LDP05 08.04.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Arturo72 Dane z twojej faktury:Poz1 - za paliwo gazowe: 29.11złPoz4 - dystrybucja zmienna 17,32złZużycie 252kWhA teraz trochę matematyki: 29.11+17.32 = 46.43zł tę kwotę dzielisz przez 252 i otrzymujesz wynik 0.1842 zł/kWhCena gazu jest zależna od ilości więc ty płacisz 0.1832 ja około 0.1756 Pozostałe koszty na FV są związane z utrzymaniem licznika i są zależne od umowy / sprzedawcy i itd. Analogiczne są opłaty licznikowe za Prąd, ale porównując ceny różnych źródeł energii nie uwzględnia się do tego, w przypadku peletu musiał być doliczyć koszty dosypywania do podajnika i wynoszenia popiołu. A teraz wróć do swojej wypowiedzi - przed ostatnie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Sam jestes idiotą, przedstawiajac rachunek za gotowanie w wątku o ogrzewaniu. Pokaz roczna fakture kogos, kto w gliwickim PGNiG ogrzewa dom gazem, a zobaczysz cene z KWh ponizej 20gr Nie tylko za gotowanie ale i za cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.04.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Podobno pompa ogrzewa Ci CWU do piekielnie gorących 43 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Podobno pompa ogrzewa Ci CWU do piekielnie gorących 43 stopni. Pompa może grzać do max.56 czy 57st.C ale przy 300l zasobniku taka temp.jest mi nie potrzebna. Teraz jak młody wrócił podnioslem grzanie do 46st.C Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.04.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Gaz za 0,18 zł./kWh... Proszę, proszę...a ja pamiętam jak dekadę temu, tu, na forum, pojawiały się miliony symulacji opłacalności tego i owego. Wszystkie zakładały wzrost cen energii (z każdego źródła) po kilka % rocznie. A ceny gazu i prądu spadły. No to jak będzie za 10 lat? Wzrośnie? Spadnie? O ile? Ma ktoś złotą kulę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 08.04.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Szczena opadła na widok faktury ? No czysta matematyka zatem.... Niestety jestem twardym zawodnikiem Bo nie ze wsi zabitej dechami czyli tzw "gorszy sort" Rzeczywiście nadajesz się... albo pokazujesz rachunki ze zużyciem szacunkowym chwaląc się niskim zużyciem prądu albo rachunkiem za gaz i zużyciem kilkunastu metrów i wyciągając z tego koszt kwh gazu... w sam raz dla ogarniętych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.04.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 .... Pokaz roczna fakture kogos, kto w gliwickim PGNiG ogrzewa dom gazem, a zobaczysz cene z KWh ponizej 20gr Na fakturze ilosc kWh to iloczyn wsp konwersji i ilosc m3. Nie jest realne aby ta ilosc kWh była faktycznie wykorzystana, realna sprawnosc układu grzewczego to ok 9,5 kWh/3 a nie ok 11 bo tyle wynosi wsp konwersji czyli ciepło spalania. Mozna smiało obliczoną cene kWh z gazu pomnozyc o ok 1,15 i wtedy mozna mówic o realnej cenie kWh z gazu. Nie zmienia to zasadniczo tej ceny, ale jak dokładnie liczyć to dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 08.04.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Na podstawie swoich rachunków wykonałem kiedyś obliczenia dla prądu, Dla gazu robiłem. Ale eurostat podaje swoje wyliczenia również dla energii elektrycznej - tu są wyniki. A co będzie, zależy jak dużo Putin będzie potrzebował kasy oraz o ile więcej będziemy dopłacać do węgla. Patrząc na trendy min5 letnie, ceny rosną min. 1-2% rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 08.04.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Skoro mówisz o regionie Gliwice to proszę poniżej fakturę VAT z PGNiG z Gliwic jaką musiałem zapłacić: [ATTACH=CONFIG]410698[/ATTACH] Za 1kWh gazu wg PGNiG za 1kWh realnie wychodzi 0,25zł to czemu kłamiesz ? 64,76zł/252kWh=0,2569zł/kWh... Nie róbcie z ludzi idiotów... Wystarczy,że PIS to robi wśród niezbyt ogarniętych... Artek, po co te manipulancje i tak żaden świadomy inwestor z forum od Ciebie pompki nie kupi... zawyzajac cene kwh z gazu średnio o 25%... oczywistym jest że, cała reszta 'danych' podawana przez Ciebie bedzie również mocno zmanipulowana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Artek, po co te manipulancje i tak żaden świadomy inwestor z forum od Ciebie pompki nie kupi... zawyzajac cene kwh z gazu średnio o 25%... oczywistym jest że, cała reszta 'danych' podawana przez Ciebie bedzie również mocno zmanipulowana! To jest rodzaj marketingu i już stoi kolejka,że muszę robić zapisy na pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 08.04.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jeśli dobrze robi, ceny ma przyzwoite to w czym problem(akurat tego nie wiem).Okna wybrałem od forumowicza i jestem bardzo zadowolony, ozc też robił forumowicz, jeśli ktoś jest dobrym fachowcem polecamym przez innych to niech się reklamuje....Jak ktoś się nastawi na coś to będzie tak liczył żeby sumienie uspokoić i wszystko inne wyjdzie drożej.Kiedyś mój szef chciał założyć gaz do samochodu ale zale mu było 2,5 tyś to jak zaczął liczyć że auto zamiast 8 l spali 12 gazu, na rozruch pali benzynę, przegląd droższy, serwis instalacji to wyszło mu że drożej jeździ się na gazie niż na benzynie i był szczesliwy że gazu nie założył....po prostu nastawienie zrobiło swoją kalkulacje...ta samo jest z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.04.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Przepraszam, ale jeśli nie zaczniesz pisać po polsku to się nie.dogadamy. Ja piszę o stopniach, ty o cenach. Poza tym Arturo podobno grzeje wodę super pompą 10gr za kWh, teraz okazuje się że używa do tego super drogiego gazu. Po co kłamać? Co do kabli, dobrze zrozumiałeś skrót myślowy, jest progres, ale "walnoł" Ci nie wybaczę, piszemy walnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.04.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Szanowni Państwo, Jestem przed adaptacją projektu domu i zabiłem sobie gwoździa jeśli chodzi o rodzaj ogrzewania. Od mojego wyboru zależy w, którą stronę pójdzie adaptacja - po niej odwrotu już nie będzie. Tylko pompa. Na ulicy sąsiedzi mają pellet, po paru latach teraz narzekają jednak (awarie pieca, praca itp.) i cofając się w czasie, nie zrobiliby pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts