Halszka 02.04.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, W nowo wybudowanym domu jest komin systemowy Jawar o średnicy rury wewnętrznej 20 cm, wysokości 5 m. Wiem, za duża średnica. Niestety, sama ten komin kupowałam.W firmie Jawar powiedzieli, że w sytuacji, gdy zostanie do niego podłączony mały piec /dużego pieca nie mogę miec w domu o pow. uż. ok. 50 m2/, problem za dużego ciągu w kominie powinien rozwiązać regulator ciągu.Teraz mam dylemat, jaki piec na paliwo stałe kupić do komina o śr 20 cm i domku o powierzchni użytkowej niecałe 50 m2. Myślałam o modelu Zębiec KU. Dobry będzie?Macie może inne propozycje?Drugie pytanie dotyczy podwójnej wentylacji w tym kominie. W internecie piszą, że w przypadku podwójnej wentylacji w kominie, w części komina ponad dachem, kratki wentylacyjne powinny mieć przewiew na przestrzał. Wypadałoby więc zrobić otwór w ostatnim pustaku wentylacyjnym. W Jawarze powiedzieli, że to nie jest konieczne. Wiecie może jaka jest praktyka na budowach i jakie potem są skutki podjętych wyborów? Czy brak otworu na przestrzał między kratkami wentylacyjnymi, ponad dachem, poskutkował u kogoś nawiewaniem wiatru do wentylacji? Czy można będzie ewntualnie później zrobić taki otwór, jeżeli komin już został wymurowany? Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 10 Maja 2018 przez Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.04.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Komin może zostać jako ozdoba.Może zastanów się na d ogrzewaniem elektrycznym, bo nie dostaniesz odpowiedniego pieca na węgiel do tak małego domu.Tak strzelam: piec o mocy 3 kW. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.04.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 A co mówi kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 03.04.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Kierownik budowy nawet nie zwrócił uwagi na komin. Dopiero ja sama doczytałam w internecie, że może być problem.Cezary, na etapie adaptacji projektu mówiłam pani architekt, że chcę mieć ogrzewanie elektryczne ze względu na brak gazu ziemnego. Powiedziano mi wtedy, że nie mogę mieć ogrzewania elektrycznego, bo prawo budowlane zakazuje ogrzewania domu energią elektryczną. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.04.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Tylko elektrycznie faktycznie nie, ale większość obchodzi ten idiotyczny zakaz instalując dodatkowo kozę. Ok, przyjmijmy, że kierownik zabiegany i ma wiele budów - niech określi swoje stanowisko w tej sprawie, w końcu sygnuje dokumenty swoim nazwiskiem, czyż nie? Jeśli następnym razem spotkasz kogoś z budowlanki, kto tak kategorycznie odpowie, że się nie da, albo trzeba bo on tak od x lat robi i jest dobrze, to zarządzaj przytoczenia badań/ przepisów, czy czegokolwiek innego. Bo widać, że przekazano Ci błędne informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Otwory w kominach wentylacyjnych zawsze musiały być otwarte na boki / na przestrzał , tak mówi podręcznik ZAWODÓWKI budowlanej . Pracownik Jawaru nie powinien wprowadzać w błąd , jeśli się nie zna to niech odsyła do kierownika budowy ... Na 50 metrów kup sobie kozę/piecyk z płaszczem wodnym , do nowoczesnych układów zamkniętych , oczywiście 100% powietrza do spalania spoza domu , uzyskasz ciepła wodę do c.w.u. + ogrzewanie c.o. + wizję ognia [ kominek] 2 szyby zredukują emisję ciepła przez szkło do salonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 03.04.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Darku, czy mógłbyś wypowiedzieć się na temat tego kociołka: http://www.zebiec.pl/kotly-co/ku/ ?Będzie przewymiarowany? Koza/piecyk. o których piszesz, jaką powinny mieć moc? 5 kW wystarczy? Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 7 Września 2018 przez Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts