Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pellet czy pompa ciepła?

galanu

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

Jestem przed adaptacją projektu domu i zabiłem sobie gwoździa jeśli chodzi o rodzaj ogrzewania. Od mojego wyboru zależy w, którą stronę pójdzie adaptacja - po niej odwrotu już nie będzie.

Dom to niewielka parterówka - 110m2 powierzchni uzytkowej plus kotłownia 8m2. W projekcie przewidziany jest kocioł na paliwo stałe, grzejniki i wentylacja grawitacyjna.

Projekt wybrałem świadomie, ze względu na brak gazu na działce dom miał byc ogrzewany paliwem stałym. W grę wchodzi tylko pellet.

Ostatnio jednak zacząłem zgłębiać temat pomp ciepła typu powietrze-woda. Rozwiązanie samo w sobie jest świetne: proste, czyste, w zasadzie bezobsługowe, odpada mi problem z CWU w lecie.

Do wad PC mogę jedynie zaliczyć koszty przystosowania domu do tego systemu:

- cena samej instalacji pompy ciepła

- zmiana ogrzewania z grzejnikowego na podłogowe

- zmiana sposobu wentylacji na mechaniczną

Lekką ręką licząc 50 tys. zł, które zapewne nigdy się nie zwrócą - prędzej pompę ciepła szlag trafi i trzeba będzie naprawiać/wymieniać.

Czy warto sobie w ogóle zawracać głowę pompą ciepła jedynie dla wygody? Czytam, że grzanie pelletem nie jest ani tak bardzo uciązliwe (wystarczy dorzucić towaru do podajnika co 4-5 dni) ani tak brudne i śmierdzące jak chociażby ekogroszkiem. Przy pelecie mógłbym ewentualnie dorzucić powietrzną pompę ciepła na samą CWU w lecie.

Czy rozwiązanie: pellet + grzejniki + went. grawitacyjna ma w ogóle sens? Trochę to tak jakby cofnać się do IX wieku, a tu już 20 lat z wieku XI za nami :/

No mam gwoździa jak nie wiem co...

Poradzicie coś? Jeśli zdecyduję sę na pompę na etapie adaptacji wywalę wszystkie kominy. Odwrotu nie będzie

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

Dobrze że rozważasz ekologiczne źródła energii - powiedz mi jednak proszę Cię, czy masz już zrobione ogrzewane grzejnikowe? Czy dopiero będziesz się zabierał za instalacje? Inaczej, na jakim etapie jest Twoja budowa? Jeśli dopiero zaczynasz, to uwierz.... koszty inwestycyjne mogą wyjść podobnie, w przypadku kotła i kotłowni na pellet, a kotłowni z pompa ciepła...

(...)

Czy warto sobie w ogóle zawracać głowę pompą ciepła jedynie dla wygody? Czytam, że grzanie pelletem nie jest ani tak bardzo uciązliwe (wystarczy dorzucić towaru do podajnika co 4-5 dni) ani tak brudne i śmierdzące jak chociażby ekogroszkiem. Przy pelecie mógłbym ewentualnie dorzucić powietrzną pompę ciepła na samą CWU w lecie.

Czy rozwiązanie: pellet + grzejniki + went. grawitacyjna ma w ogóle sens? Trochę to tak jakby cofnać się do IX wieku, a tu już 20 lat z wieku XI za nami :/

Poradzicie coś? Jeśli zdecyduję sę na pompę na etapie adaptacji wywalę wszystkie kominy. Odwrotu nie będzie

Mój kolega wybudował mały 80 metrowy domek. Ze względu na ograniczony budżet nie wybrał pompy - ma piec na pelet. Dał się namówić na podłogówkę i WM. Tobie też polecam taki właśnie wybór instalacji. Grzejniki w 21 wieku to przeżytek.

Oj mam potwierdzony przypadek że od września do grudnia gościowi 600kg spaliło, dlatego jestem ciekaw. Przecież przy podłodze przy temperaturze minusowej na zewnątrz taki kocioł potrafi 12h leżeć (nie mówię o CWU)

Proste pytanie...

Ile energii jest w jednym kilogramie pelletu...??

Do grudnia 600kg czyli przez całą zimę ok 1200-1400kg plus ok 400-500kg na CWU rocznie i mamy blisko dwie tony pelletu rocznie...

No ale zawsze można pierdololo jak to poszło 600kg...

Słuchaj, ogrzewanie domu to nie działanie matematyczne, ale t lo już powinieneś wiedzieć. Pisałem bez CWU, no i dobrze ocieplony mikrodomek ile myslisz że weźmie? Blizniaczo podobny dom piętrowy jak mój ze stopki spalił w tym sezonie gewczym 3200kg pelletu. Pellet to nie groch, pali się jak dom tego potrzebuje, dlatego mówienie tu o kaloriach nie ma większego sensu jeśli kocioł nie spala paliwa 24h jak eko groch.

100m2 domek współcześnie ocieplony bez CWU potrzebuje 18GJ energii, tyle mniej więcej co tona pelletu http://cieplowlasciwie.pl/wynik/40jk

Edytowane przez eliks

Gość Arturo72

Dom to niewielka parterówka - 110m2 powierzchni uzytkowej plus kotłownia 8m2.

Do wad PC mogę jedynie zaliczyć koszty przystosowania domu do tego systemu:

- cena samej instalacji pompy ciepła

- zmiana ogrzewania z grzejnikowego na podłogowe

- zmiana sposobu wentylacji na mechaniczną

Lekką ręką licząc 50 tys. zł, które zapewne nigdy się nie zwrócą - prędzej pompę ciepła szlag trafi i trzeba będzie naprawiać/wymieniać.

Gdzie Ty się chowasz synek,że takie banialuki opowiadasz :D

-do pompy ciepła nie jest potrzebna zmiana wentylacji-skąd takie brednie przyszły Ci do głowy ?

-podlogowka wyjdzie kosztowo podobnie do grzejników ściennych a komfort użytkowania jest bez porównania..

-koszt pompy ciepła do takiego małego domu i z niskim obciążeniem ciepłym to koszt ok.20-22tys.zl czyli podobnie do systemu grzewczego na pellet łącznie z kominem.

Zatem skąd wydumane 50tys zł ?

Po drugie 8m2 kotłowni bez komina i syfu z paliwa stałego to dodatkowe czyste pomieszczenie użytkowe.

Gość Arturo72
Słuchaj, ogrzewanie domu to nie działanie matematyczne, ale t lo już powinieneś wiedzieć.

Oczywiście,że ogrzewanie to jak najbardziej działanie matenatyczne.

Ogrzewanie to uzupełnianie strat energii przez dom a to jednostka fizyczna. Koszt ogrzewania zależy od tego ile tej straconej energii musisz dostarczyć czyli im mniej strat tym mniej energii potrzeba czyli na logikę niższe rachunki.

A teraz działanie matenatyczne:

Dom 110m2 potrzebuje za sezon grzewczy 6000kWh żeby uzupełnić straty.

Koszt 1kWh z:

-gazu to ok.0,22zl

-z pelletu to ok.0,20zl

-z prądu to ok.0,30zl w taryfie G12W

-z pompy ciepła po COP w taryfie G12W to ok.0,10zl

Zatem za ogrzewanie takiego domu zapłacimy:

-gazem 6000kWh*0,22=1320zl

-pelletem z odpowiednio dobranym kotłem 6000kWh*0,20zl=1200zl

-prądem 6000kWh*0,30zl=1800zl

-pompa ciepła 6000kWh*0,10zl=600zl

Czysta matematyka...

piec na pellet to conajmniej 10 tys plus komin około 5 czyli 15 tys. Pompa ciepła to 20-25 tys plus darmowa pralno- suszarnia, której nie było w projekcie, ale się zrobiła. 5 tys przy całej inwestycji i komforcie niepalenia w żadnym piecu to już warto Jedna wada pc , musi być prą. i to tyle.

Nowe domy budować się powinno w nowych technologiach, nie starych, bo nikt już chyba nie muruje np. pustaków szlakowych.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Oczywiście,że ogrzewanie to jak najbardziej działanie matenatyczne.

Ogrzewanie to uzupełnianie strat energii przez dom a to jednostka fizyczna. Koszt ogrzewania zależy od tego ile tej straconej energii musisz dostarczyć czyli im mniej strat tym mniej energii potrzeba czyli na logikę niższe rachunki.

A teraz działanie matenatyczne:

Dom 110m2 potrzebuje za sezon grzewczy 6000kWh żeby uzupełnić straty.

Koszt 1kWh z:

-gazu to ok.0,22zl

-z pelletu to ok.0,20zl

-z prądu to ok.0,30zl w taryfie G12W

-z pompy ciepła po COP w taryfie G12W to ok.0,10zl

Zatem za ogrzewanie takiego domu zapłacimy:

-gazem 6000kWh*0,22=1320zl

-pelletem z odpowiednio dobranym kotłem 6000kWh*0,20zl=1200zl

-prądem 6000kWh*0,30zl=1800zl

-pompa ciepła 6000kWh*0,10zl=600zl

Czysta matematyka...

A po ile tu pellet policzyles?

Gość Arturo72
A po ile tu pellet policzyles?

U Was jest dużo rzeczy naciągane bo przecież można pellet zrobić z darmowego łajna krów...

Ale:

"Wydajność – ile ciepła ze spalenia 1 kg paliwa?

pelety mają stosunkowo niską wydajność, ale większą od drewna; ich wartość opałowa wynosi 16-20 MJ/kg, tzn.: z 1 kg pelet można uzyskać 16-20 MJ ciepła,

w przeliczeniu na ilość energii uzyskanej w ciągu 1 h z 1 kg pelet, wartość opałowa wynosi ~5 kWh/kg"

Przy optymalnie dobranym kotle czyli dla potrzeb 5kW kocioł też musi być 5kW inaczej wyliczenia biorą w łeb.

.http://www.cdc24.pl/vademecum/pelet