DarHaj 03.04.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam. Stoję przed dylematem okna HS do mojego nowobudowanego domku. I teraz mam parę wątpliwości. Dostałem wycenę okna z PCV Pojechałem porozmawiać na temat okien i zostałem zasypany tysiącem informacji i kompletnie zgłupiałem. Czy okno podzielone na 2 skrzydła będzie chodziło dużo ciężej, niż w tym samym rozmiarze okno podzielone na 3 skrzydła po ~1300mm z czego przesuwne HS jest jedno, i 1 witryna? Rozumiem że jest to łatwiejsze w transporcie i pewnie montażu. Czekam na wycenę z ciekawości w podziale na 3. Czy iść w kierunku 2 czy 3 skrzydeł? Jakie są plusy i minusy takich rozwiązań? Oraz drugi dylemat - czy jest sens dopłaty do okna aluminiowego? Czy przy oknie 2 skrzydłowym lepiej iść w alu? Czy pozostanie przy PCV przy 2 skrzydłach odbije się krótszą żywotnością okna? (większe obciążęnia i mniejsza wytrzymałość PCV? ) O niższym progu w alu nie mówię, bo to akurat dla mnie nie robi dużej różnicy czy będę miał próg 1cm czy 0. Czy iść w opcję podziału na 3 skrzydła - tańszą niż 2 - i w tej cenie dopłacić róźnicę do okna aluminiowego? Proszę o poradę, bo czas mnie nagli a im więcej szukam i rozmawiam z producentami tym bardziej głupieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.04.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ten wymiar nagminnie robi się PVC i nie sprawia kłopotu-oczywiscie pod jednym warunkiem - prawidłowego montażu Szyby 6mm. Ciężar szyb ok 185 kilo co przełoży się na ok 230 kilo ciężaru ruchomego skrzydłaSpokojnie każdy otworzy i przesunie Światło przejścia cirka 1.8Moim zdaniem OK no i taniej niż 3/3 oraz estetyczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarHaj 03.04.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ten wymiar nagminnie robi się PVC i nie sprawia kłopotu-oczywiscie pod jednym warunkiem - prawidłowego montażu Szyby 6mm. Ciężar szyb ok 185 kilo co przełoży się na ok 230 kilo ciężaru ruchomego skrzydła Spokojnie każdy otworzy i przesunie Światło przejścia cirka 1.8 Moim zdaniem OK no i taniej niż 3/3 oraz estetyczniej Dziękuję za poradę Namówiłeś mnie. Także poczekam pro forma z ciekawosci na wycenę 3/3 ale i tak bardziej mi się podoba 2/2 a to że PCV to mi też nie robi że będzie lekko wyższy próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.04.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Czy lekko to się okaże po montażu Przy HSach podstawą jest dokładne określenie docelowego poziomu wykończonej posadzki i tylko wtedy można zamontować tak by wysokość progu była równa wysokości prowadnicy jezdnej (ok 8 mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts