marcuso86 05.04.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 WitamProszę o opinie ludzi którzy robili ocieplenie stropu drewnianego w domu parterowym. Mam z tym problem - jak to wykonać Belki stropowe 8x24 - rozstawione co 48cm (od belki do belki)Z zabudową KG mogę sie obniżyć max 20cm poniżej belek stropowych.Poniżej belek stropowych musze jeszcze rozprowadzić przewody peflex do wentylacji.I teraz jak wykonać ocieplenie takiego stropu - jak to macie u siebie wykonane?Myślałem o 2 wariantach:1. -20cm wełny na sznurkowaniu miedzy belki-15cm pod belkami w poprzek -wieszaki, stelaż, folia paraizolacyjna i zabudowa KG 2.-płyta OSB 8mm kręcona od spodu do belek stropowych-nad płytą 22-23cm jakiegoś granulatu-pod płytą 10cm styropianu -wieszaki, stelaż, folia paraizolacyjna i zabudowa KG Czy któreś rozwiązanie wydaje sie lepsze?Bedę to wykonywać samemu z pomocnikiem wiec wydaje mi sie że wariant 2 bedzie łatwiejszy do wykonania.Czy ktoś może mógłby zaproponować inne lepsze rozwiązanie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 13.04.2018 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Naprawde nikt nie jest w stanie sie wypowiedzieć? Czy ktoś ocieplał taki strop pianą na płyty osb bite z gory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 13.04.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 dla mnie wariant 1 jest lepszy dlaczego ? nie miałem do czynienia z granulatami a i styropian z drewnem nie do końca pasuje . Co do sposobu montażu wełna między belki ok. ale czy nie możesz dać tych 15cm od góry? ,lepiej jak ciężar wełny będzie na belkach a nie na stelażu do gipsów . Ja jak muszę dołożyć izolacji do sufitu to kręcę belki dodatkowe w poprzek i wkładam wełnę - oczywiście dużo delikatniejsze proponuję 35x 150 co 60cm , rozprowadzasz rury ( trzeba wiercić ) ale ciężar rur też będzie na belkach , potem wełna i listwy np. 23x45 mm znowu w poprzek co 40 cm i do nich płyty gipsowe . Wydaje się skomplikowane ale zapewni sztywny sufit na którym nie zobaczysz pęłknięć - oczywiście wszystko z suszonego drewna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts