Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty związane z pompą ciepła

galanu

Recommended Posts

Witam ,

odnośnie głównego zapytania dot dodatkowych kosztów PC P/W , to praktycznie jest to tylko (ewentualnie) roczny przegląd i wpis do CRO (przeglądy gwarancyjne pomijam , ponieważ w innych systemach grzewczych też trzeba je wykonywać)

Zazwyczaj montaż systemu PC do nowego domu zawiera w sobie zas CWU.

Jeśli w grę wchodzi system „godpodarczy” można wtedy samemu dokupić zas CWU czy bufor+sprzęgło (jeśli trzeba) lub samemu wykonać postument pod jednostkę zewnętrzną.

Pzdr

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedna sprawa :

dlaczego jeśli ktoś zadaje pytanie ws PC P/W ,to otrzymuje głôwnie przekaz : dlaczego w ogóle myśli o PW -a nie o GW ?

Trochę to nie na temat i daje dużo do myślenia...

Przecież za moment zaczniemy „odgrzewać kotleta „ pt :

Dlaczego lepsza jest PC powietrzna od gruntowej i odwrotnie...

Trochę to nie halo, moim zdaniem...

Tyle

Witam ,

odnośnie głównego zapytania dot dodatkowych kosztów PC P/W , to praktycznie jest to tylko (ewentualnie) roczny przegląd i wpis do CRO

Pzdr

A które do CRO? Na pracującą maszynę powinien spojrzeć fachowiec. Co do kosztów dodatkowych . Znam serwisantów którzy całkiem nieźle zarabiaja na kotłach na ekogroch .

W przypadku mojej pompy żadnych przeglądów gwarancyjnych nie muszę robić. Pompa pracuje trzeci sezon.

Tomek- ja mam powietrzaków chyba coś z 15 i też nie robię płatnych przeglądôw gwarancyjnych...

Filtry sam czyszczę...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

A które do CRO? Na pracującą maszynę powinien spojrzeć fachowiec. Co do kosztów dodatkowych . Znam serwisantów którzy całkiem nieźle zarabiaja na kotłach na ekogroch .

Oj , wiesz dobrze co się kwalifikuje do CRO- ekwiwalent odpowiednich gazów cieplarnianych , zazwyczaj przelicza się to na masę danego czynnika...

Zwróć uwagę że niektóre związki chemiczne stosowane dzisiaj w PCPW typu split po określonym roku granicznym nie będą mogły być stosowane.

Jeśli masz taką pompę wypełnioną tym czynnikiem po tym roku nie będzie ona mogła być naprawiona jeśli konieczne będzie uzupełnienie tego czynnika.

Konieczność kupienia wtedy nowej pompy będzie dość znacznym "ukrytym kosztem", A co jeśli splity nie będą już dozwolone to nowa instalacja będzie jeszcze większym "ukrytym kosztem".

Raczej jesteś w błędzie- z tego co wiem , naprawiać nadal będzie można (możliwe , że jakimiś zamiennikami pod daną instalację).Nie będzie dalej można sprzedawać nowych instalacji.

D

Odpowiadając na pytania o dane:

- wentylacja grawitacyjna

- strefa: Lublin

- Ep z projektu 27,35

- powierzchnia domu 117m2

1,2,4 prawdziwe,

poz 3 to oszustwo/obliczenia do PNB/błąd projektanta*

*) niepotrzebne skreslic

Co by jednak nie było to pompa wskazana bo PGE/oddz Lublin ma wysokie stawki za kWh

Dzisiaj tak ustalono a co będzie za 10 lat to najstarsi górale nie wiedzą.

Jeszcze 10 lat temu o dyrektywie o f-gazach nikt nie słyszał. :D

Kieunek zmian w prawie jest raczej dla splita (narazie tylko dla splita) niekorzystny.

A dlaczego nie zakładasz , że nie nie opodatkują GW?

Dlaczego miałbym zakladać że opodatkują GW? Cokolwiek masz na myśli pisząc GW.

Piszesz , że nie wiadomo co jeszcze (urzędnicy ) mogą naliczyć za splity- dlaczego nie spodziewać się dodatkowych kosztów przy gruntówce ?

Robiąc DZ też można skazić środowisko...

Z tymi góralami to też jest tak , że wróżą zależnie od nogi która ich łupie w danym momencie...

My tylko piszemy o możliwych "kosztach ukrytych" a jednym z nich są politycy w Brukseli. :D

Pomy ciepła nie kupuje sie na kilka lat tylko na kilkadziesiąt.

Bruksela nie uwzieła się na splity , tylko zabrała się za ochronę środowiska...

Jak za parę lat będą Ci kazali kupić drogi e-samochód , to przesiądziesz się na rower czy wyemigrujesz do kraju bez elektrykôw , a może zaglądniesz do portfela ?

Bruksela nie uwzieła się na splity , tylko zabrała się za ochronę środowiska...

Ta ochrona to trochę dziwna . Nawet gdybym wypuszczał co roku cały ładunek R410a z PC w chmury , to szkodliwość jest mniejsza niż szkodliwość spalonego węgla.

A działanie takie sprzyja montowaniu kopciuchów.

1 tona węgla daje 2,33 tony CO2

Edytowane przez fachman19

No tak 2,4 kg R410A . To te z dwoma wentylatorami już mogą się załapać .

Zgodnie z przepisami- jak trzeba przegląd i wpis ,to trzeba to zrobić.

Z prawem nie dyskutuje się...

Koszt jest i już- ja mam za 100 pln /szt w pakiecie.Koszt ten nie powinien zmienić ogólnej kalkulacji.

Moim zdaniem GW w niedużych nowych domach kalkuluje się przy koszcie wyższym od PW o ok 6-8 000pln

No tak 2,4 kg R410A . To te z dwoma wentylatorami już mogą się załapać .

Zgodnie z przepisami- jak trzeba przegląd i wpis ,to trzeba to zrobić.

Z prawem nie dyskutuje się...

Koszt jest i już- ja mam za 100 pln /szt w pakiecie.Koszt ten nie powinien zmienić ogólnej kalkulacji.

Moim zdaniem GW w niedużych nowych domach kalkuluje się przy koszcie wyższym od PW o ok 6-8 000pln