michal8384 04.04.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam, Taka akcja.Zakupiłem od developera działkę z fundamentami. Działka została juz przeniesiona aktem notarialnym z wpisem do KW oraz z wszystkimi dokumentami oprócz pozwolenia na budowę. Pozwolenie na budowę jest wciąż na dewelopera od ktorego zakupilismy działkę z fundamentami. Podpisaliśmy z tym deweloperem w styczniu umowe o wykonanie robót budowlanych (postawienie stanu surowego), które to roboty mają się zacząć 20 kwietnia tego roku. Dzisiaj dzwoni do mnie deweloper i mówi że chce wejść z budową już od jutra. Ja nie mam z tym problemu, że zaczynają wcześniej ale co z pozwoleniem na budowę? Czy on może budować dom jeśli działka jest na mnie i to ja jestem inwestoream a pozwolenie jest wciąż na niego? Oni zwlekali z tym przeniesieniem i dopiero jutro jadą do Urzędu zrobić przeniesienie pozwolenia na budowę. Czy ja mogę dostać jakieś kary od inspektora budowy (jeśli takowy odwiedzi budowe) i powie że ja buduje bez przeniesionego pozwolenia na budowę czy nie powinno być z tym problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termeko.eu 04.04.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja bym poczekał az wszystko będzie na ciebie , skoro działka twoja jest OK ale pozwolenie na budowę jest jego i w razie czego on w papierach jest jako inwestor a kasę na budowę dajesz ty wiec możne wyjść z tego coś nieciekawego jak ktoś oczywiście ma złe intencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.04.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Nie wydaje mi się, żeby był to jakikolwiek problem. Pozwolenie na budowę jest, a czy na ciebie czy na developera - co za różnica?Poza tym, pytanie, co chce robić. Wydaje mi się, że np. prace ziemne można przeprowadzić przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 06.04.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Nie wydaje mi się, żeby był to jakikolwiek problem. Pozwolenie na budowę jest, a czy na ciebie czy na developera - co za różnica? Poza tym, pytanie, co chce robić. Wydaje mi się, że np. prace ziemne można przeprowadzić przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Żadnych prac przygotowawczych nie wolno prowadzić przed uzyskaniem pozwolenia. Chyba że rok-dwa lata wcześniej np wymiana gruntu. Ale kopanie fundamentów odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykjanowski 19.04.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wydaje mi się, że lepiej poczekać aż pozwolenie będzie na Ciebie. Te pozwolenie na budowę niby jest, ale nie jest na Ciebie, a tak jak czytałem kiedyś np.taki artykuł to pozwolenie musi być chyba na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts