brazylia29 03.04.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Wkrótce rozpoczynam budowę budynku przeznaczonego pod produkcję .Budynek o wymiarach ok 12mx10m wysokość z wieńcem 3.3m ,dach wykonany będzie z płyty obornickiej. Mam pytanie ,czy na tak długiej ścianie 12m nie powinny być rdzenie żelbetowe łączące ławy z wieńcem ? W projekcie tego nie ma ,ale wykonawca sugeruje ,że powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.04.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Pytanie do projektanta, a właściwie to jego konstruktora. Może być tak, że wykonawca chce naciągnąć na niepotrzebny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.04.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Widziałem budynek podobnej wielkości i również lekkim dachu, wystawiony, na górce. Przyszedł solidny wiatr i podniósł dach, trzeba było robić dach odnowa, wszystko było do wyrzucenia. Dlatego ja się nie dziwię wykonawcy, jeśli się zdarzy coś takiego, to wszyscy będą mówić, że to jego wina. Teraz się trzeba liczyć z silniejszymi wiatrami i problemami, jeśli budynek nie jest schowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 04.04.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Czyli budynek który ma sciany 12 m i nie jest przewiązany żadnymi ścianami wewnątrz ,nie musi mieć rdzeni łączących ławy z wieńcem? Bo projekt mówi coś innego wykonawca coś innego i ogólnie ciężko znależć jednoznaczną odpowiedż na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts