Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe HST 3830x2400 - aluminiowe czy PCV, 2 czy 3 skrzydłowe

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed dylematem okna HS do mojego nowobudowanego domku. I teraz mam parę wątpliwości.

Dostałem wycenę okna z PCV

hs1.jpg

Pojechałem porozmawiać na temat okien i zostałem zasypany tysiącem informacji i kompletnie zgłupiałem. Czy okno podzielone na 2 skrzydła będzie chodziło dużo ciężej, niż w tym samym rozmiarze okno podzielone na 3 skrzydła po ~1300mm z czego przesuwne HS jest jedno, i 1 witryna? Rozumiem że jest to łatwiejsze w transporcie i pewnie montażu.

Czekam na wycenę z ciekawości w podziale na 3. Czy iść w kierunku 2 czy 3 skrzydeł? Jakie są plusy i minusy takich rozwiązań?

Oraz drugi dylemat - czy jest sens dopłaty do okna aluminiowego? Czy przy oknie 2 skrzydłowym lepiej iść w alu? Czy pozostanie przy PCV przy 2 skrzydłach odbije się krótszą żywotnością okna? (większe obciążęnia i mniejsza wytrzymałość PCV? ) O niższym progu w alu nie mówię, bo to akurat dla mnie nie robi dużej różnicy czy będę miał próg 1cm czy 0.

Czy iść w opcję podziału na 3 skrzydła - tańszą niż 2 - i w tej cenie dopłacić róźnicę do okna aluminiowego?

Proszę o poradę, bo czas mnie nagli a im więcej szukam i rozmawiam z producentami tym bardziej głupieję.

Ten wymiar nagminnie robi się PVC i nie sprawia kłopotu-oczywiscie pod jednym warunkiem - prawidłowego montażu

Szyby 6mm. Ciężar szyb ok 185 kilo co przełoży się na ok 230 kilo ciężaru ruchomego skrzydła

Spokojnie każdy otworzy i przesunie

Światło przejścia cirka 1.8

Moim zdaniem OK no i taniej niż 3/3 oraz estetyczniej

Ten wymiar nagminnie robi się PVC i nie sprawia kłopotu-oczywiscie pod jednym warunkiem - prawidłowego montażu

Szyby 6mm. Ciężar szyb ok 185 kilo co przełoży się na ok 230 kilo ciężaru ruchomego skrzydła

Spokojnie każdy otworzy i przesunie

Światło przejścia cirka 1.8

Moim zdaniem OK no i taniej niż 3/3 oraz estetyczniej

Dziękuję za poradę :)

Namówiłeś mnie. Także poczekam pro forma z ciekawosci na wycenę 3/3 ale i tak bardziej mi się podoba 2/2 a to że PCV to mi też nie robi że będzie lekko wyższy próg.