Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom, duży komin, jaki piec?

Recommended Posts

Witam,

W nowo wybudowanym domu jest komin systemowy Jawar o średnicy rury wewnętrznej 20 cm, wysokości 5 m. Wiem, za duża średnica. Niestety, sama ten komin kupowałam.

W firmie Jawar powiedzieli, że w sytuacji, gdy zostanie do niego podłączony mały piec /dużego pieca nie mogę miec w domu o pow. uż. ok. 50 m2/, problem za dużego ciągu w kominie powinien rozwiązać regulator ciągu.

Teraz mam dylemat, jaki piec na paliwo stałe kupić do komina o śr 20 cm i domku o powierzchni użytkowej niecałe 50 m2. Myślałam o modelu Zębiec KU. Dobry będzie?

Macie może inne propozycje?

Drugie pytanie dotyczy podwójnej wentylacji w tym kominie. W internecie piszą, że w przypadku podwójnej wentylacji w kominie, w części komina ponad dachem, kratki wentylacyjne powinny mieć przewiew na przestrzał. Wypadałoby więc zrobić otwór w ostatnim pustaku wentylacyjnym. W Jawarze powiedzieli, że to nie jest konieczne.

Wiecie może jaka jest praktyka na budowach i jakie potem są skutki podjętych wyborów? Czy brak otworu na przestrzał między kratkami wentylacyjnymi, ponad dachem, poskutkował u kogoś nawiewaniem wiatru do wentylacji? Czy można będzie ewntualnie później zrobić taki otwór, jeżeli komin już został wymurowany?

Będę wdzięczna za odp.

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez Halszka

Kierownik budowy nawet nie zwrócił uwagi na komin. Dopiero ja sama doczytałam w internecie, że może być problem.

Cezary, na etapie adaptacji projektu mówiłam pani architekt, że chcę mieć ogrzewanie elektryczne ze względu na brak gazu ziemnego. Powiedziano mi wtedy, że nie mogę mieć ogrzewania elektrycznego, bo prawo budowlane zakazuje ogrzewania domu energią elektryczną.

Edytowane przez Halszka

Tylko elektrycznie faktycznie nie, ale większość obchodzi ten idiotyczny zakaz instalując dodatkowo kozę.

Ok, przyjmijmy, że kierownik zabiegany i ma wiele budów - niech określi swoje stanowisko w tej sprawie, w końcu sygnuje dokumenty swoim nazwiskiem, czyż nie? ;)

Jeśli następnym razem spotkasz kogoś z budowlanki, kto tak kategorycznie odpowie, że się nie da, albo trzeba bo on tak od x lat robi i jest dobrze, to zarządzaj przytoczenia badań/ przepisów, czy czegokolwiek innego. Bo widać, że przekazano Ci błędne informacje...

Otwory w kominach wentylacyjnych zawsze musiały być otwarte na boki / na przestrzał , tak mówi podręcznik ZAWODÓWKI budowlanej . Pracownik Jawaru nie powinien wprowadzać w błąd , jeśli się nie zna to niech odsyła do kierownika budowy ...

Na 50 metrów kup sobie kozę/piecyk z płaszczem wodnym , do nowoczesnych układów zamkniętych , oczywiście 100% powietrza do spalania spoza domu , uzyskasz ciepła wodę do c.w.u. + ogrzewanie c.o. + wizję ognia [ kominek]

2 szyby zredukują emisję ciepła przez szkło do salonu .

ESPERA 01 keramika voda.jpg

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Darku, czy mógłbyś wypowiedzieć się na temat tego kociołka: http://www.zebiec.pl/kotly-co/ku/ ?

Będzie przewymiarowany?

Koza/piecyk. o których piszesz, jaką powinny mieć moc? 5 kW wystarczy?

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez Halszka