... Planuję budowę domu. Projekt wybrany, zakupiony, ale przed adaptacją. Ze względu na brak gazu na działce jako źrodło ogrzewania wybór padł na kocioł na ekogroszek. Jednak ostatnio zaczął mi po głowie krążyć pomysł z pompą ciepła woda-powietrze. Zacząłem studiować co nieco temat i bylbym w stanie się zdecydować ale nurtuje mnie temat kosztów. Sama pompa ciepła to koszt ok 20.000zł (dom niecałe 120m2 całkowitej). To dwa razy więcej niż dobry kocioł na ekogroszek, ale odpada koszt budowy komina więc już nie jest tak strasznie. Zakładam ogrzewanie podłogowe w każdym pomieszczeniu (bez względu na rodzaj ogrzewania). I tu dochodzę do sedna... 20.000zl pompa i co dalej? Jakie dodatkowe koszty musiałbym ponieść w związku z montażem pompy (jakieś dodatkowe elementy instalacji itp?). Nie liczmy podłogówki która tak czy siak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.04.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Może na początek zadaj sobie pytanie Po co chcesz zamontować pompę ciepła...?I tak samo Po co chciałbyś zamontować np kocioł na ekogroszek...?Kompletnie bez sensu jest porównywanie samego kosztu inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 02.04.2018 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Kompletnie bez sensu jest porównywanie samego kosztu inwestycji... Zgadzam się! Dlatego nie mam zamiaru porównywać, a chcę poznać realne koszty instalacji pompy. A dlaczego pompa? Przede wszystkim odpada problem z CWU a po drugie jest to rozwiązanie praktycznie bezobsługowe. Koszty eksloatacji spadają na drugi plan. Gdybym miał gaz na wsi, poszedlbym w kocioł gazowy. Pompa to dla mnie jeszcze egzotyka. Próbuję ją poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 02.04.2018 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Gdybyś chciał tą "egzotykę" poznać zabrałbyś się za czytanie tematów tego forum dotyczących PC. Na postawione przez Ciebie pytanie nie da się dokładnie odpowiedzieć bo odpowiedź zależy od bardzo wielu danych których nie podałeś a zapewne ich nawet nie znasz. Dla przykładu: Czy będzie wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna z rekuperacją? W jakiej strefie klimatycznej będzie stał dom? A zacząć trzeba od pytania. Jakie jest/będzie zapotrzebowanie energetyczne domu? Dziekuję za odpowiedz. Przede wszystkim muszę podkreślić to co napisałem na wstępie. Nie mam zbytnio czasu na studiowanie sieci w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Korzystając z chwili wolnego czasu w Święta Wielkiej Nocy zalożyłem temat. Mam określony budżet na budowę domu, który mogę nagiąć by zainstalować pompę ciepła. Próbuje poznać koszty, choćby mocno orientacyjne. Odpowiadając na pytania o dane: - wentylacja grawitacyjna - strefa: Lublin - Ep z projektu 27,35 - powierzchnia domu 117m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 02.04.2018 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Myślę że powinieneś mimo wszystko wygospodarować trochę czasu na naukę o PC i problemach pobocznych. Jeśli tego nie zrobisz ktoś Ci wciśnie jakiś kit i później będziesz żalował. Masz rację, ale ja po prostu nie mam kiedy. Dziesięć godzin w pracy, dom, żona, dwójka małych dzieci. Jeszcze się w budowę chcę wpiep..yć. najlepszym wyjściem byłoby siąść przy piwku z kimś kto wytłumaczyłby o co tak naprawdę z tymi pompami chodzi. Ja nie boję się innowacji (choć PC już takimi chyba nie są) tylo nie chcę się wpier...lic w koszty których nie ogarnę. Na chwilę obecną wygląda to tak. Piec z kominem 13.000zl Pompa 20.000zł Ok, dołoże te 7 klocków, będę miał spokój z węglem, prostą esploatację i oszczędnści w perspektywie lat eksploatacji. Nie znam kosztów "ukrytych", kosztów dostosowania instalacji czy konstrukcji budynku. zapewne skończy się tak, że z obawy przed kosztami skonczę w epoce węgla kamiennego czyli w XXI wieku będę stosował technologię sprzed trzech stuleci :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Zapraszam do siebie. Zobaczysz na żywo to "ustristwo". W sumie mieszkamy w tym samym województwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.04.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Skoro montujesz Ogrzewanie Podłogowe które lubi niską temperaturę i podłączysz kocioł na paliwo stałe który "lubi wysokie temperatury" to nie bedzie dobre i tanie.Trzeba zamontować układ podnoszenia temperatury powrotu i układ obnizenia temperatury zasilania .Jak policzysz kocioł,komin ,pomieszczenie na kotłownie (stracone) i powierzchnię na węgiel to PC wyjdzie zdecydowanie taniej we wszystkich aspektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 02.04.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Zapewne będziesz miał dobrze ocieplony dom , tak więc pompa o mocy 7kWh będzie wystarczająca. Cena około 18.000 zł. Do tego zbiornik CWU. Do pompy ciepła musi mieć dużą wężownice . Najlepiej powyżej 3m 2. Cena od 2000 zł. Do tego dochodzi montaż.To już zależne od instalatora. Przegląd raz w roku około 300zł, aby nie stracić gwarancji. I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 galanu pisze, że pompa pw to koszt 20 kzł. Do tego trzeba doliczyć koszt montażu. Według mnie ciężko będzie znależć markową pompę z montażem w cenie niższej niż 29 k zł. Pamiętajmy, że cena z oferty nie= profesjonalnemu montażu. W naszym województwie jest dosyć trudno znaleźć fachowca w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 02.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Pompa powietrzna daikin koszt instalacji 25 tys zł. Koszt ogrzewania w tym sezonie grzewczym ok. 600 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Myślisz, że instalator z Twojego województwa pofatyguje się do Lublina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Do mnie z W-wy specjalista przyjechał ale z a przyjazd doliczył sobie extra 850 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 02.04.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Do mnie przyjechał z okolic Opola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 02.04.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 My co prawda mamy pompę ciepła gruntową, ale gorąco polecam. Na razie mamy niedocieplony dom, więc rachunki za prąd są wyższe niż oczekiwaliśmy, ale pompa włącza się tylko wtedy, gdy temperatura w domu spada poniżej zakładanego poziomu. Pompa jest bezobsługowa, a to ma ogromne znaczenie, bo oboje z mężem pochodzimy z domów ogrzewanych węglem i wiemy, co to znaczy wychodzić na mróz do kotłowni, żeby dołożyć przed snem albo przerzucać tonę węgla do składziku. Nic przyjemnego Pompa wraz z zasobnikiem CWU zajmuje niecały 1m2, może mniej. Mamy wentylację grawitacyjną i podłogówkę w całym domu. Pompę polecam także ze względu na fatalny stan powietrza w Polsce- dym idzie do góry, ale syf opada i oddychasz nim Ty, Twoja żona, Twoje dzieci. Szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 02.04.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Zaokrąglony w dół ten mój koszt. Na FB jednak 27 tys:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 galanau jeśli w bezpośredniej granicy działki masz pola uprawne to lepiej zrezygnować z pompy PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.04.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Pompa razem ze zbiornikiem to wydatek 27 000 zł za przykładową firmową .Montaż może zrobić miejscowy hydraulik ,a uruchomienie serwis fabryczny.W Lublinie możą być niższe stawki .ale zaoszczędzisz 2000 max 3000 jak zrobisz na tanich materiałach.Dla takiej pc rury CO to miedż 28 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK11 02.04.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 galanau jeśli w bezpośredniej granicy działki masz pola uprawne to lepiej zrezygnować z pompy PW. Czy mógłbyś to wyjaśnić? Sam zastanawiam się nad pompą PW. W granicy działki nie będę miał co prawda pól uprawnych ale jeszcze parę lat będą tam łąki. Ciekaw jestem jaki to może mieć związek z pompą PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Chodzi o gwarancję pompy. Jeśli gwarant w sytuacji awarii pompy zorientuje się, że lamele jednostki zewnętrznej zostały zalepione przez dźbła lub inne pokosy nie uwzględni gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.04.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 To nie ma znaczenia .Pompę należy montowac blisko budynku . Im wieksza odległośc tym większe straty ciepła na tranzycie .Pompy PW zazwyczaj montuje się w terenie . Jednostka zewnętrzna wymaga czasem umycia , a wszystko to z wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts