Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpoczynać budowę czy NIE? Pozwolenie na budowę.

Recommended Posts

Witam, Taka akcja.

Zakupiłem od developera działkę z fundamentami. Działka została juz przeniesiona aktem notarialnym z wpisem do KW oraz z wszystkimi dokumentami oprócz pozwolenia na budowę. Pozwolenie na budowę jest wciąż na dewelopera od ktorego zakupilismy działkę z fundamentami.

Podpisaliśmy z tym deweloperem w styczniu umowe o wykonanie robót budowlanych (postawienie stanu surowego), które to roboty mają się zacząć 20 kwietnia tego roku.

Dzisiaj dzwoni do mnie deweloper i mówi że chce wejść z budową już od jutra. Ja nie mam z tym problemu, że zaczynają wcześniej ale co z pozwoleniem na budowę? Czy on może budować dom jeśli działka jest na mnie i to ja jestem inwestoream a pozwolenie jest wciąż na niego? Oni zwlekali z tym przeniesieniem i dopiero jutro jadą do Urzędu zrobić przeniesienie pozwolenia na budowę.

Czy ja mogę dostać jakieś kary od inspektora budowy (jeśli takowy odwiedzi budowe) i powie że ja buduje bez przeniesionego pozwolenia na budowę czy nie powinno być z tym problemu?

Nie wydaje mi się, żeby był to jakikolwiek problem. Pozwolenie na budowę jest, a czy na ciebie czy na developera - co za różnica?

Poza tym, pytanie, co chce robić. Wydaje mi się, że np. prace ziemne można przeprowadzić przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Żadnych prac przygotowawczych nie wolno prowadzić przed uzyskaniem pozwolenia. Chyba że rok-dwa lata wcześniej np wymiana gruntu. Ale kopanie fundamentów odpada.

• 2 weeks później...