Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja i zabudowa stropu drewnianego w domu parterowym

marcuso86

Recommended Posts

Witam

Proszę o opinie ludzi którzy robili ocieplenie stropu drewnianego w domu parterowym. Mam z tym problem - jak to wykonać

Belki stropowe 8x24 - rozstawione co 48cm (od belki do belki)

Z zabudową KG mogę sie obniżyć max 20cm poniżej belek stropowych.

Poniżej belek stropowych musze jeszcze rozprowadzić przewody peflex do wentylacji.

I teraz jak wykonać ocieplenie takiego stropu - jak to macie u siebie wykonane?

Myślałem o 2 wariantach:

1.

-20cm wełny na sznurkowaniu miedzy belki

-15cm pod belkami w poprzek

-wieszaki, stelaż, folia paraizolacyjna i zabudowa KG

2.

-płyta OSB 8mm kręcona od spodu do belek stropowych

-nad płytą 22-23cm jakiegoś granulatu

-pod płytą 10cm styropianu

-wieszaki, stelaż, folia paraizolacyjna i zabudowa KG

Czy któreś rozwiązanie wydaje sie lepsze?

Bedę to wykonywać samemu z pomocnikiem wiec wydaje mi sie że wariant 2 bedzie łatwiejszy do wykonania.

Czy ktoś może mógłby zaproponować inne lepsze rozwiązanie?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

dla mnie wariant 1 jest lepszy dlaczego ? nie miałem do czynienia z granulatami a i styropian z drewnem nie do końca pasuje .

Co do sposobu montażu wełna między belki ok. ale czy nie możesz dać tych 15cm od góry? ,lepiej jak ciężar wełny będzie na belkach a nie na stelażu do gipsów . Ja jak muszę dołożyć izolacji do sufitu to kręcę belki dodatkowe w poprzek i wkładam wełnę - oczywiście dużo delikatniejsze

proponuję 35x 150 co 60cm , rozprowadzasz rury ( trzeba wiercić ) ale ciężar rur też będzie na belkach , potem wełna i listwy np. 23x45 mm znowu w poprzek co 40 cm i do nich płyty gipsowe . Wydaje się skomplikowane ale zapewni sztywny sufit na którym nie zobaczysz pęłknięć - oczywiście wszystko z suszonego drewna !