Stef-x 04.04.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam, zabieram sie za budowe domu, piwnica, parter i poddasze. Klocek jakies max 10x10. W domu bede mieszkaly docelowe 2 doroslych + 2 dzieci. Za plotem mam gaz wiec przylacze bede robil na 100%, teraz pytanie brzmi: czy sie oplaca/warto instalowac odatkowe instalacje w stylu: pompa ciepla, rekuperacja, solary, fotowoltaika? Interesuje mnie glownie askpt czysto ekonomiczny, jak to jest z tym zwracaniem sie pieniedzy? Generalnie w wyzej wymienionych instalacjach wychodzi ze na wyjscie na zero w zainwestowanych pieniadzach trzeba czekac +/- 10 lat i co dalej? Po 10 latach wszystko moze sie zdarzyc, zepsuc, a w najlepszym wypadku spac tylko wydajnosc. Mam 30 lat, wiec teoeretycznie pouzytkuje teog troche dluzej niz 10 lat, ale czy jest sens, ze tak ujme czy to sie w ogole oplaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.04.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Za plotem mam gaz wiec przylacze bede robil na 100% Kocioł kondensacyjny, podłogowe ogrzewanie łącznie z piwnicą jeśli w planach ma być ogrzewana i wentylacja mechaniczna. Rekuperator jest przydatny, bo w czasie mrozów sprawia nawiew ogrzanego powietrza i ma już zamontowane wentylatory. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 05.04.2018 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Generalnie opłaca się mieć jedno źródło ciepła, bo każde dodatkowe to duże koszty inwestycji i coraz mniejszy udział energii do pozyskania z niego, więc nie ma szans się zwrócić. Jak masz mieć gaz, to nic więcej nie zakładaj (no może grzałkę w buforze na wypadek awarii kotła, o ile bufor będzie). Kolektory słoneczne się nie opłacają, fotowoltaika też nie, chyba że mocno dotowana (ale wtedy należy się zastanowić kto za to płaci i komu się nie opłaca). Rekuperator ma szanse się zwrócić, ale przede wszystkim chodzi o komfort, dlatego warto.Najbardziej opłaca się ocieplenie, U na poziomie 0,15 - 0,20 W/m2K się opłaca, a wtedy różnice w koszcie jednostkowym energii przy danym źródle ciepła nie są już takie istotne, bo niewiele tej energii będziesz zużywał, za to koszty inwestycyjne mają coraz większe znaczenie w kontekście opłacalności w dłuższym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 05.04.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Stef, pamiętaj o porządnej termoizolacji budynku i instalacji niskotemperaturowej, wtedy co byś nie wybrał, koszty Cię nie zjedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, zabieram sie za budowe domu, piwnica, parter i poddasze. Klocek jakies max 10x10. W domu bede mieszkaly docelowe 2 doroslych + 2 dzieci. Za plotem mam gaz wiec przylacze bede robil na 100%, teraz pytanie brzmi: czy sie oplaca/warto instalowac odatkowe instalacje w stylu: pompa ciepla, rekuperacja, solary, fotowoltaika? Interesuje mnie glownie askpt czysto ekonomiczny, jak to jest z tym zwracaniem sie pieniedzy? Generalnie w wyzej wymienionych instalacjach wychodzi ze na wyjscie na zero w zainwestowanych pieniadzach trzeba czekac +/- 10 lat i co dalej? Po 10 latach wszystko moze sie zdarzyc, zepsuc, a w najlepszym wypadku spac tylko wydajnosc. Mam 30 lat, wiec teoeretycznie pouzytkuje teog troche dluzej niz 10 lat, ale czy jest sens, ze tak ujme czy to sie w ogole oplaca? Jeśli pomyślisz,policzysz to nie ma czegoś takiego jak "zwracanie czegoś". Masz czas to myśl.U mnie gaz został dalej przed działką Poniżej wyjaśnię i może skorygujesz swoje błędne myślenie o "doplacie" do budowy domu energooszczędnego: 1.W głowie powstał plan budowy domu. 2.Dom miał być tani w budowie i praktycznie w cenie mieszkania czyli ok.250tys.zl 3.Zaczął się etap wybierania projektu i analizowania kosztów budowy. 4.Przy analizie projektów pod kątem kosztów budowy doszedłem do wniosku,że standartowe projekty z ogrzewaniem na węgiel są drogie w budowie ponieważ musiałbym wybrać większy dom o jedno pomieszczenie czyli albo o kotłownię albo o pralnie. 5.Zatem wybór padł na dom bez "kotłowni" czyli z ogrzewaniem ,które kotłowni nie potrzebuje czyli ogrzewanie prądem lub gazem. 6.Wybór padł na dom ok.120m2 7.Analizując system grzewczy pod kątem kosztów inwestycji najtańszy był prąd bo koszt tylko ok.3000zl i bez konieczności dodatkowego pomieszczenia na kotłownię i kominy czyli juz na samym początku byłem kilkadziesiąt tys.zl do przodu. 8.Następna analiza kosztów ogrzewania. Gotowiec ze względy na słabą izolację potrzebował sporo energii na ogrzewanie bo ściany miał z BK24+12cm styro. 9.Do gry wszedł kalkulator i analiza jak można zmniejszyć zapotrzebowanie na energię żeby zmniejszyć rachunek za ogrzewanie. 10.Jako,że prąd lubi akumulacje ciepła wybór padł na izolowana płytę fundamentowa.Po analizie kosztów wyszla podobnie jak fundamenty lawowe. 11.Po analizie kosztow wyszło,że zmieniając materiał konstrukcyjny ścian zewnętrznych na silikat i 20cm grafitu nie dość,że zmniejszam zapotrzebowanie na energię to jeszcze taka sciana wychodzi znacznie taniej w budowie niż ta z gotowca. 12.Na stropie wg gotowca miałem 20cm izolacji z wełny,po analizie kosztów wyszło,że taniej będzie dac tam styropian,a jako,że taniej to dałem go 30cm zmniejszając ponownie zapotrzebowanie na ciepło. Proszek PUR na nim to gratis od Pigeona. 13.Jako,że nie miałem w planie kotłowni jak i komina w niej wentylacja musiała być mechaniczna z reku zatem zrobiłem jej projekt.Koszt docelowy wyszedł 5,5tys.zl. Dopiero wtedy czyli po przeanalizowaniu tych wszystkich punktów przystąpiłem do adaptacji projektu i budowy domu. Koszt budowy do wprowadzenia wyszedł 320tys.zl ale to łącznie z zabezpieczeniami na szkody górnicze za które dostałem zwrot ok.36tys.zl czyli własnej kasy wylozylem ok.285tys.zl Za dom zapotrzebowaniem na energię ok.40kWh/m2/rok czyli ok.6000kWh za sezon z pompą ciepła i rachunkami za ogrzewanie 500-600zl za sezon grzewczy i temp. 22-22,5st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.04.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, zabieram sie za budowe domu, piwnica, parter i poddasze. Klocek jakies max 10x10. W domu bede mieszkaly docelowe 2 doroslych + 2 dzieci. Za plotem mam gaz wiec przylacze bede robil na 100%, teraz pytanie brzmi: czy sie oplaca/warto instalowac odatkowe instalacje w stylu: pompa ciepla, rekuperacja, solary, fotowoltaika? Interesuje mnie glownie askpt czysto ekonomiczny, jak to jest z tym zwracaniem sie pieniedzy? Generalnie w wyzej wymienionych instalacjach wychodzi ze na wyjscie na zero w zainwestowanych pieniadzach trzeba czekac +/- 10 lat i co dalej? Po 10 latach wszystko moze sie zdarzyc, zepsuc, a w najlepszym wypadku spac tylko wydajnosc. Mam 30 lat, wiec teoeretycznie pouzytkuje teog troche dluzej niz 10 lat, ale czy jest sens, ze tak ujme czy to sie w ogole oplaca? Witaj, Co do zasady - kocioł gazowy w zupełności pokryje ci zapotrzebowanie na co i cwu - nie widze więc sensu dokładania do takiego budynku pompy ciepła. Rekuperacja, czy wentylacja mechaniczna - wedle uznania. Co do kolektorów i fotowoltaiki.... kolektory realnie mogą ci wspomóc kocioł w lecie, w produkcji cwu. Fotowoltaika może przynieść ci realne oszczędności na wydatki na energię elektryczną... Jak Ci się to będzie oplacało? Czy coś się zepsuje.... no trudno inwestować z myślą, że coś się zepsuje lub trzeba będzie coś wymienić wyremontować. Ważne, by cały budynek był wygodny w użytkowaniu, bezobsługowy i tani... Trudno inwestować w instalację tylko po to by się zwróciła... To ma przynieść również inne korzyści. Ja bym polecał zastanowić się, na czym Ci w obiekcie najbardziej zależy, jaki efekt chcesz uzyskać, a nie po ilu latach chcesz odzyskać pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stef-x 07.04.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 na ociepleniu na pewno nie bede oszczedzal, poki co nie jestem w krytycznej sytuacji, wiec nie musze sie wprowadzac na wczoraj, moi rodzice oraz zony, mieszkaja w domach, wiec jakies tam pojecie mam, oba domy z lat 80-90, niedawno docieplone, widac znaczaca roznice kolektory i fotowoltaiki chyba chcialbym potraktowac bardziej jako lokate pieniedzy, jezeli zwracaja sie po 7-9 latach, to wychodze na zero, kolejne lata to czysty zysk, znacznie wiekszy niz przy wlozeniu 10tys zl do banku na lokate o oprocentowaniu 0,5%, jezeli sie na to popatrzy z tej perespektywy, mozna mowic o ewentualnym zysku ciagnie sie temat 'czym grzac?', ktory ma ponad 170 stron, zaczalem czytac od konca ciezko wyniesc konkretne wnioski fotowaltaiki chyba lepiej zrobic na 100% zuzycia, bo z teog co czytam, ewentualna sprzedaz prad, pozniej watpliwe odbeirnie srednio sie zwraca, wiec chyba lepiej zeby troche zabraklo i wziac z sieci, niz przewymiarowac instalacje, jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 na ociepleniu na pewno nie bede oszczedzal, poki co nie jestem w krytycznej sytuacji, wiec nie musze sie wprowadzac na wczoraj, moi rodzice oraz zony, mieszkaja w domach, wiec jakies tam pojecie mam, oba domy z lat 80-90, niedawno docieplone, widac znaczaca roznice kolektory i fotowoltaiki chyba chcialbym potraktowac bardziej jako lokate pieniedzy, jezeli zwracaja sie po 7-9 latach, to wychodze na zero, kolejne lata to czysty zysk, znacznie wiekszy niz przy wlozeniu 10tys zl do banku na lokate o oprocentowaniu 0,5%, jezeli sie na to popatrzy z tej perespektywy, mozna mowic o ewentualnym zysku ciagnie sie temat 'czym grzac?', ktory ma ponad 170 stron, zaczalem czytac od konca ciezko wyniesc konkretne wnioski fotowaltaiki chyba lepiej zrobic na 100% zuzycia, bo z teog co czytam, ewentualna sprzedaz prad, pozniej watpliwe odbeirnie srednio sie zwraca, wiec chyba lepiej zeby troche zabraklo i wziac z sieci, niz przewymiarowac instalacje, jak sadzicie? Sam sobie to policz na podstawie własnego domu. Oblicz ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie a reszta to proste działania matematyczne: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?346064-Pellet-czy-pompa-ciepła&p=7646400&viewfull=1#post7646400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stef-x 08.04.2018 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 z Twoich wyliczen wychodzi, iz trzeba brac gaz ekonomie domu mozna dodatkowo wspomoc solarami/fotowoltaikami, czy mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 z Twoich wyliczen wychodzi, iz trzeba brac gaz ekonomie domu mozna dodatkowo wspomoc solarami/fotowoltaikami, czy mam racje? Absolutnie nie gaz. To był koszt eksploatacji a jeszcze trzeba wziąść pod uwagę koszt instalacji i licząc wskaźnik koszt eksploatacji/koszt instalacji gaz i paliwa stałe są najdroższe a prąd ma najlepszy ten współczynnik. Później jest pompa p-w a dalej gaz,węgiel,pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stef-x 08.04.2018 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ceny isntalacji wahają sie miedzy 50-80tys zl PC na gaz jakies 10-15tys, gaz i tak bede podlaczal, zeby do konca zycia nie uzerac sie z butlami gazowymi, ceny grzania pradem natomiast nalezy rozliczac w moim przypadku po taryfie dziennej. dom bedzie uzytkowany 24h na dobe, ceny 30gr jest cena przzesadna, wlasnie popatrzylem sobie na rachunek i za 627kwh zaplacilismy 455zl co daje jakies 70gr brutto za 1kwh zuzyty. za gaz natomiast 8900kwh za 1526zl, czyli jakies 17gr brutto za 1kwh zuzyty czyli jak roznica w sezonie miedzy gazem a pc wynosi 600zl, to po 10 latach mam zaledwie 6tyz zl nawet jesli nic by sie nie zepsulo i smigalo elegancko to na zero wyjde po jakis ~30 latach? czy mzoe cos gdzies zle policzylem? Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Stef-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.04.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Spoko, zaraz ktoś Ci policzy że grzanie pompą wyjdzie Ci 10gr bo już i takie kwiatki widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ceny isntalacji wahają sie miedzy 50-80tys zl PC na gaz jakies 10-15tys, gaz i tak bede podlaczal, zeby do konca zycia nie uzerac sie z butlami gazowymi, ceny grzania pradem natomiast nalezy rozliczac w moim przypadku po taryfie dziennej. dom bedzie uzytkowany 24h na dobe, ceny 30gr jest cena przzesadna, wlasnie popatrzylem sobie na rachunek i za 627kwh zaplacilismy 455zl co daje jakies 70gr brutto za 1kwh zuzyty. za gaz natomiast 8900kwh za 1526zl, czyli jakies 17gr brutto za 1kwh zuzyty czyli jak roznica w sezonie miedzy gazem a pc wynosi 600zl, to po 10 latach mam zaledwie 6tyz zl nawet jesli nic by sie nie zepsulo i smigalo elegancko to na zero wyjde po jakis ~30 latach? czy mzoe cos gdzies zle policzylem? Naprawdę aż tak chcieli Cię oskubac albo nie wiesz co piszesz ?? Grudziądz masz niedaleko bo raptem 100km A i sądzę,że w Gdańsku są podobne ceny. http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-i7050107434.html Jak to jest wg Ciebie 50-80tys.zl to naprawdę masz problem z liczeniem Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stef-x 08.04.2018 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) mialem na mysli pompe ciepla gruntowa, gdzie pompa w tym wszystkim jest najtansza, a gdzie odwierty montaz? Napisalem cene od A do Z, za wszystko, czasem trzeba zrobic kilka odwirtow wiecej, a to nie kosztuje tylko pare zl wiecej... Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Stef-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 mialem na mysli pompe ciepla gruntowa, gdzie pompa w tym wszystkim jest najtansza, a gdzie odwierty montaz? Napisalem cene od A do Z, za wszystko, czasem trzeba zrobic kilka odwirtow wiecej, a to nie kosztuje tylko pare zl wiecej... Gruntowa dzisiaj to głupota bo w żaden sposób nie jest zasadna ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.04.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Naprawdę aż tak chcieli Cię oskubac albo nie wiesz co piszesz ?? Grudziądz masz niedaleko bo raptem 100km A i sądzę,że w Gdańsku są podobne ceny. http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-i7050107434.html Jak to jest wg Ciebie 50-80tys.zl to naprawdę masz problem z liczeniem Która lepsza, Panasonic czy LG. Widziałem w tej cenie LG 12kW, bo ta 9ka będzie raczej za mała na moje 160m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Która lepsza, Panasonic czy LG. Widziałem w tej cenie LG 12kW, bo ta 9ka będzie raczej za mała na moje 160m2. Praktycznie każda pompa p-w niezaleznie od producenta oferuje podobne parametry technicznie a pompy różnią się jedynie nie istotnymi szczegółami także jedynie wybór to cena. Czyli Atlantic,Samsung,Panas,Fujitsu,LG itp. Czy 9kW w T-CAP będzie za mało na 160m2 ? Nie sądzę bo ona przy -15st.C dalej ma 9kW a u mnie przy -20st.C ten słoń pracuje ok.10h/dobę bo dom potrzebuje ok.3,5kW. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.04.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 fotowaltaiki chyba lepiej zrobic na 100% zuzycia, bo z teog co czytam, ewentualna sprzedaz prad, pozniej watpliwe odbeirnie srednio sie zwraca, wiec chyba lepiej zeby troche zabraklo i wziac z sieci, niz przewymiarowac instalacje, jak sadzicie? Witaj, co do fotowoltaiki - zapomnij o jakiejkolwiek sprzedaży energii w przypadku gospodarstwa domowego - możesz jedynie oddawać energie i pobierać ją, w ilości pomniejszonej o stosowny przelicznik i masz na to rok od okresu rozliczeniowego. Generalnie, dobierać moc możesz wlaśnie w oparciu o to, m in czym ogrzewasz....Inaczej dobierasz moc jak grzejesz prądem (np. pompa ciepła) a inaczej jak stosujesz gaz, czy pellet itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.04.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam, Jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia do sieci gazowej, najbardziej ekonomicznym oraz komfortowym rozwiązanie będzie zastosowanie gazowego kotła kondensacyjnego. W porównaniu do pompy ciepła, gazowy kocioł kondensacyjny co prawda będzie generował wyższe roczne koszty ogrzewania, lecz poniesie Pan znacznie niższe koszty inwestycyjne. Ogrzewanie gazowe jest bardzo komfortowym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową pracą oraz niską emisją zanieczyszczeń do otoczenia budynku. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts