Pod 05.04.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Mam zamiar postawić dobudówkę (szkieletową) za garażem do domu tradycyjnego. Poszedłbym do projektanta/konstruktora ale w temacie drewna często sie trafia na zupełnych teoretyków. Wymysliłem sobie że bedzie to konstrukcja szkieletowa bo zależy mi na jak najcińszych scianach i lekkiej konstrukcji a zarazem dobrej izolacji. Pomieszczenie niby nie bedzie ogrzewane ale torche ciepla z garażu naleci i szkoda go tracić. Czasami bede cos tam robił w zimowe dni (warsztacik).Jako że jest to dobudówka o wymiarach mniej wiecej 1.5m x 6m to musze zbudować tylko dwie z 4 ścian, dwie bedą murowane. Chce sie złapać dachem do stropu betonowego domu murowanego, czy wystarczy łaczenie na kątowniki ciesielskie- legar oparty pod lekkim kątem o mur (strop betonowy) i przykrecony np na mocne kołki rozporowe do niego? Czy jest może konieczna belka przykrecona na całej długości do muru i na to położe legary dopiero? Wolałbym tego uniknąć bo nie bede ocieplał tego dachu powyzej legarów i powstanie mostek cieply do domu...Rozpiętość dachu to może 1.7m (nie wypuszcze legarow wiecej niż 20cm poza obrys nowej scianki). Czy wystarczą legary 10x10cm? jesli dam je co 60cm? Tak samo szkielet scianki - dałbym 10x10 o tym samym rozstawie. Jestem zupełnym amatorem jesli chodzi o szkielety i może zadaje głupie pytania ale chce to zrobic sam z kolegą - ekipy od szkieletów nie chca przychodzic na tak małe zlecenia - wola sobie całe domy stawiac i trzepać kase.Mam jeszcze pytanie o fundament - bedzie raczej sama wylana ława (max 25cm szerokosci) do gruntu z wypuszcoznymi szpilkami/podstawami słupów, do ktorych złapie doł szkieletu. Tak moze być? Czy tam musze coś dać oprócz papy jako izolacje poziomą? Calosc chce zalać chudziakiem az po doł belki.Może gdzie popełniam kardynalne błedy więc proszę o porady.Potem wełna do środka, płyta kg, z zewnątrz płyta osb 12mm, jakas izolacja paroszczelna, cienka warstwa wełny elewacyjnej np 5 lub 8cm i na to tynk silikonowy taki jak mam reszte domu pod kolor. Otrzymuje sciane o grubosci 17-18cm lub max 20 jesli dam welne 8cm. Żadnych instalacji nie przewiduje na tej scianie dopbudowanej wiec żadnej dodatkowej przestrzeni nie potrzebuje.Jesli przekroj słupków za mały to prosze napisać, a moze wystarcza 8x8cm ? Wysokosc dobudówki niewielka, może 2.5m, spadek dachu minimalny - 10stopni. Pokryty np gontem. Ocieplenie od srodka tylko wełna tyle ile wejdzie miedzy legary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 06.04.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Najprościej jak można - użyj materiału 45x95 mm to na ściany , na dach 45x 145 to standardowe przekroje dostępne w składach ( oczywiście suszone !) Na fundament połóż dwie warstwy papy na to belkę na leżąco przymocuj kotwami do betonu co 1,2 m ( tak by grubość ściany była 95mm . Podziel ścianę co 60 cm lub 62,5 tu musisz zdecydować czym będziesz obijał te ściany !. Przybij słupki do leżącej belki tak jak wcześniej podzieliłeś . Co do dachu najlepiej przymocować belkę do ściany i na niej oprzeć krokwie , dodatkowo dokręcić kątowniki . Pamiętaj by krokwie leżały dokładnie nad słupkami ściany , a belka na ścianie murowanej była oddzielona folią lub papą i dobrze przymocowana , też kotwami ( zależy z czego masz ścianę dobierz odpowiednie kotwy) Poszycie ścian i dachu możesz zrobić z OSB . Lepiej zrobić dach i ściany tak jak by to miało być pomieszczenie ogrzewane czyli płyta GK , folia paroizolacyjna , wełna , Osb wełna elewacyjna i tynk . W dachu dodatkowo szczelina z dopływem powietrza między wełną a OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 06.04.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Bardzo ci dziekuje za obszerne wyjaśnienia. Czyli 45x95 starcza na pionowe słupki ? Nie bedzie bezpieczniej uzyć troche szerszych ?Napisaleś "przybij słupki do lezącej belki". Nie bardzo rozumiem. Mam to zrobić (od spodu) zanim postawie sciankę ? Czy tez może to skrot myslowy i mam to skręcić albo skręcić kątownikami stalowymi ?Planowalem zalać kotwy fundamentowe, takie cos jak tu http://www.hydronik-sruby.pl/kotwa-fundamentowa,d163.html już na etapie wylewania tej ławy. Jak położe papę jesli te kotwy beda przeszkadzać ? Może głupie pytanie ale w miejscu kotw na pewno bedzie nieszczelność.Na sciany starczy osb 12mm a na dach 18mm ??Bedę mocował dach bezposrednio do stropu monolitycznego budynku murowanego wiec na pewno bedzie stabilnie nawet na zwykle duże kołki rozporowe, moge tez zrobić to na kotwe chemiczną. Boli mnie troche koniecznosc mocowania belki podtrzymującej dach wzdłuż do muru, bedzie tam mostek cieplny do budynku murowanego. Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 07.04.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 materiał o przekroju 45x95mm spokojnie wystarczy w latach 70 -80 stawiano z niego domy piętrowe i do dzisiaj stoją - dzisiaj stosuje się większe przekroje dlatego że wymaga tego izolacyjność ścian . Nie chcę tłumaczyć krok po kroku jak budować wstawiam filmik gdzie jest to przedstawione , już go wstawiałem w podobnych tematach ( jest po Norwesku) ale może pomóc.https://www.youtube.com/watch?v=BaiUGKttqXE&list=PLHSZc05Z7cSYuNOWsEzkK4D_aKo0zCoOj&index=1 zobacz wszystkie części nie rozumiem dlaczego ma powstać mostek termiczny tam gdzie belka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 08.04.2018 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Dzieki. Bo nad belką nie bedzie już ocieplenia w miejscu gdzie bedą się opierać krokwie podtrzymujące pokrycie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts