Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pellet czy pompa ciepła?

galanu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchaj, ogrzewanie domu to nie działanie matematyczne, ale t lo już powinieneś wiedzieć.

Czasem matematyka jest szkodliwa i powoduje ból głowy.

Ale przeznaczenie znacznej części małego budynku na kotłownie i magazyn paliwa to zły pomysł.

Kolejnym złym pomysłem jest zastosowanie kotła na pelet do podłogówki . Kocioł wymaga wysokiej temperatury a podłogówka niskiej .

Koneczne jest zastosowanie układu utrzymania wysokiej temperatury kotła i układu niskiej temperatury dla podłogówki.

Logika to też dział matematyki

Czyli 800zl/t pelletu to 0,80zl/kg czyli 0,80zl/4=0,20zl za kWh.

Podobnie jak gaz ziemny.

Ale zabawa w palacza i syf w domu bezcenny :D

800 złotych za 1 tonę to strasznie drogo, obecnie za ogrzewanie i cuw ogrzewane prądem płacę miesięcznie do 300 zl. (jeszcze z bojlerem)

Miesiąc temu zainstalowałem PC powietrzną do cuw z zasobnikiem 300l o mocy 0,44 kw. Pompa pracuje tylko na taryfie nocnej (0.24 zł/1kWh) w mrozy pracowała ok 8h/dobę. Obecnie około 4h/dobę. Czyli koszt cuw na dobę waha się od 0,96 zł do 0,42 zł i przy takich kosztach o jakich peletach sreletach i solarach my rozmawiamy?

Wszyscy trąbią o maksymalnym zużyciu tego peletu na dobę a jakie jest minimalne? Bo to właśnie w tym obszarze sa największe straty. Moje ogrzewanie elektryczne jest doskonale sterowalne i szybko podwyższa temperaturę po programowanym przestoju dzięki temu udaje mi się na elektrycznych konwektorach mieć zużycie w II strefie na poziomie 72% w taryfie g12w i w moim przypadku zarówno PC jest nieopłacalna, nad czym ogromnie boleję :(. Natomiast planowałem ogrzewacze akumulacyjne i to też się nie opłaca bo przedział do zwiększenia zużycia w II strefie jest mały i różnica w koszcie pradu z tytułu zakupu ewentualnych pieców akumulacyjnych jest bardzo mała, dodatkowo ewentualne zyski zostaną uszczuplone o straty wynikające z bezładności pieców i stratami z przegrzania pomieszczeń z tego powodu.

Edytowane przez gawel
Zacytowałem Cię Artur bo podałem cenę peletu;) ale wiesz że jestem nieszczęśliwym fanem PC

@ eliks

Nie daj sie... pokonaj pompiarzy doswiadsczeniem :lol2:

Ale ja nie mam zamiaru z nikim walczyć, ale irytuje mnie fakt, jak pompiarz pisze że mu kwh wychodzi 10gr. Równie dobrze możemy policzyć kwh pelletu w normalnej cenie już licząc po waszemu i wyjdzie 16gr. Pompa nie jest lekiem na wszystko, ale w nowym domku nie pchal bym się raczej w kocioł na paliwo stałe, dobrze bym ocieplil, walnął podłogowke i zamontowal najlepiej kable + grzałka.

I ten kto pisze że przy pellecie syf i kupa roboty, po prostu pisze bzdury i widać że człowiek nigdy nie miał z tym styczności i jest kompletnym ignorantem. W dobrym kotle klikasz START co jakiś czas dokładając pelletu, kocioł działa na zasadzie gazowego i sam się czyści.

Co do krowiego łajna o ktorym wspominal Arturo, jak myślisz, ile kosztuje tona trocin? Desperaci kupują to za max 100zł a jako człowiek związany handlem tarcica od 1996r, mogę napisać Ci że dwukółka trocin idzie za czteropak. Myślisz że dlaczego można kupić czysty Pellet importowany z Ukrainy za 330zł? Co prawda trzeba wziąć 22t ale dla firmy handlującej tym materiałem to żaden problem. Drugą sprawą jest to, że jak by nie patrzeć, to.źródło odnawialne, poza tym tworzone z tego co i tak jest odpadem, w dodatku ekologicznym.

Ale ja nie mam zamiaru z nikim walczyć, ale irytuje mnie fakt, jak pompiarz pisze że mu kwh wychodzi 10gr. Równie dobrze możemy policzyć kwh pelletu w normalnej cenie już licząc po waszemu i wyjdzie 16gr. Pompa nie jest lekiem na wszystko, ale w nowym domku nie pchal bym się raczej w kocioł na paliwo stałe, dobrze bym ocieplil, walnął podłogowke i zamontowal najlepiej kable + grzałka.

I ten kto pisze że przy pellecie syf i kupa roboty, po prostu pisze bzdury i widać że człowiek nigdy nie miał z tym styczności i jest kompletnym ignorantem. W dobrym kotle klikasz START co jakiś czas dokładając pelletu, kocioł działa na zasadzie gazowego i sam się czyści.

Co do krowiego łajna o ktorym wspominal Arturo, jak myślisz, ile kosztuje tona trocin? Desperaci kupują to za max 100zł a jako człowiek związany handlem tarcica od 1996r, mogę napisać Ci że dwukółka trocin idzie za czteropak. Myślisz że dlaczego można kupić czysty Pellet importowany z Ukrainy za 330zł? Co prawda trzeba wziąć 22t ale dla firmy handlującej tym materiałem to żaden problem. Drugą sprawą jest to, że jak by nie patrzeć, to.źródło odnawialne, poza tym tworzone z tego co i tak jest odpadem, w dodatku ekologicznym.

PC nie jest lekiem na całe zło, ja mam ogrzewanie elektryczne bez PC od 14 lat i pompa się nie opłaca w moim przypadku. Ale budując dom pomyślmy o najbliższych 5 lat (z reszta takie pomyślenie nie dotyczy tylko budowy) że pelty groszki i inne gówno będzie w sposób administracyjny wypierane bo taki jest trend i najprościej poprzez ceny ot po prostu albo kupisz atestowane paliwo po 1200 i spalisz w kotle atestowanym za 2o tys albo przyjdzie straż miejska i dpordzieli gzrywne ku uciesze komornika i tyle i nikt się cackać nie będzie. Bo niby z jakiej racji mam się leczyć bo sąsiad jest jebniętym cwaniaczkiem i pali peltami kosztem zdrowia mojego i rodziny ???

Gość Arturo72
PC nie jest lekiem na całe zło, ja mam ogrzewanie elektryczne bez PC od 14 lat i pompa się nie opłaca w moim przypadku.

Naprawdę ? Może dlatego,że musiałbyś kuc podłogę :D

Też chciałem grzać prądem ale wodną podlogowka i kospelem przy rocznym zużyciu ok.9500kWh na c.o+cwu.

Przez 5 lat od zamieszkania zuzylbym ok.47500kWh a zuzylem 17000kWh czyli 30000kWh mniej a w PLN ok.9000zl mniej.

Różnica między pompą a prądem była 15000zl czyli muszę jeszcze "odrobić" 6000zl czyli 2 lata ;)

Naprawdę ? Może dlatego,że musiałbyś kuc podłogę :D

Też chciałem grzać prądem ale wodną podlogowka i kospelem przy rocznym zużyciu ok.9500kWh na c.o+cwu.

Przez 5 lat od zamieszkania zuzylbym ok.47500kWh a zuzylem 17000kWh czyli 30000kWh mniej a w PLN ok.9000zl mniej.

Różnica między pompą a prądem była 15000zl czyli muszę jeszcze "odrobić" 6000zl czyli 2 lata ;)

Strasznie dużo ja zużywałem na ogrzewanie i cuw około 6000 kwh rocznie

Gość Arturo72
Strasznie dużo ja zużywałem na ogrzewanie i cuw około 6000 kwh rocznie

5000kWh to u mnie same ogrzewanie tyle potrzebuje. Raczej to niezbyt wiele.

Za 1000kWh rocznie nie umyje się dokładnie 3 osoby :D

Koszt 1kWh z:

-gazu to ok.0,22zl

-z prądu to ok.0,30zl w taryfie G12W

-z pompy ciepła po COP w taryfie G12W to ok.0,10zl

-gazem 6000kWh*0,22=1320zl

-pompa ciepła 6000kWh*0,10zl=600zl

...

Dość tendencyjne te wyliczenia (jak zwykle):

- gaz w regionie Gliwice kosztuje brutto 0.18 za kWh, to daje 1080zl

- koszt 0.1 za prąd przy PC powinno zawierać kilka wyjaśnień: RODZINO!!! grzejemy tylko w nocy bo tanio a poniżej -7C na dworze już COP = 3 trudno osiągnąć, wiec wyjdzie drożej,

Nie wiem skąd też biorą się ceny kominów 5tyś - 8tyś? Metr komina systemowego (ceramika lub kwasówka dwuścienna) to max 200zł/m

Ale to nie jest istotne....

PC kosztuje 25tyś - coś innego 15tyś, różnica 10tyś. Różnica pomiędzy kosztami ogrzewania PC a gaz to 480 zł rocznie,

Czyli 10000 / 500zł = 20 lat

Czysta matematyka.

:-)

Gość Arturo72
Dość tendencyjne te wyliczenia (jak zwykle):

- gaz w regionie Gliwice kosztuje brutto 0.18 za kWh, to daje 1080z

Skoro mówisz o regionie Gliwice to proszę poniżej fakturę VAT z PGNiG z Gliwic jaką musiałem zapłacić:

GAZ.jpg

Za 1kWh gazu wg PGNiG za 1kWh realnie wychodzi 0,25zł to czemu kłamiesz ?

64,76zł/252kWh=0,2569zł/kWh...

Nie róbcie z ludzi idiotów...

Wystarczy,że PIS to robi wśród niezbyt ogarniętych...

Edytowane przez Arturo72

Skoro mówisz o regionie Gliwice to proszę poniżej fakturę VAT z PGNiG z Gliwic jaką musiałem zapłacić:

[ATTACH=CONFIG]410698[/ATTACH]

Ty piszesz o gazie do piekarnika a nie do grzania domu.

Właśnie płacę fakturę za 7474 kWh skanu nie robię ale jak się uprzesz to zrobię

Kwota brutto do zapłaty 1195 zł

to daje 0.15988 zł/kWh.

To ktoś u Was w Gliwicach robi z ludzi idiotów .

Edytowane przez fachman19

5000kWh to u mnie same ogrzewanie tyle potrzebuje. Raczej to niezbyt wiele.

Za 1000kWh rocznie nie umyje się dokładnie 3 osoby :D

Masz po prostu większy dom. Może i dlatego a co do cuw to słuszna uwaga bo z 1 strony to z cuw korzysta u mnie 2 osoby, z tym że jedna z nich jest nastolatka więc nie wiem czy nie potraktować jej jak 2 osób :confused:

Ty piszesz o gazie do piekarnika a nie do grzania domu.

Właśnie płacę fakturę za 7474 kWh skanu nie robię ale jak się uprzesz to zrobię

Kwota brutto do zapłaty 1195 zł

to daje 0.15988 zł/kWh.

To ktoś u Was w Gliwicach robi z ludzi idiotów .

Zadam durne pytanie: Czy do gotowania i piekarnika jest oddzielna rura z gazem i oddzielna umowa oraz licznik? Bo z twojego wpisu tak wynika.:confused:

A ta faktura to nie za cały rok (bo o rocznym okresie rozliczeniowym raczej nie słyszałem ) to dotyczy raczej bardzo dużego domu? I nie wiem czy się nią żalisz, czy chwalisz? Takie zużycie maja znajomi mieszkający w 250m2 domu we dwójkę ale rocznie.

Edytowane przez gawel

Zadam durne pytanie: Czy do gotowania i piekarnika jest oddzielna rura z gazem i oddzielna umowa oraz licznik? Bo z twojego wpisu tak wynika.:confused:

A ta faktura to nie za cały rok (bo o rocznym okresie rozliczeniowym raczej nie słyszałem ) to dotyczy raczej bardzo dużego domu? I nie wiem czy się nią żalisz, czy chwalisz? Takie zużycie maja znajomi mieszkający w 250m2 domu we dwójkę ale rocznie.

64 zł to mam w mieszkaniu w bloku gdzie lokator dużo gotuje.

A zużycie 7474 kWh to inaczej 5 kW mocy dostarczanej stale przez 2 miesiące do budynku 250 m2 czyli przy zapotrzebowaniu około 10 -12 kW

.

Ale z uwagi na wielokrotne mycie szacuję zapotrzebowanie na moc dla mojego budynku o powierzchni 250 m2 na poziomie 8 kW.

Jie zapotrzebowanie mają Twoi znajomi dla swojego bydynku ? Ja w lecie na samą CWU wydaje około 100 zł.

A czy się żalę czy chwalę ? Współczuję tak małego zużycia

Ja tylko przypomnę, że w zależności od czynników różnych, można mieć taką lub inną taryfę w PGNiG a różnice np w opłatach stałych i zmiennych pomiędzy taryfami dochodzą do niemal 100% tak więc przepychanki z cyklu "bo ja tak mam więc zapewne mają tak wszyscy" w temacie porównania cen sensu nie mają :)

Ale tak czy siak wyskakiwanie z fakturą, gdzie ilość gazu świadczy o tym, że chodzi o zużycie do gotowania a nie grzania to manipulacja. Wiadomo, że przy dużej ilości zużytego gazu cena opłat stałych w przeliczeniu na m3 czy kWh jest zupełnie inna niż gdy patrzymy na zużycie gazu na poziomie z faktury Arturo. To świadczy tylko o desperackim naciąganiu faktów, żeby udowodnić własne tezy o niezwykłej opłacalności pompy.

[ATTACH=CONFIG]410698[/ATTACH]

Sam jestes idiotą, przedstawiajac rachunek za gotowanie w wątku o ogrzewaniu.

Pokaz roczna fakture kogos, kto w gliwickim PGNiG ogrzewa dom gazem, a zobaczysz cene z KWh ponizej 20gr

Edytowane przez fotohobby